Nem félnek a Pussy Riot sorsától a magyar provokátorok

Pussy Riot feminista punkcsapat tagja az orosz börtönben, Nagyezsda Tolokonnyikova
Vágólapra másolva!
Magyarországon csak a Kádár-rendszerben volt példa olyasmire, ami a Pussy Riot orosz punkzenekarral történt: egy akciójuk miatt két év börtönre ítélték őket. A magyar provokátorok ellen több eljárás indult, volt olyan őspunk, akit megvertek a rendőrök, és sértett hírességek pereskedtek ellenük. Barangó szerint két év múlva itthon is jön a nemulass, Dopeman szerint Orbán Putyin nyomába sem ér, Sickratman pedig nem szeretné, ha Madonna kompromittálná.
Vágólapra másolva!

A Pussy Riot orosz punkzenekar három tagjának letartóztatása és elítélése hatalmas érdeklődést váltott ki a médiában világszerte. A tavaly szeptemberben alakult és leginkább laza, feminista punk kollektívaként jellemzett Pussy Riot három letartóztatott tagja (Nagyezsda Tolokonnyikova, Marija Aljohina és Jekatyerina Szamucevics) túlzás nélkül világhírűvé lett, és nem kell nagy bátorság kijelenteni, hogy pusztán zenei teljesítményükkel ezt nem tudták volna elérni. Az is valószínűsíthető persze, hogy ők maguk lemondanának az ilyen világhírről.

Magyarországon nem példa nélküli, hogy politikai ügy legyen egy zenekar tevékenységéből: a Kádár-rendszerben a szegedi CPG tagjait 1983-ban másfél-két éves börtönbüntetésre ítélték, az indoklás szerint a zenekar "a Magyar Népköztársaság alkotmányos rendje, szövetségi, barátsági és együttműködésre irányuló nemzetközi kapcsolata elleni érzelmeket igyekezett szítani, mégpedig nihilista, anarchista alapokon, tehát gyűlöletkeltési szándékkal". Ez ugyan már majdnem harminc éve történt, de eljárások a szocialista rendszer bukása óta is indultak több előadóval szemben is, noha börtönbüntetésig egyik sem jutott. Mennyi vizet zavarnak a provokatív, polgárpukkasztó, és - ha másért nem, attitűdjük miatt - gyakran a punkhoz sorolható magyar zenészek?

Itthon nem direktbe támadják az embert

Közülük a legnagyobb port egy olyan eset verte fel, melynek szereplője nem a zenei tevékenysége miatt került bajba, de ő maga a magyar punk ismert alakja. Bajtai Zoltán, művésznevén Barangó 2003 karácsonyán jelentette ki részegen a szűk réteg által hallgatott Tilos Rádióban, hogy kiirtaná az összes keresztényt. Akkor a rádió műsorszolgáltatási jogát harminc napra felfüggesztették, Barangó ellen pedig nyomozás indult, amely végül nem végződött vádemeléssel, ő azonban elveszítette állását, és egy időre a radikális jobboldali média első számú közellensége lett.

Szerinte a Pussy Riot és az ő esete semmiben nem hasonlít egymáshoz: "A Tilos rádiós botrányom ennek épp az ellenkezője volt abból a szempontból, hogy hiányzott belőle minden tudatosság" - mondta erről most a Quartnak Barangó. "Inkább csak belecsúsztunk abba a konfliktusba, és rohadtul amatőr módon épp a legkritikusabb pillanatban sikerült elrontani mindent a részeg beszólásommal. Ez pedig nagyon magas labda volt az ellenoldalnak. Megkockáztatom, hogy pont valami ilyesmire vártak, úgyhogy a legnagyobb jót - szándékom ellenére - épp velük cselekedtem, mert egy ilyen incidens remek indokot szolgáltatott a Tilos elleni totális háborúra. Ha valaki provokálni akar, akkor nem bízhat semmit a véletlenre, mert csúnyán melléfoghat, ahogy velem is történt."

