Korda Gyuri nélkül nem beszélhetünk magyar dalról

Sziget fesztivál - Magyar dal napja, -2 nap, Somló Tamás énekel a budapesti Hajógyári-szigeten, a 20. Sziget fesztivál nagyszínpadán
Vágólapra másolva!
Míg a fiatalabbak a sátraikat szerelték a vasárnap kezdődött Sziget fesztiválon, a negyvenes-ötvenes korosztály Pa-Dö-Dőre, Somló Tamásra, Balázs Fecóra és Fluor Tomira bulizott a nagyszínpadnál. A magyar dal napján Dollyt transzvesztitának nézték, Novák Péter térdzokniban énekelt Eddát, Geszti Péter pedig Berki Krisztián olimpiai arányával csikarta ki az este legnagyobb tapsát. Korda György viszont többeknek hiányzott.
Vágólapra másolva!

Három ötven év körüli nő vasárnap kora délután a HÉV-en arról társalgott, hogy Balázs Fecó számánál sikítani, Koncz Zsuzsánál sírni, a Beatricénél tombolni fognak este. A mellettük utazó, óriási hátizsákokkal szintén a Szigetre igyekvő huszonéves félmeztelen fiúk többször is megmosolyogták a szalmakalapos asszonyokat. A fiúk még nem tudhatták - vagy ha igen, annyi baj legyen -, hogy a Sziget mínusz második napján nem ők, hanem az ötvenes nők lesznek többségben a nagyszínpad előtt.

Míg a fiatalok a sátraikat építették a Hajógyári-sziget különböző csücskeiben, a nagyszínpadnál pokrócok, törülközők, kempingszékek és napernyőkkel ringatózó középkorú hölgyek sorakoztak vasárnap délben, amikor megkezdődött a huszadik Sziget fesztivál. A magyar dal napján 80 előadó lépett fel 150 magyar slágerrel, és annak, aki Zalatnay Saroltától Frenreisz Károlyon át a Tankcsapdáig mindenkit végig akart hallgatni, tizenegy órát kellett ácsorognia. A hőség miatt a fejére kék kendőt kötő, fűben üldögélő férfi határozottan ki is jelentette: "Nem érdekel a meleg, nem mozdulok innen éjfélig! Látta a névsort? A magyar zene szupersztárjai lépnek fel."

Forrás: MTI/Nyikos Péter

Végigénekelte a tizenegy órát egy idős néni is, aki folyamatosan a törülközőjén táncolt mezítláb. A mellette egyszer csak felbukkanó fia elárulta, hogy a 72 éves mamát többször is kihozta már a Szigetre, és nem is volt kérdés, hogy most is eljönnek. "Nagy Tankcsapda-rajongó a mama, Tankcsapdára panírozza a rántott húst is" - mondta a férfi, aki utána együtt énekelte anyjával és Somló Tamással, hogy "ő még csak most tizennégy".

Ó, Riviéra, sok boldog ember

Gyorsan váltották egymást az előadók, akik jellemzően egy, esetleg két slágerüket énekelhették el. Egy sörét kortyolgató férfi később úgy érzékeltette a "gyors tempót", hogy a Pa-Dö-Dőre igyekezett volna vissza, amikor sört vásárolt, de már csak a kettővel később fellépő Republicot csípte el. Sokan sereglettek a színpadhoz, amikor a Dolly Roll rákezdett a legnépszerűbb slágerére, a Vakációra. "Ó, Riviéra, sok boldog ember" - ez talán a legjobban azoknak az orosz fiataloknak tetszett, akik távolabbról hallgatták a balatoni mulatókban dolgozó szintetizátorosok egyik kedvenc slágerét.

Az egyik orosz fiú több megkérdezett külföldihez hasonlóan azt mondta, nem hallott arról, hogy a magyar dal napját tartják a nagyszínpadnál, csak azért jött ilyen korán, hogy minél jobb helyen állíthassa fel a sátrat. Dollyra mutatva pedig megjegyezte, hogy "például azért jó a Sziget, mert transzvesztiták is felléphetnek a nagyszínpadon". Amikor megtudta, hogy Dolly egyáltalán nem transzvesztita, csak annyit mondott, hogy "de a Sziget azért jó".

Ha állat a parti, jön a partiállat

Fél négykor tucatnyi huszonéves lány szaladt a sátrától színpadhoz, mert a műsorvezető, Novák Péter Fluor Tomit szólította. "Énekeljük már el a két kicsi legót" - vihogott az egyik lány, akinek végül is csalódnia kellett. Hiábavaló volt a nagy futás, mert Fluor - miután közölte, hogy "megmutatja, mi az igazi buli" - nem a kultikussá vált Mizu-t énekelte. A sátraikat otthagyó lányok azonban ugyanolyan hálásan énekelték vele, hogy "ha állat a parti, jön a partiállat".

Forrás: MTI/Nyikos Péter

A rohangáló lányokra egy testesebb férfi is felfigyelt, aki egyszerre két sört is tartott a kezében. "Most itt az van, hogy minél cikibb valaki, annál többen jönnek?" - kérdezte hangosan. Később az [origo]-nak kifejtette, ő máshogy állította volna össze a nap programját, "több rockert hívtam volna, több rock kellene" - mondta, és azt kérte, hogy a cikkben Terminátor néven mutassuk be.

Rossz hold kelt föl

Terminátor egy órával később végre megkapta a rockot, még ha kissé rendhagyó módon is. Az Edda-klasszikus Kölyköd voltam-ot feltehetőleg még nem énekelte el senki színpadon szürke kockás térdzokniban - Novák Péter viszont pontosan erre vállalkozott. "Rossz hold kelt föl, mikor a kölyköd lettem" - énekelte, és valószínűleg ő lepődött meg a legjobban, hogy a közönség erre válaszul azt skandálta: "Ber-ki Krisz-ti-án".

Forrás: MTI/Nyikos Péter

A tornász ugyanis éppen ekkor nyerte meg az olimpiai aranyat Londonban, és ettől kezdve, ha egy előadó mindent elsöprő tapsot akart, csak bedobta Berki nevét. Geszti Péter és a Gringo Star például a tornász egészségére is énekelte a Pálinka Sunrise-t. Jött is az este legnagyobb tapsa az este hétre egyre jobban fáradó közönségtől.

Forog a világ, elfolyik minden

"Menjünk inkább pálinkázni, mert ettől megőrülök" - hívta egy ötven év körüli nő három barátnőjét, amikor a Vad Fruttik rákezdett a Nekem senkim sincsen-re. Míg a színpadon szólt a "forog a világ, elfolyik minden", a nők pálinkával a kezükben inkább Korda Györgyöt énekeltek: "Reptér! Lobog a szélben a szélzsák!", majd azt mondták, hogy Kordát várják a legjobban. Miután megtudták, hogy "mindenki Korda Gyurija" nem szerepel a műsoron, komolyan szomorúnak tűntek.

Meg is kérdeztünk több szembejövőt a nagyszínpadnál, hogy melyik előadó hiányzik nekik a mostani repertoárból. Kapott szavazatot a Balkan Fanatik, Ákos, sőt Fásy Ádám is, és találtunk még egy Korda-rajongó asszonyt, aki rózsaszín legyezőjét összecsukva kijelentette: "Azért a Korda Gyuri nélkül nem beszélhetünk magyar dalról."

A Magyar Dal Napjáról készült további fotók ide vagy a képekre kattintva tekinthetők meg.