Világvége nem, de katasztrófák lesznek

Vágólapra másolva!
Trinli Táje Dordzse, a 17. Karmapa a tibeti buddhizmus egyik legfontosabb alakja. Ole Nydahlt még a 16. Karmapa kérte meg arra negyven éve, hogy terjessze a buddhista tanokat Nyugaton. Ők ketten Budapesten részt vettek Európa legnagyobb világi meditációs központjának (illetve annak továbbépítésének) felavatásán. A két tanító arról beszélt az [origo]-nak, hogy a keresztény környezetben felnőtt embereknek miért lehet vonzó a tibeti tanítás, szóba kerülnek a 2012-es év kilátásai, a gazdaság és a buddhizmus közti kapcsolat, valamint a dolgok könnyebbé tételének egyszerű képlete. 
Vágólapra másolva!

"A buddhista meditáció megérkezett Nyugatra" - mondta Major Péter a Gyémánt Út Buddhista Közösség meditációs központjában, ahol ünnepélyes keretek között tették le kedden az intézmény továbbépítésének alapkövét (erről bővebben lenti keretesünkben, illetve korábbi cikkünkben olvashat). Az eseményen részt vett a közösség spirituális vezetője, a 17. Karmapa, azaz Trinli Táje Dordzse, a tibeti buddhizmus egyik legfontosabb képviselője, aki 29 éve született Tibetben, de a kínai megszállás miatt 11 éves kora óta Indiában él. Ezen a nyáron egy többhetes európai körúton vesz részt, ennek keretében látogatott el Magyarországra is. A karma kagyü iskola vezetője többször is megnevettette azt a nagyjából 300 embert, aki az ő kedvéért látogatott ki a központba. Ott készített vele interjút az [origo] is.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Balról a második a huszonkilenc éves Karmapa

Európában ez a legnagyobb világi meditációs központ, és szintén Budapesten van a régió egyetlen akkreditált buddhista főiskolája. Fontos ez önnek?

Buddhistaként természetesen nagyon örülök annak, hogy Nyugaton is népszerű a buddhizmus. Ugyanakkor azt remélem, hogy nem csupán centrumok vagy buddhista intézmények fognak állni, hanem sok olyan ember is lesz, aki igazán megérti, hogy miről szól a buddhizmus. Olyanok, akik ezt a megértést át tudják ültetni a gyakorlatba is. Ez azért is fontos, mert a buddhizmus tényleg nagyon sokat adhat a hétköznapi életben.

Mit gondol arról, hogy keresztény kultúrában felnőtt emberek is keresik a buddhizmust?

Mindössze arról van szó, hogy az emberek általában véve nyitottak, és készek arra, hogy kipróbáljanak olyan új dolgokat, amelyek elérhetők számukra, és a segítségükre lehet. Ez pedig jó.

Hogyan segíthet a buddhizmus a hétköznapi problémák megoldásában?

A buddhizmusban sokat szoktunk beszélni olyan fogalmakról, mint a megvilágosodás vagy az üresség. Amik persze fontosak is, de a buddhizmus valójában egy perspektíva: azt mondja, hogy bármennyire komplikáltnak tűnik is az élet, bármekkora szenvedést tapasztalunk is, annak mindig megvan a maga oka. Sok bátorságra és türelemre van szükségünk ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni a problémákkal. Sokszor pont az a baj, hogy nem vagyunk elég türelmesek ahhoz, hogy megtaláljuk a megoldást. Minél nagyobb türelemmel állunk hozzá az élethez, annál több pozitívumot fedezhetünk fel a nehézségek közepette is.

Másban is felismerték a Karmapát
A karma kagyü az egyik nagy tibeti buddhista iskola a négyből, amelynek élén a Karmapa áll. A Karmapa szó azt jelenti, hogy a cselekvés embere, a karma mestere, aki Tibet első tudatosan inkarnálódott lámája volt. Az egymást követő Karmapák kilencszáz éve biztosítják Buddha hiteles tanításainak fennmaradását és átadását. Ma a 17. Karmapa mintegy ezer buddhista kolostor, világi meditációs központ és csoport spirituális vezetője szerte a világon. A kagyü iskola képviselőit azonban erősen megosztja az, hogy Trinli Táje Dordzse mellett egy másik tibetiben, Urgyen Trinli Dordzsében is felismerték a 17. Karmapát. A Gyémánt Út Közösség részéről elmondták, hogy Táje Dordzsét ismerték föl a tradícióknak megfelelően, és őt támogatja Samarpa, aki a második legmagasabb rangú láma a vonalban. Az ő feladata a mindenkori Karmapák felismerése.


Van-e üzenete a fiatalok számára?

