Robotok a funkért és ellene

Lee "Scratch" Perry, Lee Scratch Perry, jamaicai dub zenész
Vágólapra másolva!
Letölthető mixek: slágerek kellemesen ellazított átiratai, varázsló Carl Craig, valamint The Orb és Lee "Scratch" Perry együtt.
Vágólapra másolva!

Jaj, de rég írtunk már valamit Carl Craigről! Szerencsére a nagynevű FACT magazin mixsorozatának legújabb, 345. darabját kedvenc detroiti technóistenünk állította össze, pontosabban odaadta nekik letöltésre a holland Welcome To The Future nevű fesztiválon nyáron játszott szettjének felvételét. A FACT szépen megfogalmazta, úgyhogy át is veszem: "húzós, dinamikus, ugyanakkor a maga coolságából kizökkenthetetlen; tudja, hogy akkor történik a varázslat, amikor a robotikus merevség és a laza funk egymás ellen és egymással együttműködve dolgozik". Számlista nincs, csak egy ilyen kezdemény (talán magától a mestertől); egy-két darab mindenképpen ismerős lesz, de amúgy is inkább ajánlatos belefeledkezni a tényleg nagyszerű másfél órás mixbe.

Ha már, akkor legyen itt még két mix. A második szintén a FACT sorozatából, augusztusból, innen lehet letölteni. Nem kisebb legendák jönnek össze egy órában, mint The Orb + Lee "Scratch" Perry (közös album készült, lásd alább a klipet). Utóbbi őrült géniusz leginkább dumálgat, amikor éppen olyanja van, és hát pont olyan, amit bárki vár tőle, aki hallotta akár egyszer is. Az Orb tagjai pedig mindenféle dolgot összehordanak, a What A Wonderful Worldöt, dub-reggae-t (naná), ambientet, technót, hiphopot, mifenét, még Carl Craig is előkerül - az összhatás pedig nagyon, nagyon pszichedelikus. Az internet nagy kollektív bölcsessége is csak ennyit tudott összerakni a dj-k által titkolt számlistából.

A LOL Boys pedig a Fadernek készített nyáron egy érdekes letölthető mixet, ha ezt lehet így nevezni: nagy popslágerekből (Avicii! Carly Rae Jepsen! Kanye West! Lil Wayne! R. Kelly!) és más típusú slágerekből (Radiohead! Fiona Apple!) készítettek lazulós nyári átiratokat ("nice chill edits" - így nevezik az interjúban). Vagyis az - esetleg már az idegtépésig - ismerős dallamok alá laza kis dobok kerülnek, az eredetileg gyakran harsány hangok kellemes eltompulnak. Tényleg hangulatos az egész, érdekes kísérlet arra, hogy mit lehet egy sima mix helyett csinálni. A nagyon hülye nevű LOL Boys (mint a mellékelt interjúból kiderül, ők úgy mondják: "Lullabies", vagyis "altatódalok") nyáron kiadott egy ep-t, az alábbi, címadó szám bejárta az összes blogot; tényleg jó funky a ritmusa és mókás a műfúvós benne, meg az, ahogy rájátszik az "idegesítően fülbemászó sláger" műfajra. Az egymással az interneten érintkező (montreali és Los Angeles-i) srácoktól azért magasan a legjobb dolog, amit hallottam, az innen letölthető Christina Aguilera-remix vagy inkább újraértelmezés: szabálytalan kolompolás, megbolondított trance, futurisztikus techno. Itt volt róla szó, azóta megbizonyosodtam arról, hogy hosszú távon is, sokszor élvezhető darab.