Milliókat érnek a börtönbe zárt punkcsajok

Pussy Riot
Vágólapra másolva!
A vallásgyalázás miatt elítélt Pussy Riot világszerte ismert lett, a legnagyobb sztárok kampányolnak kiengedésük mellett. Ebből a hírnévből sok pénzt lehetne csinálni - és innen lesz zavaros a történet. A punkcsajok és ügyvédjük egymást vádolják azzal, hogy kereskedelmi célokra használnák a brandet.
Vágólapra másolva!

A Putyin-ellenes Pussy Riot peréből világszenzáció lett: sztárok kampányolnak a vallási gyűlöletkeltésért elítélt, nevelőtáborba küldött Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova szabadon engedéséért, sőt az orosz kormányfő is kiengedné őket, valamint maga Jézus is, legalábbis a South Park egy jelenetében. Talán cinikusnak hangzik, de ettől még tény, hogy a Pussy Riot név sikeres brand lett - szakértők 1 millió dollárra becsülik az értékét jelenleg, vagyis úgy, hogy célzott kampányt nem is folytatott senki, ezt elvégezte a világsajtó (benne az [origo]), a nemzetközi politika és a sztárvilág.

Vagyis komoly pénz lehetne a Pussy Riothoz kapcsolódó tárgyak, pólók és egyebek árusításában. Sőt van is: Madonna például nemcsak nyilatkozatokban követeli a lányok szabadon bocsátását, hanem 20 dollárért Pussy Riot-pólót árusít hivatalos internetes boltjában. Mások is lecsaptak a lehetőségre: az Etsyn főleg trikókat lehet kapni, de kitűzőket, ékszereket és Pussy Riot-babákat is rendelhetünk. Ahhoz képest, hogy hivatalos termékeket nem árusítanak, Oroszországban készült fotókon is gyakran feltűnnek Free Pussy Riot feliratú trikók.

Forrás: Madonna Online Store / Etsy

Balról jobbra: Pussy Riot-póló Madonna boltjában és az Etsyn; Pussy Riot kitűző az Etsyn

A kollektíva egyes tagjai és ügyvédeik között komoly nyilatkozatháború van kialakulóban. A szövevényes történetben annyi biztos, hogy a lányok egyik védője, Mark Feigin az orosz szabadalmi hivatalnál kérte a Pussy Riot név levédését, mégpedig felesége Web Bio nevű cége által. (Ez áprilisban történt; a botrányt kirobbantó "punk ima" februárban volt, a három tagot március 3-án tartóztatták le.) A szabadalom tulajdonosa ruhákat, kitűzőket, játékokat, filmeket készíthetett, illetve koncerteket és egyéb színpadi előadásokat szervezhetett volna Pussy Riot név alatt.

Feigin azt állítja, hogy a kollektíva tagjainak írásbeli kérelme alapján járt el, mégpedig azért, hogy megakadályozzák, hogy a nevet felhasználva illetéktelenek nyerészkedjenek, árusítsanak mindenféle tárgyakat, mondjuk trikókat vagy éppen óvszert, esetleg pornófilmet készítsenek. (A pornó ötlete elrugaszkodottnak tűnik, de nem teljesen az - lásd lent keretes írásunkat.) Az ügyvéd az elítélt, majd elengedett tagot, Jekatyerina Szamucevicset vádolja azzal, hogy pénzt csinálna a brandből, illetve a börtönben lévő Tolokonnyikova férjét, az ismert Putyin-ellenes aktivista Pjotr Verzilovot. Vagyis szerinte a Pussy Riot-tagok között van konfliktus: egyesek kereskedelmi útra terelnék a kollektíva működését, mások ezt ellenzik; az ügyvéd azt mondja, hogy ő ki akar maradni ebből.

