Lady Gaga és a test forradalma

Lady Gaga Body Revolution, táplálkozási zavar, bulimia, anorexia
Vágólapra másolva!
Lady Gagát lekövérezték a bulvárlapok, mire ő elindította "a test forradalmát". Rajongói képeket töltenek fel csúnyának mondott testükről, és arról biztosítják egymást, hogy igenis szépek. De vajon tényleg segít-e ezzel nekik a sztár, vagy csak kihasználja őket?
Vágólapra másolva!

"Ha nem úgy nézel ki, mint a sztárok a tökéletesre retusált fotókon, akkor alacsonyrendű vagy, ó-ó, soha senki nem fog szeretni, yeah" - ilyen szövegű slágert nem ismerünk. Olyat viszont nagyon sokat, hogy: "Légy önmagad", "Úgy vagy gyönyörű, ahogy vagy", "Isten nem hibázik, mindenki gyönyörű a maga módján, csak szeresd magad, ilyennek születtél". Ám a tömegkultúra ennek ellenére kimondatlanul épp az előző üzenetet közvetíti kritikusai szerint, milliónyi fiatal életét megrontva azzal, hogy beléjük plántálja: tökéletlenek.

Lady Gaga erre meghirdette a "test forradalmát", hogy végre tényleg az legyen, amit ő például Born This Way című slágerében képvisel, és senki ne érezze magát kevesebbnek amiatt, hogyan néz ki. Az egész szeptember 19-én kezdődött, amikor olyan fotók láttak napvilágot, amelyeken az énekesnő a bulvárlapok szerint "husis" vagy éppen "kövér", esetleg "malacpofájú" (ez a Sun szóvicce az egyik Gaga-slágerrel: Poker Face - Porker Face). Az énekesnő először elviccelte a dolgot: "Apám kötelezővé tette, hogy az új éttermében egyek, és annyira jól főznek, hogy minden alkalommal felszedek 2-3 kilót" (bár a kritika szerint ez az étterem "rosszabb, mint a herpesz"); beszélt arról is, hogy lehet, hogy most 10 kilóval több van rajta, mint korábban, de barátja pont ilyennek szereti.

Aztán előállt azzal, hogy 15 éves kora óta bulimiával és anorexiával küzd. De erről már beszélt februárban is: bevallotta, hogy gimi alatt folyamatosan hányt; felhívta a figyelmet arra, hogy minden klipje, minden magazincímlapja retusált: "olyan tökéletesre szabnak át, amilyen a valóságban nincs is", és felszólított arra, hogy "fejezzük már be ezt a fogyókúra-háborút". Valamint korábban és azóta is több híresség is őszintén beszélt már táplálkozási zavarairól. (Mi több, a napokban bejárta a sajtót egy Christina Aguilerának tulajdonított botrányos idézet, amiről aztán kiderült, hogy az énekesnő nem is mondta. Eszerint arról beszélt volna, hogy akárhányszor felszedett néhány kilót, a lemezcége azt mondta neki, hogy sürgősen le kell fogynia, mert senki nem veszi meg a lemezét és nem megy el a koncertjére, ha kövér - és így emberek veszíthetik el az állásukat miatta.)

Lady Gaga azzal fordított egy nagyot az ismerős történeten, hogy nemcsak hogy feltöltött magáról több fehérneműs, minden szépítgetés nélküli fotót, hanem rajongóit, a "kis szörnyecskéket" is arra kérte, hogy tegyenek fel képeket magukról, szégyellt testükről. A Little Monsters közösségi rajongói oldalon zajlik tehát a Test forradalma, a "Body Revolution 2013". Lady Gaga célja az, hogy mindenkit arra bátorítson: tárja a testét a világ elé, annak minden, "a társadalom által hibásnak mondott" részletével együtt. Így együtt megváltoztathatják az általánosan elterjedt elgondolást arról, hogy mi az, amit szégyellni kell, ami szörnyű és utálatos. Ezernyi rajongó töltött fel képet; vannak köztük kövérek (vagy olyanok, akik még csak azok sem, csak környezetükben valakik annak mondják őket); de születési hibás, féllábú, mellrákkal küzdő, fiatal és idősebb nők és férfiak is. A képekre a többi rajongó, illetve gyakran maga Lady Gaga is válaszol: "gyönyörű vagy így", "nagyon bátor vagy" stb. - ezeket a válaszokat és a képeket egyébként a Twitteren itt is lehet követni.

Azzal a legtöbben egyetértenek, hogy ami eleinte talán Lady Gaga "szokásos énközpontú, a publicitást sóvárgó trükkjének" tűnhetett, ezzel a lépéssel túlnőtt ezen. A Jezebel szerint az énekesnő nagy húzása az volt, hogy nem azt mondta, hogy "nem kritizálhattok engem, mert én sztár vagyok" (és mondjuk pert indított volna az őt lekövérező lapok ellen), hanem azt: azért ne kritizálják a súlyával, mert "ő is egy emberi lény, érzelmei vannak, táplálkozási zavarokkal küzdött, és jobbak vagyunk, jobbak kell, hogy legyünk annál, mint hogy lekövérezzük őt." Ráadásul azzal, hogy a rajongók feltölthetik a képeket, immár nem is az "anyaszörny", Lady Gaga áll a középpontban: "az ő küzdelme pont olyan, mint milliónyi nőé és férfié, akik éppen tanulják, hogyan fogadják el magukat olyannak, amilyenek." Egy lap egyenesen így fogalmaz: "Ez a legnagyobb, leglelkesítőbb dolog, amit egy, a világ figyelmének középpontjában álló nő egyáltalán tehet a rajongóiért."

