A 30Y a Hortobágyon táncol

30Y: Y Triász RMX lemezborító részlet
Vágólapra másolva!
Y Triász RMX címmel jelent meg a 30Y remixlemeze, amelynek itt a Quarton van a premierje: az alábbi lejátszóban teljes egészében végig lehet hallgatni.
Vágólapra másolva!

Bár nem példa nélküli (lásd például KispálraMix, 2000), azért nem is gyakori nálunk, hogy "alternatív rockot" játszó zenekar remixlemezt adjon ki. A 30Y-é még ezen belül is különleges. A dalok többsége ugyanis egy pályázatra született, amelyen kikötés volt, hogy a 30Y kijelölt számai mellett a Hortobágyi Nemzeti Park hangarchívumából, valamint a Fürge Diák Iskolaszövetkezet irodáiban rögzített hangokból is fel kellett használni valamit a pályaműhöz. (A kiírás és a letölthető hangok itt találhatók meg.) A számok többsége azért, mint hallható, besorolható egy-egy elektronikus tánczenei stílusba.

Az 51 perces lemezen a kiválasztott pályaműveken kívül néhány átvezető is hallható, valamint egy-egy jól ismert magyar előadó remixe is: Anima Sound System, Titusz és Ligeti Gyuri (We Are Rockstars, Zagar) munkái. A pályázaton kiválasztott remixek közül egyrészt az - amúgy nem ismeretlen - Hó Márton a többinél erősebben a természeti felvételekre építő számát emelnénk ki; valamint Maxell, GerImpro, Stika közös, dubos, hiphopos remixét - ez külön itt hallgatható meg.

Kíváncsiak voltunk, hogy nézett ki egy feltörekvő producer szemszögéből ez a szokatlan pályázat, ezért az utóbbi szám egyik alkotóját, GerImprót kérdeztük meg erről. Mint mondta, ő és barátai érdekesnek tartották a kiírást, és igyekeztek minél több hangot felhasználni, ezekből egy teljesen új dalt készíteni, ami a saját világukat tükrözi. Szerinte nem volt könnyű feladat, főleg, hogy a 30Y-tól három dalt is felhasználtak; sokat rakosgatták a részeket, sorokat cseréltek fel, pakolgattak. A Hortobágyon felvett hangok a munka közben megihlették a zenészeket, még egy videót is elképzeltek a számhoz, amelyet ott rögzítenének.