Barangó figyelemmel követte a Pussy Riot ügyét is, és szerinte a lányok - vele ellentétben - tudatosan viselkednek: "Az orosz belpolitikai viszonyok ismeretében sejthető, hogy a Pussy Riot tagjai belekalkulálták, hogy botrány vagy bírósági ügy lesz az akcióból, de lehet, hogy ilyen súlyos ítélettel nem számoltak. A YouTube-on találtam egy felvételt a kihallgatásukról, és egyáltalán nem tűnt úgy, hogy sikerült volna megtörni vagy megfélemlíteni őket. Nyugodtan, szinte mosolyogva válaszoltak minden kérdésre, úgyhogy valószínűleg tudatosan készültek az egészre, és nem valami spontán, félresikerült akcióról van szó. Egyértelmű, hogy azóta egy előre megírt forgatókönyv szerint történnek dolgok, vagyis előbb rájuk ijesztenek a kemény ítélettel, majd a 'jóságos' egyházi vezetők kegyelmet kérnek számukra."

2004-ben a Sickratman néven alkotó Paizs Miklós ellen is indult nyomozás a Balra át! című száma miatt: "Közösség elleni izgatás volt a vád, ami elakadt a nyomozati szakaszban (házkutatás, kihallgatás és rabosítás azért volt), mert nem kellett az ügyészségnek" - emlékezik vissza Paizs. "Aztán volt két személyiségi jogi per, az egyiket Lovas István indította, és nyert is. A büntetés rám eső részét (400 ezer forintot) végül Fiala János fizette ki. A másik pert Grespik László indította a 'féleszű' és 'tapló' szavak rá való vonatkoztatása miatt. Ha jól emlékszem egymillió forint pénzbüntetést és elrettentő mértékű börtönbüntetést kért rám. Ebben a perben én nyertem. És ez legalább vicces volt" - mondta Paizs, aki viszont Barangóval szemben úgy gondolja, hogy a Pussy Riot tagjai csak a happening megvalósítandóságán, nem pedig a következményein gondolkodtak.

Dopeman esete sokkal frissebb: ellene az idén indult hivatalos eljárás a Bazdmeg című száma miatt. "A hatodik-hetedik kerületi ügyészség indította, aztán a rendőrségi nyomozás után, illetve gondolom a felhajtás okán visszadobták bűncselekmény hiányában. Engem már többször feljelentettek, egyszer már előtte is feljelentett a Jobbik" - mondta a Quartnak a rapper, aki szerint nagy különbség, hogy itthon "nem direktbe támadják meg az embert, mint mondjuk Oroszországban, hanem azokat a vonalakat zárják el, amiken keresztül érvényesülni tudsz. Ilyen-olyan médiába természetesen már nem hívnak meg, vagy nem mernek meghívni, vagy éppen bizonyos helyekre nem tudsz eljutni fellépni, még akkor sem, hogy ha hívnának" - folytatta Dopeman, aki szerint városnapok vagy falunapok, illetve szórakozóhelyek sem merik már meghívni őt, félvén a következményektől. Konkrét példát is mondott: "Ilyen volt Hódmezővásárhely esete, ott volt ilyen koncertlemondásom, hogy ki volt plakátozva a város, aztán két nappal a koncert előtt szólt a hely, mert kiment az ÁNTSZ, és bezárták két hétre."

"Oroszország az mindig egy más tészta, ott bármi elsülhet bárhogy. Az egy ilyen hely, ahol földesurak meg Döbrögik irányítanak mindent, ott nincs demokrácia. Hatalmas birodalom, ahol épp lazább láncon van fogva a nép, vagy épp keményebben van fogva. Az egy veszélyes hely, ha valaki rángatja az oroszlán bajszát, arra rá lehet fázni" - mondta a rapper a Pussy Riot ügyéről, és felhozta példaként azt is, hogy az Egyesült Államokban sem példa nélküli az ilyesmi, hiszen annak idején az NWA és Ice-T ellen is indultak eljárások. "A hatalom mindenhol megpróbálja vágni meg cincálni a szólásszabadságot, csak egy fejlett demokráciával rendelkező országban második fázisban bekapcsolnak azok a mechanizmusok, amik megvédik az embereknek ezt a jogát" - fűzte hozzá.

