Például senki sem hal meg a végén

Vágólapra másolva!
Ha minden jól megy, a közeljövőben elárasztják a mozikat a popsztárokról szóló életrajzi filmek. Borat alakítaná Freddie Mercuryt, Andre 3000 Hendrixet, Sherlock pedig a Beatles menedzserét. Tíz könnyűzenei ikon, akiről film készül - ráadásul gyakran nem is egy.
Vágólapra másolva!

Nem nagyon kell magyarázni, hogy az életrajzi filmeknek mekkora szerepük lehet az egy-egy zenész iránti érdeklődés feltámasztásában: a Joy Division új keletű népszerűsége például nem független a Controltól és a 24 Hour Party People-től, mint ahogy jóval többen hallgattak Doorst Oliver Stone filmje után, és még hosszan lehetne sorolni a példákat. Jelenleg különösen sok popsztárról készül életrajzi film - a legizgalmasabbnak ígérkező tíz ilyet válogattuk össze.

Love & Mercy - Brian Wilson és a Beach Boys

Forrás: Youtube & AFP

A főszereplő: A Beach Boys hírhedten problémás zsenijének élete egyértelműen filmvászonra kívánkozik, akár külön-külön is megfilmesíthető epizódokkal. Mindjárt a kezdetek ilyenek, a fiait bottal verő, zsarnoki apával, aki mégis felfedezi a Wilson fiúkban rejlő tehetséget, és a menedzserük lesz. Aztán Brian instabil személyisége, amelynek nem tesz jót a hatvanas évek LSD-őrülete, illetve a Beatlesszel való versengés sem, és ez végül az összeomlásba torkollik. Itt van aztán Wilson legendás ellentéte unokatestvérével és zenekari társával, Mike Love-val, amely még ma sem látszik csitulni. Végül adott a hosszú évekre eltűnő, mentálisan zavart Wilson happy end-szerű visszatérése 2004-ben, amikor több mint 35 év után befejezi főművét, a Smile albumot.

Miről szól a film: Mindenről a fentiekből, a leírás szerint legalábbis végigkövetnék Wilson karrierjét a kezdetektől a diadalmas fináléig.

Közreműködők: A film forgatókönyvét Oren Moverman jegyzi, aki az I'm Not There című Bob Dylan-filmet is írta. Az ifjú Brian Wilsont Paul Dano alakítaná, az idősebbről még nincs döntés. Ha minden igaz, nyáron kezdik forgatni.

Mit szól hozzá az érintett: "Alig várom, hogy megnézhessem egy vödör vajas popcornnal!"

Freddie Mercury és a Queen

Forrás: AFP

A főszereplő: A Queen legendás frontemberének élete is talányok sora. Hogyan lett egy Farrokh Bulsara nevű párszi fiúból Freddie Mercury, a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legnagyobb popsztárja? Hogyan kényszerült rejtegetni szexuális irányultságát abban az országban, ahol a homoszexualitás csak 1967 óta nem büntetendő? Végül Mercury küzdelme az AIDS-szel, amelyet éveken keresztül titkolt, és csak a halála előtt egy nappal ismerte be a betegséget, melynek ő volt az első világsztár áldozata.

Miről szól a film: A Queen megalakulását egészen a karrier csúcsáig, a Live Aidig követné, tehát nem csak Mercury lenne a fókuszban. Az alkotók a Queen még élő tagjainak véleményét is kikérték.

Közreműködők: A főszereplő az eddig komoly szerepben nem látott Sacha Baron Cohen lenne (Ali G, Borat, Brüno), a rendező pedig Stephen Frears (Veszedelmes viszonyok, Pop, csajok, satöbbi).

Mit szólnak hozzá az érintettek: "A zenekar tagjai nem szeretnék, ha a Queen mint Freddie Mercury zenekara kerülne a filmbe, és igazuk is van, nem csak róla fog szólni." Peter Morgan, forgatókönyvíró

Greetings From Tim Buckley, Mystery White Boy, A Pure Drop - Jeff Buckley

Forrás: Wikipedia & AFP

A főszereplő: A korán meghalt énekes-dalszerző sorsa egyesek szerint meg volt írva, hiszen majdnem ugyanannyi idősen halt meg, mint az apja, Tim Buckley, a hetvenes évek jeles énekes-dalszerzője. Jeff Buckley életében csupán egy albumot készített, kultusza igazán csak rejtélyesnek tűnő halálát követően alakult ki: az énekes 1997-ben, harmincévesen fulladt bele a Wolf folyóba. Buckley szervezetében a boncoláskor nem találtak sem alkoholt, sem drogokat, úgyhogy sima balesetről van szó, bár vannak rajongók, akik ezt vitatják, mondván, hogy az énekes a dalaiban megjövendölte saját halálát.

