Nagyon erős underground fesztivál Bécsen túl

Donaufestival 2013 logo
Vágólapra másolva!
A Kremsben rendezett Donaufestival idén még az átlagosnál is durvább programot rakott össze. Krautrock, zajtechno, noise rock és arab lakodalmas!
Vágólapra másolva!

Akik figyelik az Ausztriában rendezett fesztiválokat, azon belül is a tágan értett undergroundot, már régóta tudják, hogy a Bécsen kicsit túl (mármint innen Magyarországról nézve), Kremsben rendezett Donaufestival nagyon erős szokott lenni. Volt már itt Sonic Youth, Current 93 és Mike Patton-nap, meg sok kevésbé híres ínyencség. Idén leginkább az elektronikus zenére erősítettek rá a szervezők, főleg az első hétvégén: április 25. és 27. között lesz Andy Stott, Actress, Pete Swanson, Laurel Halo, Demdike Stare, Emptyset és még többen, vagyis egyfajta "ki kicsoda a mai zajos, mutáns elektronikában". A krautrock egyik legendája, Michael Rother a NEU!, a Harmonia számait és szólómunkáit mutatja be. A portisheades Geoff Barow a BEAK> nevű krautrockos és Drokk nevű filmzenés-ambientes projektjét is hozza. A witch house-ból a kísérteties elektronikus zenék felé nyitó Tri Angle kiadó és az elmúlt időszakban az egyik legerősebb kísérleti zenei műhellyé előlépett PAN kiadó is bemutatja több előadóját. A bulizásról gondoskodik többek között a minimal techno legendája, Robert Hood és a dj-zéssel készülő Simian Mobile Disco; a fura skandináv minimál-R&B-electro hibrid skweee műfajnak is lesznek képviselői.

A második fél hét, május 2-től 5-ig már eklektikusabb, de szintén baromi erős. A noise rock egyik legnagyobb legendája, David Yow (The Jesus Lizard) a szintén e műfaj legjobbjai közé tartozó Girls Against Boysszal lép fel. Jön a Suicide fele, Martin Rev; poszt-R&B-kedvencünk, a How To Dress Well; a szíriai lakodalmas techno elképesztő alakja, Omar Souleyman; a melankolikus szalagloopok nagymestere, William Basinski; a posztipari repetitív ambient :Zoviet*france:; továbbá Biosphere, Darkstar, Mi Ami és mások. Ezen kívül performanszok, installációk, kiállítások.

Egy-egy hétre a belépő 58 euró, a napijegy most még csak 6 euró, itt lehet vásárolni belőlük, bár a program napi bontása még nem került ki ide.