A Jezebel egy másik posztja azért árnyalja a kérdést: eszerint azért igenis szó van Lady Gagáról, aki a világ előtt, rajongói segítségével akarja folytatni küzdelmét a táplálkozási zavarral. "Szeretni akarja magát, de utálja; túl akar lépni a betegségen, de hagyja, hogy az átvegye fölötte az irányítást - és mindezt a közösségi oldalakon játssza végig." Bár ez "kétélű fegyver", még mindig jobb, mint az átlagos sztárvallomások az anorexiáról: ezek ugyanis gyakran úgy mutatják be a betegséget, mint egy múló zavart, amin a sztár (gyakran úgy tűnik: puszta elhatározás által) túllépett, és ez bizony nem segít azoknak, akik éppen azt élik át, hogy mennyire nem elég önmagában az, hogy tudod: egészségtelen ennyit hányni.

Az MTV által megszólaltatott szakértők is dicsérték Lady Gagát. "Nagyon fontos, hogy valaki, akit ennyien követnek, nyíltan beszél ezekről a témákról: az irreális elvárásokról; arról, hogy milyen árat fizethetünk azért, hogy mindenáron vékonyak akarunk lenni" - mondta a National Eating Disorders Association egyik vezetője. Szerinte nagyon fontos, hogy a Little Monsters rajongói oldal egyfajta biztonságos hely, ahol mindenki nyíltan bevallhatja a problémáit és támogatást kap a többiektől. "A szenvedő embereknek nagyon sok erőt adnak az olyan történetek, amik azt mutatják, hogy van remény a gyógyulásra, ugyanis a táplálkozási zavarral küzdők nagyon gyakran elszigetelődnek a többiektől." Egy másik szakértő szerint önmagában már az is fontos, hogy a testképpel, a nők médiabeli megjelenésével kapcsolatban elindult a vita.

Ezek a kérdések a tömegkultúra feminista kritikájában már elég régóta, újra meg újra előkerülnek. Erről az oldalról több támadás érte Lady Gaga kezdeményezését. A Bitch Media szerzője szerint az, hogy Lady Gaga és a többi szörnyecske megírja a hagyományosan csúnyának mondott társainak, hogy ők igenis szépek, az tulajdonképpen nem "forradalmi" - ugyanis még mindig arról van szó, hogy ki a szép, ki hogyan néz ki. "Persze hogy mindenki szereti, ha azt mondják neki, hogy csini. De ha már egyszer arról beszélünk, hogy lépjünk túl a szépség szűk értelmezésén, hogy ne ítéljük meg az embereket a súlyuk, kinézetük, egészségük, alakjuk, méretük vagy bármilyen egyéb külső tulajdonságuk alapján - akkor akár fel is hagyhatnánk azzal, hogy mindenkit csininek nevezünk, és végre tényleg befejezhetnénk a külsőről való beszédet. Na ez tényleg forradalmi volna." A Crunk Feminist pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy csak azok számára van lehetőség, hogy "csúnyaságukat szépséggé változtassák", akik eleve bekerültek abba a kategóriába, hogy egyáltalán vágy tágya lehet testük (éppen csak ha "csúnyák", akkor nem elég vágykeltőek). Azonban vannak olyanok - transzneműek, muszlim nők, fogyatékos nők -, akikkel kapcsolatban eleve fel sem merül a kérdés, hogy vágyakozhat rájuk "normális" ember.

A Guardianben megjelent véleménycikk más irányból fogalmaz meg kemény kritikát. "A feministáknak nem az ellen kéne ágálniuk, hogy ha nem érzed jól magad a bőrödben, akkor jobban esik egy bók, mint egy hosszú prédikáció arról, hogy nem számít, hogy nem vagy szexi. Sokkal aggasztóbb, hogy egy olyan 'forradalomról' van szó, amit egy nagy lemezcég által támogatott popsztár indított. Ők komoly pénzeket keresnek azzal, hogy Lady Gaga felfedezte: a társadalom számkivetettjei nagyon is jövedelmező piacot alkotnak. Ugyanaz az üzenete minden általa indított kampánynak: ti magatok nem tudtok 'forradalmat' indítani, de semmi baj, vegyetek egyet az Interscope Recordstól. Már mindenfélét megpróbáltak ránk tukmálni a popsztárok által; de az, hogy elfogadást árulnak azoknak, akiknek nincs önbizalmuk - na ez aztán tényleg kizsákmányolás. Ezek az emberek mindent megtesznek annak, aki azt ígéri nekik, hogy szeretni fogja őket; pláne, ha közben állandóan emlékezteti őket arra, hogy ezt senki más nem fogja vagy akarja megtenni."