James Blake nyerte a Mercury-díjat

James Blake: Overgrown videoklip
Vágólapra másolva!
A számos brit zenei díj közül az egyik legfontosabbat, a Mercury-t James Blake, pontosabban második lemeze, az Overgrown nyerte.
Vágólapra másolva!

James Blake nem tartozott az előzetesen nagy esélyesnek tartott jelöltek közé; kettő ilyen volt, Laura Mvula soulénekesnő, illetve az első lemezével már nyert, most a hatodikkal jelölt Arctic Monkeys. David Bowie, a Disclosure, a Rudimental, Laura Marling és a Savages is a jelöltek között volt. James Blake lemeze ugyan jó kritikákat kapott (mi itt írtunk róla), de a fogadóirodák nem tartották esélyesnek, 20 az 1-hez lehetett rá fogadni. Maga Blake is azt mondta: "elbuktam egy fogadást". Amúgy ez az első díj, amit elnyert, "leszámítva egy teniszkupát, 12 évesen" - mondta. Ez, bár a Wikipedia is megerősíti, elég fura, hiszen James Blake első ep-inek megjelenése óta a kritikusok kedvence.

A 20 ezer fontos (majdnem 7 millió forintos) díjon túl nagy öröm lehet Blake-nek az is, hogy az eladások meg szoktak ugrani a díj elnyerése után. Az Overgrownból eddig 27 ezer fogyott Nagy-Britanniában, a nyolcadik helyig jutott a lemezeladási listán. Ezzel a Mercury-díjra jelöltek között a kereskedelmileg kevésbé sikeresek közé tartozott; idén többek között azért is kritizálták a válogatást, mert "túl mainstream" volt, több listavezető album is felkerült rá.