Leonardo munkájának mondják a fiatal Mona Lisát

Vágólapra másolva!
Egy svájci alapítvány azt állítja, bizonyítékot talált arra, hogy Leonardo da Vinci a Mona Lisa előtt megfestette a mű egy korábbi verzióját. A kérdéses festmény 1913 óta ismert, de az utóbbi negyven évben egy bank trezorjában feküdt. Most bemutatták.
Vágólapra másolva!

A zürichi Mona Lisa Alapítvány szerint szakértők vizsgálatai igazolták, hogy az isleworthi Mona Lisa néven ismert, a híres festményhez sokban hasonlító kép Leonardo befejezetlen munkája. Csütörtökön bemutatták a képet és a róla szóló új könyvet - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Az isleworthi Mona Lisát 1913-ban fedezte fel egy Hugh Blaker nevű műgyűjtő egy brit arisztokrata somerseti otthonában. A festmény az első világháború alatt az Egyesült Államokba került, a hatvanas évektől egészen mostanáig egy bank széfjében tartották. Hogy pontosan kicsoda a jelenlegi tulajdonosa, azt egyelőre nem tudni.

A párizsi Louvre-ban őrzött Mona Lisa modelljénél jóval fiatalabb, de rá hasonlító nőt ábrázoló képről az alapítvány is elismeri, hogy valószínűleg nem teljes egészében Leonardo munkája. Olyan tudományos vizsgálatokra hivatkozik azonban, amelyek szerinte megerősítik, hogy a mester dolgozott rajta.

A BBC által megkérdezett oxfordi professzor, Martin Kemp - aki egy másik Leonardo-festmény eredetének igazolásában korábban kulcsszerepet játszott - azt mondta, ezeknek az állításoknak kevés alapjuk van. Szerinte az állítólagos korábbi változat semmit sem ad vissza az eredeti finomságából, olyan, mint a legtöbb másolat. Ráadásul vászonra készült, holott Leonardo kedvelt anyaga a fa volt.

Alessandro Vezzosi, a firenzei Leonardo da Vinci Múzeum igazgatója ennél óvatosabban fogalmazott, szerinte az elképzelés megérdemli, hogy foglalkozzanak vele. Az említett vizsgálatokról ugyanakkor azt mondta, hogy nem alkalmasak az alkotó személyének azonosítására, legfeljebb arra, hogy meghatározzák, az adott kép milyen technikákkal, melyik korban készült.