Jekatyerina Szamucevics ellenben Feigint vádolja azzal, hogy a háta mögött járt el: ő legalábbis azt mondja, hogy nem tudott a szabadalmi kérelemről. Meglepte, sőt sokkolta, amikor értesült erről. Mint mondta, abban értett egyet börtönben maradt társaival, hogy meg kell védeniük a szellemi tulajdonjogukat, és hogy elleneznek bármiféle kereskedelmi felhasználást. Egy hozzájuk közel álló forrás azt nyilatkozta, hogy teljesen elképzelhetetlennek tartja, hogy bárki a Pussy Riotból pénzt szeretne csinálni a kollektíva hírnevéből: "kizárólag az ideáljaik vezérlik a tetteiket". Még azt a homályos dolgot lehet tudni, hogy Szamucevics az ügyvédjével dolgozik "a brand tulajdonjogával és felhasználásával kapcsolatos kérdéseken", de ennél többet az ügyvéd nem árult el.

Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Balról jobbra: Marija Aljohina, Jekatyerina Szamucevics és Nagyezsda Tolokonnyikova a moszkvai bíróságon

November 2-án az orosz szabadalmi hivatal, a Roszpatent elutasította a Pussy Riot név levédését. "Most bárki újra megpróbálhatja megszerezni a brandet. Vajon Verzilov lesz-e a leggyorsabb?" - tette fel a vádló kérdést Mark Feigin. Később, november 5-én az Interfax független orosz hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az elutasító döntés nem lepte meg: "bizonyos személyek játszmájáról van szó, ennek része volt az is, hogy a médiában kiteregették az egész ügyet". (Ha jól értjük, a brandet megszerezni kívánó gonosz férj, Verzilov lehet itt a meg nem nevezett összeesküvő.) Az ügyvéd azt mondja, hogy az Oroszországban dúló kalózkodás miatt nem is próbálja meg megfellebbezni a Roszpatent döntését, viszont "civilizáltabb területeken", vagyis Európában és az Egyesült Államokban próbálja majd bejegyezni a védjegyet. Azt állítja, hogy mihelyt ezzel meglesz, a szellemi tulajdonjogot átruházza a Pussy Riot tagjaira.

Az ügyet kihasználja a Pussy Riot-ellenes propaganda is. A Pravda cikkében például ilyeneket olvashatunk: "kiderült, hogy mindig is ez volt a valódi célja az állítólagosan Putyin-ellenes Pussy Riotnak: egy sikeres üzleti projekt létrehozása". A szerző szerint nem véletlen, hogy a per kezdete óta a Pussy Riot maradék tagjai nem csináltak semmilyen akciót. "A politikai cirkusz elérte a maga célját, most már nincs rá szükség. Könnyű azt is megmagyarázni, hogy a 'nem professzionális' ügyvédeknek miért nem sikerült megmenteniük a lányokat a börtöntől. Mivel sok pénz forog kockán, a legjobb, ha a Pussy Riot tagjai szépen el vannak zárva."

Akármilyen elrugaszkodottnak tűnik a Pussy Riot-pornó ötlete, egyszerű kereséssel lehet találni egyrészt egy leszbikus pornójelenetet, Pussy riot bitches fucking in Russian jail címmel (vagyis Pussy riot kurvák dugnak az orosz börtönben) - a valóságos három helyett négy "elítélttel" és egy börtönőrrel, különböző felállásokban és segédeszközökkel, persze angol nyelven. Másrészt a Vojna nevű művészcsoport 2008-as akciójának képei is Pussy Riot porno címmel kerültek ki egyes oldalakra. Mint arról bővebben itt írt az [origo], ez az akció abból állt, hogy néhány nappal Dmitrij Medvegyev megválasztása előtt a provokatív csoport tagjai megjelentek a moszkvai állami biológiai múzeumban, és egy "Dugjunk az örökösért, Medvegyev kis mackóért!" feliratú transzparens alatt orgiát rendeztek. A Vojna tagjai között ekkor ott volt a fent többször emlegetett, éppen terhes Nagyezsda Tolokonnyikova és férje, Pjotr Verzilov.