Vágólapra másolva!
Itt a május, kezdődik a fesztiválszezon: először a májusi és júniusi kínálatot néztük át. Melyik a Sziget plebejus testvére? Melyik fesztiválon lépnek fel a legmenőbb DJ-k, és melyik ragadt le tíz vagy hat évvel ezelőtt? Melyikre van még jegy egyáltalán?
Vágólapra másolva!

Fesztiválok a tömegeknek

Rock am Ring/Rock im Park

Húzónevek: 30 Seconds To Mars, The Prodigy, Green Day, Volbeat, The Killers, Seeed

Mi ez: Két német fesztivál egy-egy hatalmas betonteknőben, de mindkettőn ugyanaz a program: elsősorban mainstream rock, de az idén a szokásosnál kicsit laposabbnak tűnő névsor alapján elmenne ez egy plebejusabb Szigetnek is. De lehet, hogy Óbudán is fellép majd egyszer a Limp Bizkit, a Simple Plan, a Bush és a Stone Sour is. Persze már amúgy is elkelt az összes jegy, úgyhogy mindegy.

Érdekesség: Az európai fesztiválok szavazatai alapján a tavalyi év legjobb fesztiválprogramja a Rock am Ringé volt, szóval nem is szóltunk egy szót se.

Mikor, hol és mennyiért: június 7-9., Nürburgring és Nürnberg. Jegyeket a hivatalos oldal már nem is árul hónapok óta, de a korán ébredők 175 euróért vásárolhattak.

Forrás: AFP/Herald Tittel

Pinkpop

Húzónevek: Green Day, Kings Of Leon, The Killers

Mi ez: A hollandok legnépszerűbb fesztiválja, és a túlnyomórészt hazai látogatók többségét a fesztiválokra vonatkozó szigorú szabályok sem zavarják. A kínálat kellően populáris, de azért a szofisztikáltabb ízlésűek is megtalálhatják a magukét, bár inkább az előbbi felé leng ki az inga, amit a Script, a 30 Seconds To Mars vagy Ben Howard kiemelt pozíciója is bizonyít, miközben az Alt-J, de még a Queens of the Stone Age is kisebb színpadokon bizonyíthat.

Érdekesség: Tavaly május végére hozták előre a fesztivált, most visszakerült a megszokott június közepi időpontba.

Mikor, hol és mennyiért: június 14-16., Landgraaf. A háromnapos, kempingezést is tartalmazó jegy ára 160 EUR (kb. 49 ezer HUF), a napijegyé 80 euró (24 ezer HUF).

Forrás: AFP/Marcel Van Hoorn

Download

Húzónevek: Iron Maiden, Slipknot, Rammstein

Mi ez: Prominens brit metál- és rockfesztivál, amely a Monsters of Rock egykori helyszínén indult tíz évvel ezelőtt, mára öt színpadon szól a hangos rockzene a Leicester-közeli Donington Parkban. A programban elég komoly az átfedés a Rock am Ringgel, itt a Gogol Bordello és a régi dicsőségére már alig emlékező, a harmadik vonalba sorolt Hives képviseli a lazítást. (Még metálfesztiválok az időszakban, akit érdekel: a belga Graspop és a lengyel Impact.)

Érdekesség: A tíz évvel ezelőtti indulásnál is az Iron Maiden volt az egyik headliner, a másik az Audioslave.

Mikor, hol és mennyiért: június 14-16., Donington Park. A teljes programra kempingezéssel együtt 195, ill. 205 font (70 ezer, ill. 73 ezer HUF), különböző kombinációkban van még napijegy is, de már nem mindenhová.

Nova Rock

Húzónevek: Rammstein, Kiss, Kings of Leon

Mi ez: Ha van nyugati fesztivál, amelyet a magyar olvasóknak nem kell bemutatni, a határ melletti Nova Rock feltétlenül az. A kínálat szépen illeszkedik a Download és a Rock am Ring vonalába, vagyis populáris rock és metál riogatja a hipsztereket, és még olyan rossz emlékű előadók is felbukkannak a múltból, mint a HIM.

Érdekesség: A Nova Rocknak magyar nyelvű Facebook információs oldala is van az érdeklődőknek, vélhetően mindenki tud már mindent róla, aki menni akarna.

Mikor, hol és mennyiért: június 14-16., Nickelsdorf. A háromnapos jegy ára 143 EUR, nagyjából 44 ezer Ft, de ebben nincs kempingezés.

Forrás: AFP/Marc Mueller

Southside/Hurricane

Húzónevek: Rammstein, Queens Of The Stone Age, Arctic Monkeys

Mi ez: Ikerfesztiválok ezek is, csak a Rock am Ringgel és testvérével ellentétben Észak-, illetve a hozzánk közelebbi Dél-Németországban helyezkednek el. Legalább ilyen fontos különbség, hogy a Southside/Hurricane programjában kevés az átfedés a Rock am Ringgel, hiszen befér a Portishead, a Ska-P és a Sigur Rós is. Ha már Sziget-párhuzammal éltünk az előbb, akkor itt lenne jogos a használata.

Érdekesség: Az idén az északiak voltak a gyorsabbak, és a Hurricane-re fogytak el a jegyek először, március 30-án, a Southside-nak további két hétre volt szükség ehhez.

Mikor, hol és mennyiért: június 21-23., Tuttlingen/Scheessel. A háromnapos jegy ára 137,25 euró volt.

Fesztiválok válogatósaknak

Nuits Sonores

Húzónevek: A fesztiválon nincsenek valódi headlinerek, de a Disclosure, Lindstrom, Prins Thomas, Pantha Du Prince, Todd Terje, Seth Troxler vagy a SBTRKT is kiemelésre méltó.