Miről szól a film: Attól függ, melyik, ugyanis két filmet is terveznek forgatni Buckleyról, egyet pedig be is mutattak már - ez a Greetings From Tim Buckley, mely elsősorban apára és fiára koncentrál, különös tekintettel arra a Tim Buckley-emlékkoncertre, amelyen Jeff karrierje is elindult. A másik kettő viszont valódi életrajzi film lenne - az egyikben ráadásul részt vesz Jeff Buckley anyja, Mary Guibert (ez lenne a Mystery White Boy), a harmadik címe pedig A Pure Drop lesz.

Közreműködők: A Greetings From Tim Buckley főszereplője Penn Badgely, míg a Mystery White Boyban a tervek szerint Robert Pattinson alakította volna a zenészt, később Reeve Carneyé lett a szerep, bár az is lehet, hogy tőle is elveszik.

Mit szólnak hozzá az érintettek: "Úgy hallottam, hogy nem is az igazi Jeffről szól, hiszen kiállhatatlan, önimádó rockandroll-sztárként állítják be" - mondta a Greetings From Tim Buckleyról Mary Guibert, aki meg sem merte nézni a filmet.

The Fifth Beatle - Brian Epstein

Forrás: Northfoto & AFP

A főszereplő: A Beatles legendás menedzserének is regényes életútja volt, ahogy lemezboltosból a zeneipar egyik legfontosabb embere lett a világon. Epsteinnek hatalmas szerepe volt abban, hogy a Beatles a világ legismertebb zenekarává nőtte ki magát, és korai halála is hozzájárult az együttes későbbi feloszlásához. Ugyanakkor a magánéletéről életében keveset lehetett tudni: mivel halála után egy hónappal lett csak legális a homoszexualitás Angliában, Epstein kénytelen volt titokban tartani a szerelmi életét, noha a Beatles tagjai tudtak mindenről. Lennon és Epstein viszonyáról sokáig pletykák keringtek, melyeket aztán Lennon cáfolt. A túlhajszolt és zavaros életet élő menedzser halálát altató túladagolása okozta 32 éves korában.

Miről szól a film: 45 évig nem igazán izgatta a filmvilágot Brian Epstein élete, most viszont mindjárt két film is készül róla. Az egyik producere Tom Hanks lesz, és elsősorban Epstein magánéletére koncentrál, nem pedig a Beatles menedzserére: "Az ember, aki a hatvanas évek legnagyobb buliját rendezte meg, ahová csak saját magát felejtette el meghívni" - promotálják a filmet az alkotók. A másik film munkacíme Az ötödik Beatle, és a jelek szerint inkább a Beatles-szálra koncentrál majd.

Közreműködők: A Hanks-féle film főszereplője Benedict Cumberbatch (Sherlock) lesz, a másikról annyit tudni, hogy egy képregényalbum alapján készítik majd.

Mit szólnak hozzá az érintettek: "Tartok tőle, hogy ezek a filmek ugyanazokat a mítoszokat és sztereotípiákat éltetik majd, amelyek eddig is terjedtek Epsteinről." Mark Lewisohn, a háromkötetes Beatles-életrajz szerzője

Lust For Life - David Bowie & Iggy Pop

Forrás: AFP

A főszereplők: Az biztos, hogy külön-külön is több filmre való kalandja volt mindkettőjüknek, viszont az életük egy időre össze is kapcsolódott a hetvenes évek második felében, amikor is mindketten Nyugat-Berlinbe költöztek. Bowie-nak ehhez a városhoz fűződik az úgynevezett Berlin-trilógiája, három fontos lemezzel, és Iggy legjobbnak tartott lemezei is akkor készültek, Bowie hathatós segítségével. Mindkét zenésznek az újrakezdést jelentette Berlin, hiszen drogfüggőségük elől is menekültek a városba, ahol sikerült megújulniuk zeneileg is, és az új évtizedet mindketten újra optimistán várhatták.

Miről szól a film: Nemcsak Bowie-ról és Iggyről, hanem az akkor még kettéosztott Berlinről is, amely nagyjából azóta is a nemzetközi művészvilág egyik központja. "Nem hagyományos rock életrajzi film lesz, például senki sem hal meg a végén" - mondta a producer, Egoli Tossell.

