Nem leszek egyslágeres csoda - Carly Rae Jepsen a Quartnak

2012.11.15. 14:52

Tavaly ilyenkor még csak Kanadában ismerték Carly Rae Jepsen nevét, azóta viszont az énekesnő Call Me Maybe című száma az idei év egyik legnagyobb nemzetközi slágere lett. Nem fél-e, hogy egyslágeres előadó marad? Hálás-e Justin Biebernek? A 26 éves popsztárt telefonon kérdeztük.

Forrás: AFP/Getty Images/Mike Stobe

Úgy tudom, Párizsból beszélsz most, mit keresel ott?

A frankfurti MTV EMA díjátadóról egyenesen ide jöttem, lesz itt néhány fellépésem, és megismerkedek a várossal is. A díjátadó miatt még mindig borzasztó izgatott vagyok, olyan jó élmény volt. Nem is csak azért, mert nyertem két díjat, hanem mert még mindig nem szoktam hozzá, hogy fellépek ilyen horderejű eseményeken.

Túlzás nélkül egy dal változtatta meg az életed. A Call Me Maybe már több mint egy éve megjelent, mire számítottál akkor?

Hát nem nagyon voltak várakozásaim. Abban reménykedtem, hogy talán bejut a szám a kanadai top 10-be, ennél merészebb vágyaim nem voltak addig. [nevet] Aztán amikor No. 1 lett, még mindig nem gondoltam, hogy világszerte ilyen karriert fut majd be, de szerencsére tévedtem. Onnantól kezdve már olyan gyorsan történtek a dolgok, hogy én sem győztem követni, és rövid idő alatt teljesen megváltozott és felgyorsult az életem, minden nap van valami új feladat vagy kihívás, nincs egy pillanat megállás sem. De nagyon örülök neki, hogy így történt.

Személyesen is hálás vagy Justin Biebernek, amiért ő indította be a szám igazi karrierjét azzal, hogy kitette a Twitterre?

Persze. Nélküle ez egész biztosan nem sikerült volna, és ezért nagyon hálás vagyok neki, noha ezt ő nem ezért csinálta, hanem csak tetszett neki a dal, és jóhiszeműen kitweetelte. Aztán már később megismertem személyesen is, és nagyon kedves srác, énekelt is velem egy duettet is a lemezemre. Furcsa azért, hogy milyen véletleneken múlnak a dolgok: előtte évekig hiába próbálkoztam, az igazi siker mindig elkerült.

Hiába került fel a következő számod is a listákra, azért rólad még sokáig a Call Me Maybe jut majd eszébe mindenkinek, nem félsz ettől?

Nem igazán. Ez szerintem egy jó dolog, hogy egyáltalán eljutottam odáig, hogy megismerjenek az emberek, és nem baj, ha egy dallal kötik össze a nevem. Sokan kérdezik, hogy nem félek-e, hogy egyslágeres csoda maradok, pedig itt van már az albumom is, amin vannak még dalok, amelyekből szintén lehet sláger és bízom benne, hogy még a jövőben is lesz alkalmam további sikerdalokat énekelni.

A Call Me Maybe-ből milliókat adtak el, az ősszel megjelent albumod viszont jóval lassabban indult. Olvastam olyan elemzést, amely szerint az a dal egyszerűen túl népszerű lett, és már tőled is függetlenítette magát, egyetértesz ezzel?

Nem tudom, hogy így van-e. Én erre azt tudom mondani, hogy elkészült a lemez, felkerült a listákra sok országban, aminek nagyon örülök. Egyébként is lesznek még róla single-ök, korai pár hét után ítéletet mondani arról, hogy egy lemez mennyire sikeres vagy nem.

Forrás: AFP

Azt nyilatkoztad, hogy Robyn nagy hatással volt a lemezedre.

Ó igen! Én nagy csodálója vagyok Robynnak, szerintem fantasztikus, amit csinál. Talán mondhatjuk, hogy ő jelenti a legfőbb inspirációt.

Voltak viszont meglepő nevek is a téged ért hatások között - gondolok itt a hetvenes évek népszerű énekes-dalszerzőjére, James Taylorra, vagy a Carsra.

Igen, James Taylor apám nagy kedvence, úgyhogy az ő dalain nőttem föl, hiszen lefekvéskor apám mindig ezeket énekelte és gitározta nekem. A Carsnak is szeretem pár számát, a nyolcvanas évek új hulláma amúgy is egy jó korszak, amelyből ez a zenekar tetszik a legjobban.

Az tiéddel együtt szokás emlegetni az idei év további két nagy slágerét, a Fun. We Are Young című számát és Gotye Somebody I Used To Know-ját. Jó társaságba kerültél szerinted?

Abszolút! Mindkét számot nagyon bírom. A Fun. tagjaival meg azóta már többször is találkoztunk, legutóbb most Frankfurtban az EMA gálán. Ráadásul még májusban eljátszották a Call Me Maybe-t is, ami nagyon vicces lett.

Több kritika is megjegyezte, hogy olyan az énekhangod, mint egy 16 éves lányé, egyetértesz ezzel?

Nagyon nem. Nekem ilyen a hangom, így énekeltem 16 éves koromban, és így énekelek most, 26 évesen is, ennek semmi köze az életkoromhoz.