Mi ez: A magát elektonikus és indie fesztiválként definiáló Nuits Sonores elsősorban az előbbiben jeleskedik, öt nap alatt főként DJ-k és különféle elektronikus tánczenei formációk dugják be a laptopjukat a színpadon, közülük is néhány igen cool és jól csengő név, mint a fentieken kívül az AlunaGeorge duó, a noise-legenda Girls Against Boys, vagy a még legendásabb (= még kevesebb ember által hallgatott) Nurse With Wound.

Érdekesség: A lyoni fesztivál tavaly, tízéves születésnapján látogatottsági rekordot döntött, összesen 82 ezren vettek jegyet.

Mikor, hol és mennyiért: május 7-12., Lyon. A 3 napos jegy 90 EUR (kb. 27 ezer HUF), a napijegy 36 EUR (kb. 10.500 Ft).

Forrás: AFP/Jean- Philippe Ksiazek

Le Guess Who

Húzónevek: Deerhunter, Unknown Mortal Orchestra, Merchandise

Mi ez: Egy eredetileg novemberi holland fesztivál, indie rockra és elektronikára szakosodva, melyhez először tavaly csaptak hozzá egy májusi napot is. Az idén is lesz Utrechtben ilyen, szerény, de szimpatikus műsorral.

Érdekesség: A Primavera mintájára a Le Guess Who idején is vannak napközben a város különféle pontjain koncertek, legnevesebb ilyen fellépő a Menomena.

Mikor, hol és mennyiért: május 18., Utrecht. A jegy ára 30 euró (kb. 9000 HUF), ha pedig csak a nagyszínpadon akarjuk nézni a Deerhuntert és az Unknown Mortal Orchestrát, akkor 25 EUR (7500 HUF).

Primavera Sound

Húzónevek: Blur, Nick Cave & The Bad Seeds, Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine, Phoenix, Postal Service

Mi ez: Egyetlen európai fesztiválról sem tudósítottunk annyit, mint a barcelonai Primaveráról, legutóbb tavaly írtuk meg, hogy miért ez az egyik legjobb fesztivál a világon. A Primavera távolról sem a headlinerekről szól csak, hanem sok-sok olyan fellépőről, akiket nem nagyon lehet máshol elcsípni, vagy ha igen, akkor is nagyon kurrens, keresett nevekről van szó, a Knife-tól a How To Dress Wellen át a Django Djangóig.

Érdekesség: Második éve rendeznek egy kisebb Primaverát is, Portóban, kicsivel szűkebb kínálattal, ami azért még így is untig jó.

Mikor, hol és mennyiért: május 22-25., Barcelona. A teljes fesztiválra már márciusban elkelt minden jegy (ez korábban nem volt), 195 euróért (60 ezer HUF), napijegy még van, 80 € értékben (kb. 25 ezer HUF).

Forrás: AFP/Josep Lago

Sonar

Húzónevek: Kraftwerk, Pet Shop Boys, Skrillex, Paul Kalkbrenner

Mi ez: Az egyik legrangosabb elektronikus zenei fesztivál, mely azonban nyitott más műfajok iránt is, sőt nem is csak zenei, hanem összművészeti fesztiválról van szó. Ennek megfelelően a Kraftwerk sem szimpla koncerttel, hanem 3D show-val készül, de belefér a szórásba a Chromatics, Major Lazer vagy az Ólafur Arnalds Trio is, meg persze sok-sok DJ.

Érdekesség: A Sonarnak van reykjavíki kiadása is februárban, ahol idén James Blake volt a legnagyobb név.

Mikor, hol és mennyiért: június 13-15., Barcelona. A háromnapos jegy ára 175 EUR (54 ezer HUF)

T-Mobile INmusic

Húzónevek: Arctic Monkeys, Iggy & The Stooges, Basement Jaxx, Bloc Party, Editors, NOFX

Mi ez: Tavaly sem voltunk már elájulva a korábban irigyelt, legnagyobb horvát fesztiváltól, és a helyzet az idén sem változott. Bár az Arctic Monkeys még nem járt nálunk, a többiek már igen (vannak, akik nem is egyszer), és többségük nem is túl kurrens név már. A kisebb nevek között lehetnek érdekesek, de attól még ugyanez a felhozatal öt-hat éve ütött volna nagyot.

Érdekesség: A fesztivált a Jarun-tó partján rendezik, és beszámolók szerint őrülten szuper hangulata van.

Mikor, hol és mennyiért: június 24-26., Jarun-tó, Zágráb mellett. A kétnapos jegy ára 400 HRK (16 580 HUF), kempingezéssel együtt 550 kuna (kb. 23 ezer HUF).

Forrás: AFP/Olivier Vin

Couleur Café

Húzónevek: Wyclef Jean, Macklemore & Ryan Lewis, Matisyahu, Cee-Lo Green, Calexico

Mi ez: A nagy júniusi metál- és indie/elektronikaőrületben önálló szigetet képez a belga Couleur Café hiphopra, reggae-re, soulra és világzenére épülő műsora, melybe belefér még egy Faithless DJ-szett is, meg sok-sok más.

Érdekesség: A sokszínűséget hirdető brüsszeli fesztivált egy klasszikus Serge Gainsbourg-számról nevezték el.

Mikor, hol és mennyiért: június 28-30., Tour & Taxis. A háromnapos jegy még mindig relatíve olcsó, 83 EUR (25.500 HUF), a kempingjegy viszont már elfogyott.