Delfinhangok, lézerek Dubajból a víz alól

Balam Acab: Club Water Discus
Vágólapra másolva!
Balam Acab hónapokat töltött Dubajban egy víz alatti hotelben. Vagy nem. Mindenesetre fura és zseniálisan beleszarós zenét írt ott vagy máshol.
Vágólapra másolva!

Balam Acab, vagyis a 21-22 éves amerikai Alec Koone tavaly több hónapot töltött egyedül egy víz alatti dubaji hotelszobában. Sokat kísérletezett mindenféle hangokkal, és ami ebből kijött, azt letölthetővé tette az interneten. (Ez a közvetlen letöltő link.) Jó, ez valószínűleg nem is igaz, például azért nem, mert a Water Discus Hotelt még nem építették meg, viszont a Club Water Discus valami egészen csodálatos dolog lett.

Három összetevőből áll össze a zene. Az első az, ami tényleg szólhatna mondjuk egy luxusszálloda liftjében: elomlóan lágy szintik, hárfák, csilingelések, delfinhangok, szépen, álmodozva énekelgető nénik és szuggesztívan suttogó hangok. A második a trapből és más harsány elektronikus zenékből jön: bombasztikus - néha tompára torzuló - hiphop-ütemek, kattogó dobok, ciccegő cinek és megbuherált, elmélyített szövegrészletek férfi és női rapperektől. A harmadik pedig a fura réteg, mármint még az előbbi kettőnél is furább (és ezt vehetjük úgy, hogy a vízalatti hotelben töltött magányos hónapok szükségszerű becsavarodásának eredménye): nyilvánvalóan művi vízcsörgedezés-imitációk; idióta, de nagyon szépen kidolgozott, kézzelfogható csörgések, lézerezések, puttyogások, vartyogások, puffanások és reszelések. Mindezt pedig Balam Acab tényleg zseniálisnak mondható nemtörődömséggel dobálta össze, néhol csak úgy egymás hegyére-hátára; máskor meg mintha beugrana neki, hogy na, azért legyenek itt olyan hagyományos elemek, mint intro, fokozás, kiállás stb. Nyilván lesznek olyanok, akik idegbajt kapnak mindettől; én azt mondom, hogy az egyes hangok, részletek harsány-fura szépségein túl pont ez a - valójában nagyon is muzikális - beleszarás a legfőbb vonzereje ennek a rövidke, 14 perces ep-nek.

Nem gondoltam volna, hogy (a Ubik után) második legnagyobb 2013-as kedvencemet pont Balam Acab fogja szállítani. A witch house nevű trenddel / baromsággal befutó, de valójában sosem pont azt játszó fiatal producer 2011-es nagylemeze ugyanis szerintem idegesítően szépelgő, szétkent és félkész downtempo volt. Sajnálatos módon a fent linkelt Facebook-bejegyzésben azt is írta, hogy a Club Water Discus hangzásából nem szabad a jövőbeli, hivatalos kiadványokra következtetéseket levonni, pedig milyen jó lenne. Egyébként "ha már" felkiáltással még három kis etűdöt is letölthetővé tett: ezt itt, meg ezt, meg ezt. Ezek nagyjából feledhető szórakozgatások: mi lesz, ha valamit szanaszét zengetek? torzítok? pitchshiftelek? Hát érdekes dolog biztos nem.