Közreműködők: A szereplőket még keresik, a rendező Gabriel Range lenne, a forgatókönyv alapjául Paul Trynka Bowie- és Iggy-életrajzai szolgálnak.

Mit szólnak hozzá az érintettek: Egyelőre semmit, de volt már rá példa, hogy Bowie nem engedte, hogy az ő karrierjéről is mintázott filmhez (Velvet Goldmine) felhasználják a számait.

All Is By My Side - Jimi Hendrix

Forrás: AFP

A főszereplő: Hendrixről sem készült még komolyabb játékfilm, pedig az ő rövid élete is bővelkedett vászonra való eseményekben. A gitárzseni az egyik első, fehérekkel is játszó fekete zenész volt, és ugyan nehezen fedezték fel, de miután ez megtörtént, villámgyorsan a hatvanas évek ikonjai közé emelkedett, noha ehhez Amerikából Londonba kellett költöznie. Hendrix finoman szólva is ellentmondásos egyéniség volt, elsősorban alkohol- és drogfüggősége, illetve időnkénti erőszakos kitörései miatt. Ott volt mindenütt, ahol a hatvanas években lenni kellett, beleértve Woodstockot is. Halála is talányos: bár a hivatalos verzió az öngyilkosságot valószínűsíti, sokan a mai napig azt gyanítják, hogy gyilkosság áldozata lett. Az ügy megoldását viszont nehezíti, hogy az állítólagos elkövetők közül sem az akkori barátnője, sem pedig a menedzsere nem él már.

Miről szól a film: Az All Is By My Side Hendrix korai londoni éveiről szól, 1966 és 1967 között, amikor az Are You Experienced lemezt vette föl. Vagyis a legsikeresebb időszak és a szomorú vég is kimarad.

Közreműködők: A filmet már leforgatták Írországban, a főszerepet Andre 3000 alakította az Outkastból, a rendező John Ridley, és akár már idén is bemutathatják.

Mit szólnak hozzá az érintettek: Hendrix örökösei nem adták áldásukat a filmre, ami azt jelenti, hogy nem használhatók Hendrix-dalok a filmben, ezért is koncentrálnak az alkotók a korai időszakra, amikor még főleg feldolgozásokat játszott.

Get It While You Can; Janis - Janis Joplin

Forrás: Northfoto & AFP

A főszereplő: Akárcsak Hendrix, a vele gyakran együtt emlegetett Janis Joplin karrierje is életrajzi film után kiált - eddig csak olyan film készült, amelynek főszereplőjét kis mértékben Joplinról mintázták, de azt nem engedélyezte az énekesnő családja. Joplin esetében is ott van a kettősség, mint Hendrixnél: amellett, hogy a kor legnagyobb hatású énekesnője volt, gyakorlatilag konstans alkohol- és heroinmámorban töltötte legsikeresebb éveit, visszaemlékezések szerint mindenkit az ágyába cipelt, akit csak tudott, miközben egy szintén drogfüggő barátnőjével is viszonyt folytatott. Tizenhat nappal a vele egyidős Hendrix halála előtt adagolta túl magát.

Miről szól a film: Itt is egyszerre két projekt is indult, miután már egy jó évtizede szóltak pletykák a Joplin-filmről, hírbe hozva több sztárszínésznőt is. A Get It While You Can Joplin egyetlen napjáról szólna, míg a Janisben egy újságíró kísérné el a sikerei csúcsán levő énekesnőt a turnéjára.

Közreműködők: A Get It While You Can főszereplője Amy Adams (képünkön) lenne, a Janisben pedig Nina Arianda alakítaná az énekesnőt. Már most mindketten idősebbek, mint Joplin a halálakor volt. Még egyiket sem kezdték forgatni.

Mit szólnak hozzá az érintettek: A Joplin-család egyelőre figyeli a fejleményeket, de még egyik produkcióval sem egyeztek meg, pedig a hozzájárulásuk nélkül nem használhatják az énekesnő dalait.

Sexual Healing - Marvin Gaye

Forrás: AFP

A főszereplő: Minden idők talán legnagyobb soulénekese is viharos életet zárt, amikor 44 éves korában a saját apja lőtte agyon. A sikerek közepette Marvin Gaye-t rendre magánéleti gondok, depresszió és persze kokain- illetve alkoholfüggőség gyötörte, ráadásul adóhátraléka miatt évekig Európában élt. Mindemellett a Motown soul egyik legnagyobb alakja volt, ahogyan a hetvenes-nyolcvanas évek legnagyobbra becsült soullemezei is az ő nevéhez fűződnek.

