Vágólapra másolva!
Kizárólag kortárs, digitális fotósorozatokkal foglalkozó galéria nyílt a napokban Budapesten. Az X6 névre keresztelt galéria a világ több nagyvárosában megtalálható Lumas-galérialánc partnere. A pesti fiókban idővel a kortárs magyarokat is bemutatnák, az induláskor viszont egyelőre még a Lumas reprezentatív - de Budapestre szabott - gyűjteményéből válogattak. Egyebek mellett egy Martin Munkácsit, akinek képén fürdőző nők láthatók.
Vágólapra másolva!

A pesti galéria abban is követi a műgyűjtők által alapított nemzetközi Lumas Galéria szemléletét, hogy a gyűjtőknél és a befektetőknél jóval szélesebb közönséget akar megszólítani. A galériában tevékenykedő három hölgy (Stánitz Zsuzsanna vezető, Szent-Iványi Réka és Oltai Kata) szerint a műgyűjtő és a fotókedvelő laikus között elhelyezkedő széles közönséghez akarnak szólni. Ezt a szemléletet a falak is igazolják, a látottak szerint ugyanis a nevekben és az ábrázolt témákban is biztosra mentek. Előbbiek között Nan Goldin, Man Ray, Nobuyoshi Araki vagy Leni Riefenstahl; utóbbiak között Madonnától Jimmy Hendrixen át Joseph Beuys-ig egy sor kultúrtörténeti ikon.

Forrás: Szent-Iványi Réka
Elől Sharon Stone, hátul Joseph Beuys

A galéria vezetői szerint nincs olyan más budapesti vagy vidéki galéria, amely a limitált szériában készült kortárs digitális fotóra koncentrálna. Vannak, amelyek foglalkoznak ugyan kortárs fotóval is, közülük több folyamatosan egy-egy művésszel dolgozik. A 160 ismert, befutott fotóművész munkáját bemutató Lumas-hálózat tagjai - például New York-i, bécsi vagy berlini galériák - ugyanakkor nem közvetlenül dolgoznak a fotográfusokkal. Jelenleg Munkácsi az egyetlen magyar az 1400 limitált szériát tartalmazó gyűjteményben fellelhető, idővel viszont - reményeik szerint - ebbe a nagy nemzetközi portfólióba lesznek becsatornázva a kortárs magyarok is. (Munkácsi fürdőző nőket ábrázoló képéhez egyébként negyvenvalahányezer forintért lehet hozzájutni.)

"Óriási most a fotó lendülete, rengeteg képet fogyasztunk a neten, közel került az emberekhez; és az elmúlt években ez Magyarországon is felpörgött" - mondja Oltai Kata, aki művészeti tanácsadóként vesz részt a frissen megnyílt galéria életében (korábban itt készítettünk vele interjút). A Mai Manó Ház például 2002 szeptemberében tartotta első fotóárverését, ami után galériák rendeztek újabbakat.

Fotó: ^2005/2008 LUMAS and Jacques Olivar
Jacques Olivar egyik képe a Lumas-portfólióból (A képre klikkelve még több kiállított és megvásárolható kép)

A budapesti Lumas-társgalériában kiállított fotók árát egyfelől az szabja meg, hogy hány nagyítás készült belőlük, másrészt a méretük. Egy nagyobb, hatalmas méretű kép ára akár a 200 ezer forintot is meghaladhatja. A digitális fotók esetében pedig a galéria vezetői szerint nagyon fontos a méret. "Ettől függően kerül különböző relációba a befogadóval" - mondja Oltai Kata. Az egyik falon van is egy szinte pingpongasztal nagyságú 180x220-as digitális print - mint megtudjuk, itthon nincs is olyan technika, amivel ezt elő lehetne állítani.