Új zeneipari képzés Magyarországon

Zeneipari Hivatal
Vágólapra másolva!
Zeneipari Hivatal néven új zeneipari iskola indult, ahol zeneipari menedzsmenthez szükséges tanulmányokat sajátíthatnak el a hallgatók, egyszerre több, zeneipari kurzussal.
Vágólapra másolva!

A Zeneipari Hivatal áprilisban indul Budapesten, egyelőre három képzéssel: egy könnyűzenetörténeti, egy zeneipari szókincsre koncentráló és egy a digitális zeneüzlet ismereteit oktató képzés indul jövő hónapban. A kurzusok 2-4 hónapig tartanak, áruk 55 ezer és 150 ezer Ft között mozog, míg az iskola oktatói között ott található az újságíró Jávorszky Béla Szilárd vagy a kiadói és zenészmúlttal is rendelkező Bodrogi András, az iskola vezetője pedig Morcz Fruzsina, aki a Corvinus Egyetemen és az IBS-en is vezet kurzusokat. "Ameddig a zeneipari konferenciák léteznek, ameddig vannak klubok, lemezmegjelenések és fesztiválok, látható, hogy létezik zeneipar" - mondta Morcz Fruzsina arra a kérdésünkre, hogy a zeneipar jelenlegi állapotában is kínálhat-e lehetőségeket. "A lemeziparban sem olyan tragikus a helyzet, mint a kétezres évek derekán, a zeneipar más területein meg - fesztiválszervezés, a publishing ugyanúgy működő területei a zeneiparnak" - folytatta az iskola vezetője.

"Minden zeneipari képzésünket és azok előadásait magyar és angol nyelvű és csak nálunk elérhető, magyarra fordított külföldi szakirodalmakkal támasztjuk alá, segítve ezzel a hallgatók alaposabb tájékozódását. Az angol és amerikai zeneipari képzések elvárásait is figyelembe vevő, azok olvasmánylistáinak mentén összeállított kötelező és ajánlott irodalmak használatával tanítunk. Ehhez az iskolánkban zeneipari könyvtár is működik, amelynek kötetei csak nálunk hozzáférhetőek Magyarországon" - folytatta Morcz Fruzsina, hozzátéve, hogy fontos számukra, hogy nemzetközi szinten is hasznosítható tudást oktassanak. "Kiemelten fontos nekünk a digitális nemzedék ismerete, a tananyag átadásának modernizálása, a differenciált oktatás, azaz minden diákkal való személyes kapcsolat, a tananyag személyre szabása, a különböző tanulási stílusok figyelembe vétele" - sorolta a legfontosabb alapelveket a Zeneipari Hivatal vezetője, aki szerint egy ötéves álom valósult meg az iskola elindulásával. Magyarországon egyébként kínál még könnyűzenei menedzseri képzést a Majdnem Híres Rocksuli (lásd ezt a cikkünket), illetve a Recorder vonatkozó összeállításában megtalálható még a Werk Akadémia hasonló képzése, illetve a már említett Corvinus- és IBS-képzés mellett a Pécsi Zenélő Egyetem is.