Úgy nyírsz, mintha Skrillex frizuja lennék

Kitty, Kitty Pryde, rapper
Vágólapra másolva!
Fiatal rappercsajok tartják izgalomban az internetet. Letölthetők a szemtelen, 19 éves Kitty és a laza, 22 éves Kilo Kish új zenéi.
Vágólapra másolva!

Kitty Pryde-ról már tavaly nyáron volt szó: a 19 éves, vörös hajú - ki ne felejtsem: fehér - csaj akkoriban kezdte el meghódítani az internetet, a Tumblrről indulva a blogokon át a zenei lapokig, sőt, a New York Timesig. Azóta még több és több szó esett róla. Most meg a rövidített néven, vagyis Kitty-ként kiadott D.A.I.S.Y. Rage című, innen letölthető ep alkalmából megírták róla azt is, hogy tönkreteszi a hiphopot, meg azt is, hogy jobban rappel Jay-Z-nél. (Egy interjúban azt is elárulta, hogy halálos fenyegetést kapott, mert egy kiadatlan számában egy J Dilla-beat használt.) Ami magát a zenét illeti: az bizony, fene belé, tök szórakoztató. Kitty továbbra is a kicsit idegesítő, ugyanakkor nagyon vonzóan laza és szemtelen és önmagát fikázó és önmaga fikázását jól adagolt iróniával rokonszenves öntetszelgésbe fordító csaj - naná, mint egy 19 éves. Néha kicsit pörgeti a nyelvét és trükközik, itt-ott énekel vagy éppen elneveti magát, de nem is akar úgy csinálni, mintha a rappelési tudományával szeretne hódítani: nem, maga a figura a vonzereje. Meg az alapok is tele vannak jó kis ötletekkel. A legtöbb szám az utóbbi néhány évben divatos elmosott elektronikus hiphop, de kellő mennyiségű csavarral (a záró szám mintha a boszorkányos-nyomasztó witch house paródiája is lenne). Vannak erősebben bulis darabok is, az igazi telitalálat pedig a szépelgő, ámde eltérített-nyávogó hárfákkal megszórt, operaénekesnőt daraboló, billegő, mormogó basszusos NO OFFENSE!!!!! "Kitty komolyra fordítja a szót" - írja a Billboard, de szerencsére ez nem igaz.

Az egyik legnevesebb hiphop-szakíró figyelmeztette a rap-bloggereket: aki Kitty-ről ír, az írjon Kilo Kishről is, vagy gondolja át az életét. Bár nem vagyok rap-blogger, Andrew Nosnitsky-vel nem húznék ujjat; bár a lelkiismeretem tiszta, Kilo Kish már első ep-jével is szerepelt itt a Quarton. A szinte már öreg, 22 éves rapperlány is feltörekvőben van, bár azért nem annyira nagyon, mint Kitty. Új, innen letölthetőK+ című mixtape-je számos barát közreműködésével készült, köztük ott van az Odd Future legtehetségesebbnek tartott mc-je, Earl Sweatshirt, a bass music bárhol bevethető jokere, SBTRKT, Childish Gambino, A$AP Ferg, The Internet és mások. Ennek ellenére a K+ nem esik szét, sőt, meglehetősen egységes darab. Egyrészt végig ott van nekünk Kilo Kish nem feltűnősködő, de jól felismerhető hangja, amivel az erősen ritmizált rap, a (már majdnem csak) beszéd és a csöppet soulos éneklés között cikázik szemtelenül lazán. És a hangulat is ilyen laza, jóleső, szinte már lusta: összejöttek a haverok, és ugyan többször megvillantják, hogy tudnának ők slágert is írni, most éppen nincs olyanjuk, mert ahhoz esetleg egy iciripicirit meg kéne erőltetniük magukat. A lágyan csúszó szintiket és visszafogottan gördülő hiphop-ritmusokat, esetenként ciccegő cineket vagy mókás kis csiripolásokat, ilyesmiket alkalmazó alapok is illeszkednek ehhez. Ugyan a korábbi Navy-hez hasonlóan kiugró szám nincs (talán még az IOU közelíti leginkább), jó ez így, hiszen jó hallgatni többször is.