Vágólapra másolva!
A demográfiai problémák és a kivándorlás miatt is megy évről évre kevesebb magyar a Szigetre Gerendai Károly szerint. A fesztivál 100-200 milliós veszteséggel zárhat.
Vágólapra másolva!

Várhatóan 360-370 ezer között lesz a Sziget idei látogatottsági száma, ami némileg elmarad a tavalyi, 379 ezres adattól, de Gerendai Károly úgy értékeli, ettől függetlenül jól sikerült a fesztivál. A főszervező szerint az idei Sziget veszteséges lesz, de pozitív visszajelzéseket kaptak az idén bevezetett változtatásokról és reméli, hogy ezek hatására jövőre újra erősödni fog a rendezvény.

Gerendai szerint már előre látták, hogy a bérletek eladása elmarad a korábbi évekétől, becslése szerint várhatóan száz- és kétszázmillió forint közé tehető a fesztivál vesztesége. Cégük így is nyereséges lesz, mivel a Volt fesztivál és a Balaton Sound elég jól sikerült.

A visszaesés talán legfontosabb okának azt nevezte, hogy az idei sztárprogram gyengébb volt, mint amit a szervezők szerettek volna, emellett tavaly a húszéves jubileum és az előtte elnyert legjobb európai fesztivál díja is fokozta az érdeklődést a Sziget iránt. Gerendai szerint érezni lehet, hogy a hazai célközönség – részben a demográfiai problémák és az elvándorlás miatt - fogy. A magyar látogatók száma az elmúlt években is csökkent, de akkor azzal párhuzamosan még nőtt a külföldieké, most viszont ez az utóbbi trend is megállt.

A mostani változásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a legnagyobb sikert valószínűleg a strand aratta, de a látogatók jól fogadták a cirkuszt, illetve a nappali-kora esti közösségi akciókat is.
Az eddigi koncertek közül a pénteki Blurre voltak a legtöbben kíváncsiak. Aznap körülbelül 65 ezren voltak a Szigeten, közülük 45-50 ezren pedig elmentek a Nagyszínpadhoz is. Vasárnap estére, amikor David Guetta lép fel a Nagyszínpadon, a szervezők hasonló vagy azt meghaladó nézőszámot várnak.