Vágólapra másolva!
Az ausztrál The Rational Academy letölthető lemezén találkoznak a végletek: a lassú, súlyos metál és a beforduló cipőbámulás.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál The Rational Academy januárban tette fel a Bandcampre Winter Haunts című lemezét (ingyen letölthető, ha az árhoz 0-t írunk), és előbb a helyi sajtóban, majd mostanában már máshol is egyre több jó kritikákat kapnak. Az ötven perces album meglehetősen széles skálát jár be. A nagyja leginkább shoegaze-es, pszichedelikus indie rock, (majdnem) fülbemászó refrénekkel, amiket azonban eltemetnek a folyamatosan zúgó, csilingelő, néha kiélesedő gitárok. De elmosott, bágyadtan kedves folkdalocska is hallható itt, a másik végponton pedig több tömény, súlyos, lassan kínzó gitározás, zuhogó metáldobolás. A felmerült hasonlatok közül nekem a Boris tűnt a legtalálóbbnak: ők képesek a shoegaze lebegését a sűrű durvulással ilyen természetesen összehozni. A Winter Haunts nem is annyira egyes számaival győzött meg, hanem azzal, hogy a látszólag egymástól nagyon távol álló megközelítések mennyire kerek, a hangulatok között átélhető módon végighaladó albumot adnak ki.

A Bandcampről hasonló "fizess, amennyit akarsz" módszerrel letölthető az összes korábbi The Rational Academy-kiadvány is. Van itt változatos, sok meglepő és izgalmas megoldást hozó, erősen pszichedelikus indie-folk-rock-pop és a többihez képest igazán meglepő, elektronikus behatású indie/avant pop is - mi több, drone-os kísérletek. Ez utóbbi egyébként annak ismeretében nem is csoda, hogy az ausztrál kísérleti zene egyik - legalábbis e színtéren - legismertebb képviselője, Lawrence English közel áll a zenekarhoz, több lemezének producere is volt.