Meghalt Komár László, a magyar Elvis

Komár László, elhunyt az énekes
Vágólapra másolva!
67 évesen meghalt Komár László. Az énekes szerda hajnalban otthonában, felesége karjában hunyt el. Komár Lászlót néhány héttel ezelőtt tüdőembólia miatt kórházba szállították, akkor perceken múlt az élete. A halál hírét az énekes családja is megerősítette.
Vágólapra másolva!

Komár Lászlót hetekkel ezelőtt szállították az intenzív osztályra köhögés és erős mellkasi fájdalmak miatt, a diagnózis szerint panaszait tödőembólia okozta. "Arra emlékszem, hogy elképesztő légszomjam támadt, aztán mint a farkas, úgy üvöltöttem a fájdalomtól. A kórházból már kimaradtak a képek, mert az oxigénhiánytól többször is elvesztettem az eszméletem" - emlékezett vissza a tüdőembóliás rohamra. A 67 éves énekes állapota azonban orvosai és barátai szerint gyorsan javult, így tíz napja hazaengedék a kórházból, és otthon lábadozott. Komár László harminc évvel ezelőtti szerelmével, Krisztinával titokban házasodott újra össze idén januárban.

Forrás: MTI/Bara István
Képek Komár Lászlóról (Kattintson a galériáért!)

Komár László 1944. november 28-án született Adásztevel városában. 1962-1965 között a Scampolo, majd 1965-1967 között a Dogs együttes tagja volt. 1966-ban részt vett a Táncdalfesztiválon. 1969-1970 között az Atlas és a Bergendy-együttessel lépett fel. 1971-1972 között a Non-Stop együttes énekese volt. Ekkor jelent meg első szólókislemeze Jóbarátom címmel. 1973-ban a Szemek, Szájak, Szívek együttes tagja volt. 1981-ben jelent meg első nagylemeze: Pepita, melyet azóta számos újabb követett.

Komár László a hatvanas években az első magyar rockandroll együttes, a Scampolo énekeseként óriási szerepet vállalt a műfaj magyarországi meghonosításában, még ha az együttesnek nem is jelenhettek meg lemezei, felvételei. A Scampolót végül sikerült is ellehetetleníteni, miután az együttes gitárosát, Faragó "Judy" Istvánt behívták katonának. (A Scampolóról bővebb cikkünket lásd itt.) Ezt követően kezdődött Komár másfél évtizedes kálváriája, melynek során számos más együttesben és zenésszel énekelt, végül aztán ha kicsit megkésve is, de a nyolcvanas években utolérte a megérdemelt siker. Legnagyobb slágerei közé tartozik a Mondd, kis kócos, a No miss, illetve a Táncoló fekete lakkcipők.

Sokan a magyar Elvis Presleynek is nevezték, mivel saját bevallása szerint is rajongója volt az énekesnek, és már a Scampolóval is számos Elvis-számot adtak elő. "Én nem utánoztam Elvist, csupán a saját hangomon énekeltem, de valóban hasonlít a hangunk" - mondta egy tavalyi, Indexnek adott interújában. 2011. november 28-án Hungaroton kiadó Életműdíjat adományozott neki.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Képek Komár Lászlóról (Kattintson a galériáért!)

A Komár Lászlóról szóló korábbi cikkeinket itt találja.