A magyar punk egyik legrégebb óta működő zenekara, az Aurora még a nyolcvanas években ismerkedett meg a munkáshatalom öklével: "Kihallgatások, néhány pofon, felfüggesztett börtönbüntetés, disszidálás, állandó megfigyelés segítették a zenekar működését, állandó témát adva a készülő dalokhoz" - mondták a Quartnak a győri zenekar tagjai, akik szerint a Pussy Riot-lányok talán egy kicsit elszámították magukat: "Sajnáljuk, hogy 2012-ben valahol ezért szenvednek még emberek, mert ki merik mondani azt, ami nemcsak nekik, hanem másoknak sem tetszik. Mi megszoktuk, hogy csak magunkra számíthatunk, de szorítunk, hogy minél hamarabb koncertezhessek a csajok."

A már csak a neve alapján is provokatív Rákosi zenekarnak még nem volt problémája a hatóságokkal, noha nem tartják teljesen elképzelhetetlennek: "A Pussy Riot hergel, agitál, provokál és cselekszik. Ezzel szemben a Rákosi sokkal inkább csak dokumentál" - mondta a mezőtúri zenekar. "Nem gondoljuk, hogy a Rákosi által tolmácsolt folklór prosztóság, ami gyakorlatilag nap mint nap elcsíphető kisvárosi kocsmák környékén, annyira nagy veszélyt jelentene a fennálló hatalomra, hogy fel kellene ellene lépni" - fűzték hozzá a tagok, akik szerint azért nem kizárt, hogy egyszer "valami elbaszott politikus" előveszi őket, "pitiáner hangulatkeltés" céljából. A Pussy Riotot viszont nem féltik: "Vagány, kemény orosz csajok, ha csak nem sík hülyék (amit kétlünk), nagyon jól tudták, mivel állnak szemben, hiszen abban a közegben élnek."

Minden elképzelhető, és mindennek az ellenkezője is

Az általunk megszólaltatott zenészek többsége nem tartja teljesen elképzelhetetlennek, hogy a Pussy Riot ügyéhez hasonlóan végződő történetre a mai Magyarországon is sor kerüljön. A legpesszimistábbnak Barangó bizonyult, bár ő több évvel előre gondolkodik: "Nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy a közeljövőben akár Magyarországon is előfordulhatnak majd ilyen perek, mert 2014-től igen nagy az esélye egy Fidesz-Jobbik koalíciónak (ennek lehetőségét a Fidesz politikusai rendszeresen tagadják), a rockzenétől pedig minden diktatúra joggal fél" - mondta a zenész a Quartnak. "Azt sem tartom kizártnak, hogy egész zenekarokat csuknak majd le megint, mint 1983-ban a CPG-t. Mint láttuk, a jelenlegi kormánynak semmilyen nehézséget nem okoz a legképtelenebb törvények megalkotása, és ha ehhez hozzávesszük a Jobbik kreativitását, szinte biztosak lehetünk benne, hogy lesznek majd olyan büntetőjogi kategóriák, amelyek alapján bármilyen, a nemzeti vagy vallásos érzést szerintük sértő produkciót be lehet tiltani, és előadóját bíróság elé lehet állítani" - vázolta fel sötét jövőképét Barangó.

Dopeman szerint jelenleg elképzelhetetlen egy ilyen ügy, de "ha így folytatódik a hatalomkoncentráció", akkor előbb-utóbb itt is megjelennek az ilyen esetek. "Az ilyen közép- és kelet-európai rezsimekre nagyon jellemző, hogy kábé annyira fejlett a politikai kultúrájuk, mint amilyen fejlettek a demokráciák, a kritikát is így viselik és így reagálják le" - mondta a rapper, aki szerint Magyarországot nem szabad Oroszországhoz hasonlítani: "Ez a csókosok rendszere, Szomszédok- és Szabó család-kommunizmus még mindig, de azt azért ki merem jelenteni, hogy lazább szocialista államban élünk, mint a nyolcvanas években. De ezek a kommunisták, akik most vezetik az országot, azért nem hasonlíthatók az oroszokhoz. Oroszországnak királya van, Putyinnak hívják, és most lesújtott. Magyarországnak meg van egy helytartója, aki szeretne király lenni, csak ahhoz nincsen meg a kvalitása meg a lehetőségei" - folytatta Dopeman.

