Meghalt Andy Williams, Amerika nemzeti kincse

Andy Williams
Vágólapra másolva!
84 éves korában elhunyt Andy Williams énekes, televíziós showman, a '60-as és '70-es évek egyik legnagyobb amerikai sztárja.
Vágólapra másolva!

Andy Williams 1927-ben született, és három bátyjával kezdett énekelni, majd 1953-tól szólókarriert kezdett. Első nagy slágere 1956-ban jelent meg, egy évvel később pedig a Butterfly című dallal már vezette is a slágerlistát. Innentől kezdve a népszerű amerikai énekesek közé tartozott, évente több slágerrel. Ezek közé tartoznak a mára klasszikussá nemesedett Music To Watch Girls Byés a Can't Get Used To Losing You, de különösen albumai voltak sikeresek - egy időben több aranylemezzel büszkélkedhetett, mint bármilyen szóló előadó, leszámítva Frank Sinatrát, Elvis Presleyt és Johnny Mathist. Williams leginkább easy listening stílusú számokat énekelt, melyeket a korszak népszerű slágerszerzői írtak.

Forrás: AFP

Az egyik leghíresebb száma a Moon River, ez először Audrey Hepburn előadásában az Álom Luxuskivitelben (Breakfast at Tiffanny's) című filmben hangzott el, de még abban az évben Williams is elénekelte, és onnantól kezdve ezzel azonosították leginkább. 1962-ben elindította az Andy Williams Show című tévéműsorát, amellyel három Emmy-díjat is elnyert, 1990-től pedig igazgatta az Andy Williams Moon River nevű színházat Bransonban. Itt ő maga is játszott, és azt tervezte, hogy megbetegedése után sem hagyja abba a fellépéseket.

Az énekes, akit Ronald Reagan korábbi elnök Amerika nemzeti kincsének nevezett, egy éve küzdött rákkal. A halál a Missouri állambeli otthonában, Bransonban érte. Betegségét tavaly diagnosztizálták, idén júliusban azért hagyta el a kórházat, hogy felesége és 3 gyermeke körében tölthesse utolsó napjait.