Az a tény, hogy én is a fiatal korosztályhoz tartozom, megkönnyíti a feladatomat, hiszen hasonló gondolataim, érzéseim, kétségeim vannak, mint nekik. De épp emiatt úgy érzem, hogy felelősséggel tartozom irántuk. Igyekszem megosztani velük a saját élményeimet, tapasztalataimat, amelyek tanulságosak lehetnek a számukra.. A gazdasági helyzet nem túl kedvező, és bár a buddhizmus nem azért van, hogy jó anyagi helyzetbe kerüljünk, hanem alapvetően az a lényeg, hogy kifejlesszünk egy praktikus és pozitív szemléletmódot, de azért van a kettő között valamiféle kapcsolat.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Középen Trinli Táje Dordzse, jobbra a hetvenegy éves Ole Nydahl

Ole Nydahl: Azért fordulnak a buddhizmus felé, mert működik
A Karmapát európai útja során elkíséri Ole Nydahl, aki a tibeti buddhizmus feljogosított világi tanítója és akit 1970-ben a 16. Karmapa kérte fel ara, hogy feleségével együtt tegye elérhetővé a buddhizmust Nyugaton. Ez sikerült, immáron 640 meditációs központ létrehozása fűződik a Nydahl házaspár nevéhez (bár a felesége néhány évvel ezelőtt meghalt), amelyek közül 23 Magyarországon található. Láma Ole 71 éves kora ellenére még most is igen aktív, rendszeresen tart előadásokat és tanításokat, évente kétszer is körbeutazza a világot. "Úgy gondolom, hogy azért fordulnak sokan a buddhizmus felé, mert látják, hogy működik. A buddhizmusban mindenki önmagát adhatja, senkinek nincs félnivalója, ráadásul nem is kell hinni benne" - mondta az [origo]-nak Ole Nydahl. "Hogy miről szoktak leginkább tanácsot kérni tőlem az emberek? A legnépszerűbb téma persze a szerelem és talán a munka, a hivatás. Ami érthető, hiszen a szerelem nagyon fontos, ugyanakkor igen egyszerű is: ha többet gondolunk a másikra, mint saját magunkra, akkor minden sokkal könnyebb lesz" - mondta.



Úgy hallottam, hogy folyamatosan követi a világ eseményeit, és szeret például filmeket is nézni. Ez a hozzáállás része a neveltetésének, vagy ez az ön elhatározása?

Igazából itt inkább szórakozásról van szó. De természetesen ez része a mindennapi életnek, főleg az én korosztályomban, és érdekes látni, hogy mi történik a világban.

Mennyi időt tölt naponta meditációval?

Régebben volt konkrét napi beosztásom, de mostanában a rengeteg elfoglaltság ezt felborította. Azért, amikor csak tehetem, meditálok és végzem a saját gyakorlataimat. Emlékszem, hogy amikor gyerek voltam, akkor a tanáraimtól és a szüleimtől is sokat hallottam, hogy milyen fontos a meditáció és a rendszeres gyakorlás. Évekkel később egyre inkább azt látom, hogy mennyire igazuk volt. A meditáció segít abban, hogy fejlődhessünk a beszédünkben, gondolatainkban, tetteinkben. Gyakorlás nélkül, azt hiszem, hogy én is ugyanolyan összezavarodott lennék, mint bárki más.

Sokat lehetett hallani arról, hogy 2012-ben eljöhet a világvége. Ön mit gondol erről?

Nem, nem lesz idén világvége. Viszont sajnos szinte biztosra veszem, hogy fel kell készülni újabb természeti katasztrófákra. De még sokáig nem lesz vége a világnak, ezt magabiztosan állíthatom.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Több száz ember, kegytárgybolt és játszóház az új központban
A Gyémánt Út Buddhista Közösség 2001-ben vásárolta meg a Dreher Sörgyártól azt az ingatlan, ahol kialakították az országos meditációs központjukat. A mostani továbbépítésre azért van szükség, mert a legnagyobb létszámú hazai buddhista egyház kinőtte a központot. Az alapkőletétel alkalmával a 17. Karmapa, Trinli Táje Dordzse vezetett egy szertartást, megáldotta az építkezést, és reményét fejezte ki, hogy sok ember hasznára válik ez a buddhista központ. A létrejövő U alakú épületben helyet kap majd többek között egy 450 négyzetméteres meditációs helyiség, amely több száz ember befogadására lesz alkalmas egyszerre. De kialakítanak kegytárgyboltot, közösségi termet és gyermekjátszóházat is. A munkával az anyagi források függvényében fognak haladni, de reményeik szerint 1-2 éven belül el fog készülni az új épületszárny. A meditációs központról részletesen korábbi cikkünkben olvashat.



A 17. Karmapa vasárnapig marad Magyarországon. Becskén, a közösség elvonulási központjában tanít és tart beavatásokat a hét folyamán. A kurzusra közösség tájékoztatása szerint már több ezren elutaztak, további részletekről itt lehet tájékozódni.