Vágólapra másolva!
Letölthető kelet-európai zenék: szomorú szexsztori, abszurd hangjáték, sötétség és öt másodperces számok.
Vágólapra másolva!

A közép-kelet-európai zenékkel foglalkozó Eastern Daze már sokszor szerepelt a Quarton, nemrég interjút is készítettünk velük; illetve volt szó első válogatásukról is. Nemrég került fel az internetre ide a második ingyenes összeállításuk, Judgement Day címmel. A válogatás legerősebb és -változatosabb része az eleje. A Stories From Beyond The Sun számában egy szomorú szexsztori hangzik el ("a pasim mindig arról álmodozott, hogy két nővel csinálja, hát összehoztam neki"), ámde egy szenvtelen robotnő előadásában - és kicsit amatőrös hatású, langyi elektronikus kíséret van mindehhez. Külön-külön az elemek (a sztori, a robothang, a zene) nem igazán erősek, együtt azonban pont jól zavarbaejtő a hatásuk. A második szám pedig az itt már méltatott LeeDVD La Isla Bonitája: végletekig lelassított már-nem-is-pop, a szenvtelenség és a popos tetszeni vágyás határán egyensúlyozó énekkel - és egy legalább annyira vicces, mint amennyire furi-bosszantó befejezés. iT ezután következő száma pedig olyan, mint egy abszurd mesehangjáték és egy zörej-zaj kísérleti szám találkozása; ez már kifejezetten nem könnyű, de megéri megküzdeni vele. Innentől már egyneműbb lesz a válogatás: effektezett, zörgésekkel megszórt, nyomott és lo-fi hatású elektronikus zenék, amik hol egy kicsit, hol jobban kacsintgatnak a táncparkett felé - legyen szó house-ról vagy darkdiszkóról -, de azért odáig sosem jutnak el. Ebből a részből a legjobb Nava Spatiala száma, már a címe is: Aciduzzu is a Technoid Brainwashed Guy From Mongolia - amolyan darktechno-paródia. Ha középtájt kissé le is ül, azért mindenképpen érdemes letölteni az Eastern Daze válogatását.

A tíz perc híján kétórás, 22 számos Exterritory 2 válogatás innen tölthető le. Jórészt sötét, nem egyszer a szó szűkebb értelmében is dark zenék hallhatók rajta lengyel, cseh, szlovák és magyar előadóktól. Ezen belül az ipari durváskodástól és kajabálós rockszerűségen és nyomottabb downtempón át a káoszimprovizációig mindenféle belefér - még viccek is vannak, illetve több olyan szám, amiről nem lehet pontosan eldönteni, hogy ilyen viccesen direkt rossz, vagy véletlenül. A legjobb a Dolly Rambo, bár lehet, hogy ha nem érteném a magyar szöveget, akkor azt hinném, hogy véletlenül rossz. Amúgy nincs nagy gond a válogatással, csak egyben hallgatva a 22 szám összemosódik és egyneműbben sötétnek tűnik, mint valójában; ajánlott inkább kisebb adagokban fogyasztani és válogatni.

Az ex-jugoszláv színterek darkos zenéivel foglalkozó Dark:Scene még áprilisban tette letölthetővé itt a 13. válogatását, aminek az a különlegessége, hogy húsz darab, egyenként öt másodperces szám hallható rajta. Egy kis zakatolás, egy rövid szintifutam, néhány határozottabb nyikorgás és zörej, egy röpke durvulás, vagy éppenséggel egy "om" - ilyesmik férnek bele az öt másodpercbe. Azt javasolják az összeállítók, hogy hallgassuk véletlen sorrendben, és tényleg jobb így, akár többször egymás után (hiszen ugye kevesebb mint két perc az egész). Hiába "dark" az egész, valójában elég vicces. Sajnos azóta a világ legrövidebb válogatása címet elhappolta az Earache, a 25 éves legendás metálkiadó. A World's Shortest Album című válogatáson a Napalm Death több száma is hallható (nyilván köztük a You Suffer), valamint Brutal Truth, Morbid Angel, Painkiller és mások - és a 13 szám összesen 1 perc 27 másodperc. Be is akarták jegyeztetni a Guinness Rekordok Könyvébe, azonban a szőrszálhasogatók úgy vélték, hogy a "legrövidebb" címért való verseny valójában nem is igazi verseny, "ezért aztán számos alkalommal el kellett utasítanunk a legrövidebb dal, legrövidebb költemény, legrövidebb koncert stb. bejegyzési kérelmét". Az Earache-válogatás alább végighallgatható.