Madonnára várnak a Putyin-ellenes punkok

Pussy Riot feminista punkcsapat tagja az orosz börtönben, Nagyezsda Tolokonnyikova
Vágólapra másolva!
A bebörtönzött punkcsajok, a Pussy Riot mellett kiállt a Red Hot Chili Peppers és a Franz Ferdinand. A per megosztja az oroszokat: van, aki szerint a Pussy Riot megsértette az orosz hagyományokat; Alex Kapranos szerint azonban az erős hagyománynak az se számít, ha kigúnyolják. A punkok ügyvédei most Madonnát várják. 
Vágólapra másolva!

Mint arról már többször írtunk, a látványos zenés-politikai akciókkal feltűnő Pussy Riot idén februárban bejutott a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházba, ahol egy "punkimában" arra kérte a Szűzanyát, hogy űzze el Putyint. Márciusban tartóztatták le emiatt a csapat több tagját. Maria Alehinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát (ő látható az alábbi képen) és Jekatyerina Szamuszevicset azóta is előzetes letartóztatásban tartják; sőt, a napokban a bíróság elutasította kérelmüket, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessenek, így legalább 2013 januárjáig rács mögött maradnak.

Forrás: AFP

Az orosz társadalmat megosztó ügy komoly nemzetközi figyelmet kapott. Több, az orosz fővárosban koncertező nemzetközi sztárzenekar is kiállt a bebörtönzöttek mellett. A Red Hot Chili Peppers énekese, Anthony Kiedis énekese Pussy Riot feliratú pólóban lépett fel, támogatásáról és szeretetéről biztosította a fiatal nőket; a basszusgitáros Flea bátorságukat dicsérte és azt mondta, imádkozik azért, hogy kiszabaduljanak. Személyes levelet is küldtek nekik a börtönbe a védőügyvédek által.

A Franz Ferdinand koncertjén a This Fire című dalt dedikálta a Pussy Riotnak, Alex Kapranos frontember pedig a Twitteren is megnyilatkozott róluk, illetve Putyinról: "Az a politikai vezető, aki azt mondja, hogy nagy rajongója a Beatlesnek és John Lennonnak, aztán zenészeket akar bebörtönözni, csak mert kifejezték politikai véleményüket - az a legrosszabb fajta képmutató: a veszélyes fajta". Kapranos kapott egy üzenetet egy orosztól, aki helyesli a Pussy Riot-tagok bebörtönzését, mert "provokátorok és kigúnyulják a hagyományainkat" - amire ezt válaszolta: "Oroszország hagyományai erősek és büszkeségre adnak okot. És ha erős vagy, az azt is jelenti, hogy nem számít, ha kigúnyolnak." A Pussy Riot védőügyvédei azt remélik, hogy az augusztus 7-én Moszkvában, 9-én Szentpéterváron koncertező Madonna is felszólal majd az érdekükben. "Ha ő megszólalna, az nagy befolyással bíró emberek figyelmét keltené fel, akik közbenjárhatnának értünk az orosz hatóságoknál" - nyilatkozta az egyik védőügyvéd.

Számos orosz művész és híresség is kiállt a Pussy Riot mellett, köztük a nemzeközileg ismert író, Borisz Akunyin is. Az ügy megosztja az orosz társadalmat; egy nemrég készült közvélemény-kutatás szerint a moszkvaiak 50 százaléka nem helyesli a punkok bebörtönzését, 36 százalék igen. Az ortodox hívek egy része szintén azt szeretné, ha szabadon engednék őket, de ez nem egyezik az egyház hivatalos álláspontjával. A "nem hivatalos szóvivő" szerint az a fontos, hogy hagyják, hogy a bíróság nyugodt körülmények között folytathassa le a jogi eljárást. Személyes véleménye az, hogy "ha engem megsért valaki, akkor természetesen megbocsátok neki. De Isten nem bocsátja meg azokat a bűnöket, amiket az elkövetők maguk nem bánnak meg, és én nem látom ebben az esetben a megbánást. Nem keresztényi az az elgondolás, hogy Isten mindenkinek mindent megbocsát."

A Pussy Riot ellen felhozott vádak, a közrend megzavarása és a gyűlöletbűntény akár hét év börtönbüntetéssel is járhatnak. A bíróság indoklás nélkül nem engedélyezte a védelemnek, hogy Vlagyimir Putyint és az ortodox egyházfőt, Kirill pátriárkát tanúként hallgassa meg a perben. Egy többeket, például a védőügyvédeket meglepő húzással továbbá úgy döntöttek, hogy a tárgyalást az interneten közvetítik majd a minél nagyobb átláthatóság miatt.