Még hülyét is csinálunk magunkból - az év legjobb magyar klipjei

Wattamen: Metrómulatós videoklip
Vágólapra másolva!
Noha Magyarországra még nem gyűrűztek át tömegesen a nemzetközi trendek, ettől még észrevehető, hogy talán minden korábbinál több videoklip készült idén, forradalmasítva a halódó ipart. Nem kellenek ma már a kiadó százezrei vagy profi stáb egy kliphez, de ettől még voltak jó profi klipek is, a 30Y-tól a Tankcsapdáig. Itt a legjobb tíz 2012-ből.
Vágólapra másolva!

30Y: Egypár (rendező: Kostil Danila)


Nocsak, a klip szereplőinek egyik felét férfiasra, a másikat nőiesre alakították! Sőt, aztán a nőies és a férfias felet is külön-külön megtükrözte a rendező, így kissé morbid hatást kelt, viszont kétségtelenül érdekes klip lett az Egypárból.

Ákos: Előkelő idegen (rendező: Ákos)


Sok mindent elmondtunk már itt Ákosról, de ahogy az előző évtized egyik legjobb klipjét is ő csinálta szerintünk, most is megnyert minket egy videójával. Nem sokan vannak a magyar popszakmában (vagy úgy általában Magyarországon), akik ilyen költségvetést áldoznának arra, hogy hát: hülyét csináljanak magukból. Kálloy-Molnár Péter ripacskodását is megmenti az, hogy direkt csinálja és láthatóan nagyon élvezi.

BOZO: UFO (rendező: Köge / Frisk Media)


A magyar klipeknek sokszor baja, hogy olcsók, de úgy akarnak csinálni, mintha nem lennének azok; illetve erőlködve akarnak viccesek lenni. A BOZO klipje pont ellenkezőleg: az olcsóságból is humorforrást csinál, és felszabadult, önmagát komolyan nem vevő hülyéskedés az egész.

Magyar Császári Pillanatművek: Helló-belló


"Míg régen százezrekbe került volna csak az, hogy olyan cuccot bérelj, amivel klipet lehet forgatni, most az olcsó full HD kamerákkal, fényképezőgépekkel bárki megcsinálhatja" - mondta nekünk Funktasztikus, és ennek jegyében ő lement a telepre, a Bermuda egy őrült cool házibuliban forgatott őrült cool klipet; a Pamkutya sem milliókból forgatta a magyar YouTube-ot meghódító Majka-paródiáját és még sorolhatnánk. Ennek az iránynak egy különösen hangulatos darabja a Császári Pillanatművek videója: a Gellért-hegyre hívták a rajongókat, volt kávé és egy gerillakoncert, nagyjából ennyi, de ez pont elég egy szerethető kliphez.

Fluor feat. Eckü: Köpköde (Partyállat Rap) (rendező: Miki357)


Tavaly Miki357 Supernem-videóját választottuk az év magyar klipjének: a rendező idei legsikerültebb munkájában ugyan nincs most semekkora csavar, viszont mégiscsak feltűnő, hogy egy szimpla rapklip, ami viszont lehetne egy random külföldi hiphop sztáré is, az pedig látszik, hogy a rendező bizony 2012-es videókat is szokott nézni.

Hangmás: Luna (rendező: Vandad Kashefi)


Külön ki kell térni a film felől érkező és sajátos ágendával klipeket, vagy inkább zenés kisfilmeket forgató projektekre, mint az Anormal Sessions és a Kodály Method. Előbbi Vandad Kashefi műhelye, és ebből a legjobb a Hangmásnak készített klip volt: a stáb a bezárt OPNI (közkeletű nevén Lipótmező) épületében forgatta ezt a szuggesztív, szépen fényképezett klipet, melyben a főszerepet alakító színésznő, Hőrich Nóra Lili ráadásként mezítláb rohangál a fagyott téli erdőben. A nem hagyományos videoklipeket forgató, tavaly induló Kodály Method projekt keretében Szimler Bálint és Rév Marcell "zenei élményeket támogatnak meg adekvát vizuális ötletekkel". Idén kevesebb ilyenre jutott idejük, de azért ez az Erik Sumo videó mindenképpen említésre méltó volt idén.

Heaven Street Seven: A réten (rendező: Hosszú Gábor)


Ebben a klipben az égvilágon semmi érdekes nem történik, mégis itt a helye, hiszen mindennél jobban demonstrálja, hogy egy kicsit szokatlan nézőpontból minden más lesz. A magyar klipeket gyakran éri az a vád, hogy már az első képkocka minősége alapján meg lehet mondani, hogy magyar munkáról van szó - itt ez nem áll.

Mary Popkids feat. Punnany Massif: Mosoly (rendező: Derzsy András "Brain")


Ez igen! Egy magyar klip aránylag eredeti ötlettel, jól kivitelezve: egy buli utáni másnap kimerevedett pillanata van alaposan körüljárva, és elsőre tényleg úgy néz ki, mintha senki meg sem mozdulna. Ha írnánk rangsort, alighanem ez lenne a győztes.

Tankcsapda: Hatalom nélküli rend (rendező: Árpa Attila)


Lukács Laciék az Argó című film óta vártak arra, hogy Árpa Attilával dolgozhassanak, és az álmuk most valóra vált: a három gyerekkori barát történetét végigkövető klipet érezhetően profi csinálta, a végére pedig jut egy csattanó is.

Wattamen: Metrómulatós (rendező: Ienciu János)


Sokan nem bírták eldönteni, hogy ez a szám vajon paródia vagy komoly, illetve zseniális vagy elviselhetetlen. A zenéről lehet vitatkozni, az viszont biztos, hogy legkésőbb a metróalagútban koreográfiázó jópasi + szemüveges csávó páros feltűnésekor eldől, hogy aki szerint a klip nem szuper jó, az bizony nem szereti a Szórakozást!