Nem felelős rajongója halálért a Lamb Of God énekese

Vágólapra másolva!
A Lamb Of God énekesét azzal vádolták: ő lökte le a színpadról rajongóját, aki belehalt sérüléseibe.
Vágólapra másolva!

A Lamb Of God, napjaink egyik legnépszerűbb metálegyüttese 2010 májusában lépett fel Prágában. A színpadra több rajongó is feljutott a biztonsági emberek hibáját kihasználva. Ráadásul a frontember Randy Blythe felszólítását, hogy "come on up" úgy értelmezték, hogy "gyertek fel", pedig csak hangosabban kellett volna tapsolniuk. Egyiküket, aki már többedszerre is zavarta, Blythe a földre teperte. Egy újabb rajongóról, a 19 éves Daniel Nosekről azt hitte, már megint ugyanaz, és több szemtanú szerint lelökte a színpadról - ha így volt, feltehetően akkor is abban a hiszemben volt, hogy a többiek elkapják. Ez nem így történt, de aztán később Daniel felállt és úgy tűnt, jól van. Este azonban fejfájásra panaszkodott, hányt; kórházba szállították, ahol azonban hiába műtötték meg a fejét, kómába esett, később pedig meghalt.

A Lamb Of God nem tudott erről, egészen addig, amíg 2012 nyarán egy újabb koncertre Prágába nem repültek: Randy Blythe-ot a rendőrség letartóztatta emberölés, illetve az ennél enyhébb gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is. Öt hétig tartották előzetes letartóztatásban, majd óvadék fejében elengedték. Az énekes, aki kinyilvánította részvétét Daniel Nosek családjának, tagadta, hogy meglökte volna Noseket, bár a másik színpadi betolakodó leteperését elismerte.

Forrás: AFP

Randy Blythe a prágai bíróságon

A per során a több mint két évvel azelőtti koncertről szóló tanúvallomásokat is meghallgattak, többen úgy emlékeztek, hogy tisztán látták: Blythe meglökte Noseket. A védelem felhívta a figyelmet a vallomások ellentmondásaira, illetve a több mint kétéves távlat miatti homályosságokra. Szerintük a fiatalember feltehetően önszántából, maga ugrott le a színpadról (értsd: stagediving). Elemezték Randy Blythe személyiségét is. A kriminálpszichológus szerint ugyan hajlamos arra, hogy stressz hatása alatt agresszíven viselkedjen, de csak annyira, amennyire bármelyik ember. Zenésztársai szerint kifejezetten kedves és művelt fickó, akinek a színpadon mutatott esetleges agressziója csak a show része.

A prágai bíróság végül felmentette Randy Blythe-ot minden vád alól. Az ügyészség fellebbezett. Az énekes a netre feltöltött üzenetében arra kérte rajongóit, hogy gondoljanak Daniel Nosek családjára és imádkozzanak értük.