Könnyebben írok szomorú dalokat - Baricz Gergő-lemezpremier

Baricz Gergő énekes, interjú
Vágólapra másolva!
Az X-Faktor legutóbbi szériájának harmadik helyezettje, Baricz Gergő legtöbb vetélytársával ellentétben dalszerzőként is aktív, nem csak énekesként. Angol nyelvű, Solemn Silence című bemutatkozó EP-jét itt a Quarton lehet meghallgatni először (a cikkben található lejátszón), hozzá rövid interjú is olvasható az énekessel.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Fotó: Hirling Bálint [origo]

Hogyan mutatnád be magad azoknak, akik sosem nézik az X-Faktort?

Gyergyószentmiklósi vagyok, Kolozsváron jártam egyetemre, és több zenekarban is játszottam: metálegyüttesben ugyanúgy, mint Red Hot Chili Peppers tribute zenekarban. Azután beleszerettem egy lányba, aki fontosabb lett mindennél, úgyhogy kiszálltam. Ezzel a lánnyal végül nem jött össze, és újra megfogtam a gitárt, de inkább egyedül léptem fel, kocsmazenészként. Így jobban ki tudtam teljesedni, és elég sok jó visszajelzést kaptam. Ezután gondoltam úgy, hogy meg kellene próbálkozni a tehetségkutatókkal is: a Megasztár még nem jött össze, az X-Faktorra viszont nagyon rákészültem. Otthon nem szóltam erről senkinek, egyedül akartam végigcsinálni. Utcazenélésből összeszedtem ötven lejt, azt váltottam be forintra. Felutaztam Budapestre a válogatóra, különféle izgalmas sztorik történtek velem, aludtam híd alatt, gyalogoltam a Keletitől az RTL székházig, végül bekerültem a műsorba és eljutottam a harmadik helyig. Ez az egész meghatározó élménye az életemnek. Nem azért indultam el az X-Faktorban, hogy sztár legyek, hanem hogy legyen egy nevem, amit később dalszerzőként, énekesként kamatoztathatok.

Egyszerre jelenik meg egy magyar és egy angol nyelvű EP-d, miért döntöttél két külön EP mellett?

A két EP-t egy dal köti összeköti: a Némán állni, illetve annak az angol verziója, a Solemn Silence. Más közös viszont nincs bennük, ezért döntöttünk úgy, hogy két EP-t készítünk. Az angol nyelvűn a saját dalok mellett van két feldolgozás is, de mind az öt dal nagyon különbözik a magyar nyelvűektől. Nálam van ugyanis egy olyan berögződés, hogyha magyarul születik meg egy dal, akkor ez kicsit a hangszerelésben is érezhető, míg ha angolul írok, akkor inkább angolszászosabb lesz az eredmény. A novemberben megjelenő CD-n viszont a magyar és az angol nyelvű dalok is rajta lesznek.

Producerként Szarvas Árpáddal (EZ Basic) dolgoztál, ő mindkét lemezen közreműködik?

Igen, Leonard Cohen Dance Me To The End Of Love című dalának feldolgozásakor kezdtünk el együtt dolgozni, és ő kísérte végig a stúdiómunkát, mert nekem semmilyen hasonló tapasztalatom nem volt korábban, és kellett valaki, aki már ismeri ezt a világot és fogja a kezem végig. Van olyan dal, amiben hangszeresen is közreműködött, gitározott, csörgőzött, beszállt a ritmusszekcióba, segített a feléneklésben, a hangszerelésben és a keverésben, máskor meg csak tanácsokat adott.

Pedig ő azért más stílust képvisel, mint amiben a tévés tehetségkutatók helyezettjei jellemzően otthon vannak.

Valamilyen szinten azért közel áll hozzám az ő stílusa is, de az hogy ő más zenei világban mozog, nem vert éket közénk. Nagyon hosszú folyamat volt ez a stúdiózás - májusban kezdtük, szeptemberben fejeztük be -, az eleje különösen szenvedős volt, mert korábban nem játszottuk ezeket a dalokat koncerteken sem.

Az angol nyelvű EP-n van két feldolgozás is: egy Leonard Cohentől, egy pedig Kristóf Norberttől. Szándékosan választottál két magányos, énekes-dalszerzőt?

Ebbe még gondoltam bele, de valahol én is magányos típus vagyok, igen. Azért volt jó ez a tévéműsor, mert azóta rengeteg olyan emberrel találkozom, akik segítenek, egyedül jóval kevesebbre volnék képes. Zeneileg is jellemzőbb rám a melankolikus és szomorú vonal, sokkal könnyebben írok ilyen dalokat, mint vidámakat.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Fotó: Hirling Bálint [origo]

Mit hallgattál mostanában a legtöbbször?

Jeff Buckleyt hallgattam sokat, aztán mostanában Kinkset, Bat For Lashest és Edward Sharpe & The Magnetic Zerost. Magyarok közül Kristóf Norbit, de nagyon szeretem az Intim Torna Illegált és Kollár-Klemencz Lászlót is. Sok jó magyar előadó van, csak őket ritkábban hallgatom. Még egyetemistaként a Heaven Street Seven hozta ki belőlem, hogy magyarul is énekeljek, mert addig eszembe sem jutott úgy.

Az angol nyelvű dalokkal van olyan szándékod, hogy külföldön is érvényesülj?

Az angol dalok egyszerűen így, angolul íródtak, de azért van egy olyan reményem, hogy egyszer külföldön is felfigyelnek a dalaimra.

Mik a tervek a lemezmegjelenések után?

Szeretnék majd lemezbemutató koncertet és egy miniturnét, de előtte még nagyon kíváncsi vagyok a visszajelzésekre, mert azok nélkül nincs is értelme elindulni.

Szerinted az a tábor, amit az X-Faktorban szedtél össze, ilyen zenét vár tőled?

Biztosan van, aki mást várt tőlem, de szerintem már a műsorban is látható volt, hogy én nem fogok a mainstream felé fordulni, úgyhogy olyan nagy csalódást nem okozok. Akinek meg nem tetszik, az majd rájön, hogy nem is engem szeretett, hanem az X-Faktor-os versenyzőt. Másrészt meg bővíteni is lehet a tábort olyanokkal, akik távol tartják magukat az ilyen műsoroktól - a Leonard Cohen-feldolgozás fogadtatásakor jól látszott ez.