Mi hoztuk be a dubstepet a rádiókba - a Magnetic Man a Quartnak

Magnetic Man, interjú, sziget 2012,
Vágólapra másolva!
Skream, Benga és Artwork londoni dubstep szupergrupja, a Magnetic Man öltözője a koncert előtt olyan, mint egy középiskolai osztálykirándulás: az egész crew bent lebzsel és ordítozik, a kérdésekre párhuzamosan többen is válaszolni kezdenek, majd szimultán beszélgetések indulnak köztük. A lényeget azért sikerült kihámozni: mi van a második lemezzel, mit gondolnak Skrillexről és fognak-e még dolgozni Katy B-vel?
Vágólapra másolva!

Fotó: Csatári Gergely

Tavaly a Balaton Soundon Skream nem volt ott, és csak ketten voltatok, akkor hogy tudtátok az ő hiányát megoldani?

Skream (a kép bal szélén): Merem remélni, hogy nagyon nagyon nehezen! [nevet] Egyébként fiam született akkor, ezért nem tudtam eljönni.

Artwork (a kép jobb szélén): Tényleg nagyon nehéz volt, és ha nem is könnyen, de a végén valahogy csak összehoztuk. Nem véletlenül van három emberre kitalálva az élő show-nk, úgyhogy ez kizárólag annak köszönhető, hogy Benga is és én is nagyon jók vagyunk!

Korábban underground tánczenei producerként teljesen más jellegű zenéket írtatok, mint a Magnetic Man slágerei. Most már megtanultatok rendes dalokat írni?

Benga (a képen balról a második): Ez leginkább Artwork érdeme, nekünk eleinte fogalmunk sem volt, hogy működnek ezek a dolgok.

Artwork: Minden nap olyan volt, mint az iskolában. Még táblám is volt! De mára megtanulták, Bengának például nemsokára jön a következő lemeze, azon majd hallható lesz, mennyire.

És mi lesz a Magnetic Man új lemezével? Korábban úgy volt, hogy még az idei év első felében megjelenik.

Artwork: Úgy volt, de mégsem tudtuk befejezni egyelőre.

Benga: Majd befejezzük, amikor befejezzük!

Fotó: Csatári Gergely

Artwork: Az első lemezzel is úgy voltunk, hogy nem szerettük volna, ha hasonlít bármire is, és most ezzel is ugyanígy vagyunk. A saját zenénket akarjuk csinálni.

Skream, te szükségesnek érezted megvédeni a Skrillex-féle brostepet az ortodox dupstep-fanokkal szemben, miért?

Skream: Miért ne? A meglévő hangzásba hoztak újfajta dinamikát, és az most ebben a hangosabb, durvább irányban fejlődik tovább, és ebben a stílusban is vannak nagyon jó zenék. Sokaknak csak az a bajuk vele, hogy amerikaiként ő aratja le a sikereket, és őt kapcsolják össze a dubsteppel. Na és? Szerintem meg tök jó, amit Skrillex meg a többiek csinálnak.

Artwork: Kétfajta zene van csak: jó és rossz. Ennyi az egész.

Azt is mondtátok korábban, hogy szeretnétek több jó popzenét a rádióba. Éreztek változást?

Artwork: Igen, több a jó zene, de azért még mindig elég sok a szar így is.

Benga: De az a jó is nekünk köszönhető nagymértékben, mert mi hoztuk be a dubstepet a rádiókba. Előttünk nem nagyon hallhatott ott ilyesmit senki.

Van olyan előadó, akit szerettek, és akin érzitek a ti hatásotokat?

Skream: Például a Nero. Ők nagyon jó dolgokat csináltak, és utánunk már nem lógott ki a zenéjük a rádióból sem.

Fotó: Csatári Gergely

Amikor koncerteztek, akkor pontosan mit csináltok a színpadon?

Artwork: Nagyjából ugyanazt csináljuk mindhárman, ugyanolyan gépek vannak előttünk, csak mindegyiken a zene más-más részei vannak. És aztán azokat a részeket saját belátásunk szerint használjuk, ahogy azt a pillanat megkívánja.

Az első lemezeteken szereplő Katy B azóta szólóban nagy sztár lett, fogtok még vele dolgozni?

Artwork: Kizárt dolog. Rengeteg marhahúst lopott el a fagyasztómból, úgyhogy én biztosan nem hívom többet. És ez nem vicc!

Lesznek ismert közreműködők a következő lemezen azért?

Artwork: Lesznek, de még titok, hogy kik. Ha elárulnánk ugyanis, akkor biztosan mindenki velük akarna dolgozni, azt pedig nem szeretnénk. Különben is, így majd sokkal kellemesebb meglepetés lesz.