Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették Franciaországban Varg Vikernes norvég blackmetál-zenészt, a Burzum nevű egyszemélyes együttes tagját, aki korábban a Mayhem egyik tagjának megöléséért ült börtönben. Állítólag Breivik szimpatizánsa, és mészárlásra készült.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek kedden Franciaországban Varg Vikernest, aki a rendőrség szerint a 77 ember meggyilkolásáért elítélt norvég Anders Behring Breivik szimpatizánsa - erősítették meg igazságügyi források az RTL francia kereskedelmi rádió értesülését. A rendőrség azt feltételezi, hogy a Franciaország középső részén található Correze megyében élő férfi mészárlásra készült. Tanyáján jelenleg is házkutatás folyik, a nyomozók fegyvereket és robbanóanyagokat keresnek - közölte a rádió és a France 3 közszolgálati televízió regionális csatornája.

Forrás: Wikimedia

A Varg művésznevet használó, norvég állampolgárságú Kristian Vikernes mielőtt áttelepedett Franciaországba, börtönben ült Norvégiában, miután 1993-ban több késszúrással megölte Euronymust, a Mayhem együttes vezetőjét. Vikernest a gyilkosságért és három templom felgyújtásáért 1994-ben ítélték el a kiszabható legmagasabb, huszonegy éves börtönbüntetésre, majd csaknem tizenhat év után, 2009 márciusában feltételesen szabadlábra helyezték. Kiengedése előtt azt nyilatkozta: "Készen állok a társadalomba való visszatérésre, már évek óta. Tanultam a hibáimból és idősebb lettem. Most már csak egyet akarok: együtt lenni a családommal. Az elmém sosem volt börtönben - mindig arról gondolkodtam, hogy mit teszek majd, ha kiengednek."

Vikernesnek francia feleségétől három gyermeke született, a nő egy lövészklub tagja, a közelmúltban vásárolt törvényesen négy puskát. A nyíltan rasszista, de a neonáci megbélyegzése ellen folyton harcoló, 40 éves Varg a Le Monde című napilap szerint 2011. április 3-án internetes oldalán egy francia nyelvű felhívást tett közzé, amelyben a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front támogatására szólított fel, és Norvégiát "Európa utolsó szovjet államaként" írta le. Az RTL szerint Kristian Vikernes azon 530 szimpatizáns közé tartozott, aki olvasta Breiviknek éveken át írt és közvetlenül a támadások előtt közzétett 1500 oldalas manifesztumát, amelyben "keresztes háborút" hirdetett az iszlám, a szocializmus és a média ellen.

A 21 évnyi, meghosszabbítható büntetésre ítélt, a multikulturalizmust és "Európa muzulmán lerohanását" ellenző, most 34 éves Anders Behring Breivik 2011. július 22-én 77 embert ölt meg Oslóban és Utoya szigetén, közöttük számos fiatalt. Vikernes a honlapján egyébként kritizálta Breiviket, amiért az ártatlan norvégokat gyilkolt meg.