Odett legyőzte Ákost a Fonogramon

2013.06.02. 23:06

Cipő posztumusz életműdíjat kapott. ByeAlex lett az év felfedezettje, a Belehalok az év dala. Leslie Mandoki azokat dicsérte, akik maradtak.

A Fonogram - Magyar Zenei Díj június 2-án este lezajlott átadóján a legnagyobb meglepetést talán a fő kategória, Az év hazai klasszikus pop-rock albuma okozta. Itt Ákos, Rúzsa Magdi, Zséda, Takács Nikolas és a Fool Moon, valamint az Ismerős Arcok is versenyben volt, azonban Odett nyert a Hanyatt, homlok, egyenes című lemezével (kritikánk itt olvasható). A magyar "modern pop-rock" kategóriában az Anna And The Barbies: Ánem! című albuma (fikázó kritikánk) győzte le például az Intim Torna Illegált, az Anti Fitness Clubot, valamint itt indult Majka, Curtis és BLR nagylemeze is. Az alternatív kategóriában Manoya első lemeze (lelkes kritikánk) győzött le olyan nagy öregeket, mint a 30Y, Emil.Rulez, Heaven Street Seven, Péterfy Bori & Love Band és a Quimby. Bár a Manoya sem teljesen kezdő, hiszen a Neo énekesnője, Hodosi Enikő szólóprojektje, bővebben lásd interjúnkat. A "hard rock vagy heavy metal" kategóriában a Junkies egyebek mellett a Tankcsapdát előzte meg. Azon viszont aligha lepődött meg bárki, hogy ByeAlex lett az év felfedezettje; mint ahogy az is vicces lett volna, ha nem a Belehalok bizonyul az év dalának, de az bizonyult annak. Az elektronikus zenében Zoohacker, a gyereklemezek frontján Kovácsovics Fruzsina, a jazzben Mrs. Columbo, a nép- és világzenében a Kaláka, a "szórakoztató zenében" a Group'n'Swing győzedelmeskedett.

Két életműdíjat is kiosztottak, a posztumuszt természetesen Bódi László Cipő kapta (a műsor végén egy dalát el is énekelte sok sztár), a másikat pedig Leslie Mandoki, aki köszönőbeszédében azokat dicsérte, aki "kalandvágyból" itthon maradtak, és akiknek a zenéjén felnőtt. A Ballantine's különdíjakat szponzorált: Péter Szabó Szilvia lett az év énekesnője, Vastag Csaba az énekese, a Republic a zenekara. Leonard Cohen, Bruno Mars (ő mint "modern pop-rock"), a Gossip, Example, a Soundgarden a külföldi nyertesek, Skrillex nem kapott semmit.

A zenei lapoknak és újságíróknak járó VOLTfolió - Fair Play díjat web kategóriában a Lángoló Gitárok kapta; a Facebookon laptársunk így kommentált: "Izé, kösz." Egyéni kategóriában Németh Róbert nyert, B. Tóth László kapott életműdíjat. A nyertesek teljes listája itt, a jelölteké itt látható. A díj odaítéléséről részletesen itt lehet olvasni. Mi a kedvenc 2012-es magyar zenéinkről itt közöltünk egy nagy válogatást.