Az Aurora viszont inkább a múltra hivatkozott, amikor azt mondta, elképzelhetőnek tartanak hasonló ítéletet a mai Magyarországon is. "Gondoljunk csak vissza egy kicsit 2006-ra. Vigit [Víg László énekest] véresre verték rendőrök a semmiért, amit aztán nem hagytunk annyiban, bíróságra vittük az ügyet. Találkoztunk később civil ruhás nyomozókkal koncerten, akik kedvelték a bandát, de dolgozni jöttek" - mondták a veterán győri punkok. A Rákosi a zenekar egyik ismerősét idézve úgy gondolja, hogy vannak hasonlóságok, de "az oroszok is csak ugyanazt csinálják, mint mi, de mindig sokkal keményebben". Hasonlóan lakonikus választ adott Sickratman: "A mai Magyarországon minden elképzelhető, és a minden ellenkezője is."

Felmerül viszont az a kérdés is, hogy ezek a vállaltan provokatív előadók mit gondolnak arról, hogy pusztán botránykeltéssel valaki odáig juthat, hogy Madonna, Paul McCartney vagy a Red Hot Chili Peppers is kiálljon mellette, ahogy az a Pussy Riottal történt. Nem éreznek kis irigységet? "A tíz évvel ezelőtti botrányommal kapcsolatban bármiféle nemzetközi kiállásról beszélni nonszensz, és egyáltalán nem lepett meg, hogy akkoriban mindenki úgy került, mint egy leprást" - mondta erre Barangó. "Azzal a mondattal nyilván senki nem mert, és nem is tudott azonosulni. Megjegyzem: én sem."

Szerinte viszont a Pussy Riot mellett sokkal több előadónak és sokkal határozottabban kellene kiállnia: "Ez a bágyadt tiltakozás nyilván teljesen hatástalan, de legfőképp gyáva és hazug. Ha képesek voltak annak idején bojkottálni Dél-Afrikát, illetve a közelmúltban Izraelt, akkor most miért nem mondja le minden mainstream előadó az oroszországi fellépését? Ez talán némi népszerűségvesztést jelentene Putyinnak, aki jelen pillanatban az egyik legveszélyesebb, legaljasabb szereplője a nemzetközi politikai életnek. Ez az ócska színjáték, amelyben a volt KGB-ügynök képmutató módon a hívők érzéseit kívánja védelmébe venni, valami rossz bohózatnak tűnik" - mondta a Quartnak Barangó.

Nincs elájulva a nemzetközi sztárok kiállásától a Rákosi sem: "A világsztárok ilyen ügyekben tett nyilatkozatai sokkal inkább önreklámok, mint a felkarolni kívánt ügynek nyújtott extra publicitás. Különösen igaz ez Paul McCartneyra, akinek valahogy el kell terelnie a figyelmet arról, hogy aggastyán korára sem tanult meg jó zenét írni." Dopemannek viszont pont McCartneyval nem lenne baja: "Ha értem felszólal valaki, akkor ne pont Madonna legyen az. Ő inkább mást csináljon, mondjuk egy tíz évvel korábbi verziójában nagyon szívesen látom, ha jönne börtönlátogatásra és ágyas randevút lehetne kérni. Ha Paul McCartney felszólalna értem, annak nagyon örülnék, de még jobban mondjuk Dr. Dre vagy más műfajközeli vagy harcos ember kiállásának" - mondta Dopeman. Sickratman még ennél is tovább megy: "Madonna hívott annak idején, de kértem, hogy ne kompromittáljon. Paulnak viszont azt mondtam, hogy nagyon cuki, de majd értesítem, ha szükségem lesz rá. Egy mesehős is csak végső esetben használja a varázsszert."