Miről szól a film: Épp Gaye egyik legsötétebb időszakáról: az adóhátraléka miatt Londonba települt át a hetvenes évek végén, ahol újra csak nem tudott menekülni a függőségeitől és a depressziótól.

Közreműködők: Egészen a közelmúltig úgy volt, hogy az énekest Lenny Kravitz játssza, ám végül Jesse L. Martiné lett a szerep (az Esküdt ellenségek sorozatból), a rendező pedig a számos zenei témájú filmet jegyző Julian Temple. A forgatás a jövő hónapban kezdődik.

Mit szólnak hozzá az érintettek: Gaye egyik fia, Marvin III kiborult, amiért pont a londoni időszakot filmesítik meg: "Egyik legrosszabb időszakáról csinálnak filmet, nem is ismerik a teljes történetet."

Nina - Nina Simone

Forrás: AFP

A főszereplő: Marvin Gaye-hez hasonló démonokkal kellett megküzdenie a minden idők egyik legnagyobb énekesnőjének tartott Nina Simone-nak is. Hiába volt ünnepelt énekesnő, Simone életét ugyanúgy végigkísérték az anyagi gondok, az alkohol- és drogfüggőség, no meg a depresszió is. A polgárjogi harcosként is aktív énekesnő is adóhátraléka miatt külföldre távozott, és élete utolsó évtizedeit külföldön töltötte, végül nyolcvanéves korában halt meg Franciaországban, 2003-ban.

Miről szól a film: A már nyolc éve tervezett film Simone kései, emigrációs éveiben játszódik, és leginkább az asszisztensével, Clifford Hendersonnal folytatott állítólagos viszonyára koncentrál.

Közreműködők: Nina Simone-t az egyebek között A Karib-tenger kalózaiból ismert Zoe Saldana alakítja, a rendező Cynthia Mort. A hányatott sorsú filmet már leforgatták, és vagy idén, vagy jövőre mutatnák be.

Mit szólnak hozzá az érintettek: Az énekesnő lánya, Simone Kelly szerint a család nem okézta le a filmet, leginkább azért, mert szerintük Saldana jóval világosabb bőrű, mint Simone volt, illetve azt is tagadják, hogy az énekesnő kapcsolata az asszisztensével romantikus jellegű lett volna, lévén Henderson meleg volt.

The Ramones

Forrás: Youtube & AFP

A főszereplők: A legújabb filmterv pedig a rocktörténet egyik legnagyobb hatású zenekarához kötődik, amely New York-i kultuszegyüttesből lett a punk rock talán legfontosabb zenekara. A Ramones tagjai ráadásul elég komolyan is vették a rock and roll-életformát, amit az is mutat, hogy az alapító tagok közül már csak Tommy Ramone (a magyar származású Erdélyi Tamás) él. A Ramones-tagok között voltak komoly politikai ellentétek, aztán Johnny lenyúlta Joey csaját, Lindát, amiért évekig nem is beszéltek egymással, és persze ők is ugyanúgy ittak és drogoztak, mint a cikk szereplői közül csaknem mindenki. Egyébként előkerül majd a zenekar egy másik, már leforgatott filmben is, mely a legendás New York-i CBGB klubról szól, és a Ramones-fiúk mellett feltűnik benne Debbie Harry, Lou Reed vagy Stiv Bators (Dead Boys) is, olyan színészekkel, mint Alan Rickman és Malin Akerman, Joey Ramone-t pedig Joel David Moore alakítja (a fenti képen).

Miről szól a film: Mivel még csak terv, ezek a részletek még odébb vannak. Mivel azonban a már említett Linda Ramone nyilatkozott most úgy, hogy lesz Ramones-film, könnyen lehet, hogy egykori férje, Johnny Commando című önéletrajzi könyvén alapulna a cselekmény.

Közreműködők: Egyelőre annyi biztos, hogy nem Johnny Depp játssza majd Johnny Ramone-t - noha jóban voltak, Linda szerint fiatalabb színészt kíván meg a szerep.

Mit szólnak hozzá az érintettek: "Több ajánlatot is kaptam egy Ramones-filmre, mert még nem készült ilyen. Ez az egyetlen, ami még kimaradt." Linda Ramone