Vágólapra másolva!
A magyar zenetévé hiába próbál nyitni a hipszterek felé és hívta el Pixie Lottot, a díjátadó leginkább SP-ről szólt, aki a jó irányba tett egy lépést. Beszámoló a Viva Comet fellépőiről.
Vágólapra másolva!

Az új, "hipszteresebb" arculatra váltott Viva tévé első Comet-díjátadójára még egy eddig kevésbé "kompatibilisnek" tekintett együttest, a Carbonfoolst is elhívta fellépni, sőt még a Polar Dear is jelölve volt a legjobb együttesek között. Azonban a hangsúly természetesen a hagyományosan az "istállóhoz" tartozó előadókra tolódott, és nyilván ennek a Cometnek a hibái és erényei is hasonlóak voltak az előzőkéhez. A Papp László Sportaréna közössége sem feltétlenül vett tudomást erről: a közönség soraiban a Viva Tv elkötelezett, nagyrészt 15 év alatti rajongói és a VIP nézőinek szoláriumozási szokásai helyett csak Zombie Girlfriend Benedek vagy EZ Basic Árpi jelenléte utalt arra, hogy valami "underground" felé szeretne nyitni a magyar tinipop-kultúra.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Amiért tényleg utálni lehetett és a novelty legaljának tekinteni a díjátadó műsorát, az eddig leginkább a pofátlan playbackelés és az éppen aktuális popslágerek indokolatlan feldolgozásai voltak - és ezek is azok a területek, amiken egyértelműen tapasztalható egyfajta javuló tendencia. A playbackelő fellépők közül Barbee legalább karizmatikus volt barnára festett hajával és kosztümváltásával, a Kelemen Kabátban vicces, a Carbonfools pedig látványos, de maga a felvételre tátogás tőlük teljesen indokolatlan. Mindenki Eurovíziós kedvence, a Compact Disco azzal tudott az őrületbe kergetni, hogy sajnos ők voltak az első fellépők, amikor egy lendületesebb produkció jobban elindította volna a showt, de ez így (legalábbis számomra) az első blokkra nagyon rányomta a hangulatát. (A Compact Disco kiadója, a CLS szerint a zenekar nem playbackelt, sőt, csak azzal a feltétellel vállalta a fellépését, hogy élőben játszhat. A szerk.)

Fotó: Szabó Balázs [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Feldolgozástéren nem is volt olyan nagyon előrejutni - gondoljunk Lola tavalyi, tényleg botrányosan rossz (még az angol kiejtése is borzasztó volt!) Britney feldolgozására, de ha lehet valami még quartos eszközökkel osztályozhatatlanabb a Compact Disco playbackjénél, az alapvetően maga a koncepció. Híres magyar énekesek koncertlehetőséget, pénzt és mások asszisztálását kapják azért, hogy kvázi "beismerve" a hazai popzene elmaradottságát, saját számaik helyett egy jól éneklő nyolcadik osztályos álmát megvalósítva az éppen aktuális világslágereket adják elő - hogy ezeket miért nem jut egy illetékesnek sem eszébe letiltani, vagy miért tartja bárki helyesnek, aki képes itt popsztárságból fenntartani magát és ezért díjakat kapni, rejtély. Most Tóth Gabi dolgozta fel David Guetta és Sia Titanium című megaslágerét - ami alapvetően még csak rossz választás sem volt, és a performansz is a fenti zavaró ténytől eltekintve karizmatikusra sikeredett, erős vokálokkal és szuggesztív előadással. De valószínűleg csak maga Sia tudja azt az érzelmi szintet eltalálni, amitől még átélhető lesz a dal, nem pedig egy teljesen szokványos dancesített power-ballada.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Ezeken kívül a többi performansz inkább pozitív meglepetés volt - Fluor pl. megint bizonyította számomra, hogy akkor is tud elragadó lenni, amikor nem éppen olyan nyolcéveseknek osztogat matricát, akik nem tudják, miről is énekel a Partyállatban. Young G és Düki illetve a Viva Hiphop Special előadói hozták azt a szintet, ami elvárható tőlük, Majka pedig a kocsmadíszlettel talán túlzottan is grafikusan jelenítette meg azt a mentalitást, amit a 8 és fél millió nézettségű, mindenki Facebook-falán felbukkanó Belehalok képvisel. Ami természetesen nagyon eredeti módon egyezteti össze a kelet-európai sírva vigadást a gengszterséggel (ellentétben a magukat külön-külön Pharrellnek és Snoop Doggnak képzelő Young G-ékkel), de pont ezért fog egy ilyen eseményről nem a jó értelemben kilógni.

Forrás: Csatári Gergely
A képre kattintva galéria nyílik!

Az este egyértelmű sztárja azonban SP volt - nemcsak ő kapta a legnagyobb ovációkat (érdekes módon mintha a Viva legkitartóbb rajongói inkább őt kedvelnék a kívülállók körében népszerűbb Fluor helyett), de produkciója is a leginkább összeszedett/átgondolt és nyugati színvonalú volt - egy kicsi, de egyértelmű lépés abba a helyes irányba, ami a végén akár még egy valódi ikonná is emelheti. Még az este sztárvendégét, Pixie Lottot is túlragyogta - aki ugyan nagyon cuki, főleg ahogy színészkedik és nagyon szőke, sőt, valószínűleg fizikailag lehetetlen, hogy hamis hang hagyja el a torkát, de tudja ezt tényleg jól is csinálni. Itt a mai estén nem feltétlenül volt ez a helyzet. Pláne hogy egy, a '60-as évek divatját kedvelő angol lányon kicsit furán hat a tengericsillag-mintás fehér ruha - ennyire talán nem kellett volna külsőleg is a vendéglátó "hagyományaihoz" igazodni.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Összefoglalva azonban a várthoz képest egy egyértelműen pozitív élmény volt a Viva Comet. Ami ugyan még mindig notóriusan elköveti a fent említett két hibát, de ha a saját ligájában nézzük, valószínűleg messze jobb, mint amit a legtöbb fellépő ugyanennyi pénzből és energiából saját arénás szólófellépésnek összerakna. És ez azért fontos, mert ugyanezt mondjuk egy Madonna/Lady Gaga/Rihanna-turné és egy MTV VMA/EMA viszonylatában semmiképpen sem mondanám már el.