Évente egyszer összeáll a Kispál és a Borz

Vágólapra másolva!
2014-től 2016-ig, évi egy-egy koncerten, a Fishing On Orfűn megy végig a Kispál és a Borz az összes korszakán. UPDATE: frissítve a fesztivál sajtóközleményével.
Vágólapra másolva!

A Fishing On Orfű fesztivál sajtótájékoztatóján jelentette be Lovasi András, hogy 2014-től 2016-ig évente egy-egy koncertet ad a Kispál és a Borz. Kizárólag a Fishing On Orfű nulladik napjaira, minden évben június közepe felé tér vissza a zenekar, vagyis sehol máshol nem lép fel ebben az időszakban, legalábbis Magyarországon. Évente egy-egy korszakot elevenítenek fel. 2014-ben az eredeti felállás (a Kispál és a Borz Originál) játssza a Bräutigam Gábor dobos kiválásáig tartó első korszak számait; sőt, az igen hamar kilépett alapító, Ózdi Rezső is színpadon lesz. Egyelőre nem ismert vendégeket is vár a zenekar. 2015-ben és 2016-ban is nagyjából a 2010-ben búcsúzott felállás lép fel, nagyjából három-három lemez anyagával. Egészen pontosan ez lesz a menetrend: 2014: Naphoz holddal; Föld, kaland, ilyesmi; Ágy, asztal, tv; valamint a Sika, kasza, léc bizonyos dalai; 2015: a Sika, kasza, léc maradéka; Ül; Bálnák, ki a partra; Holdfényexpressz; 2016: Velőrózsák; Turisták bárhol; Én, szeretlek, téged és a nagylemezen már meg nem jelent szerzemények.

Minden évben tervezik legalább egy-két új dal bemutatását is, ha minden jól megy, a fesztivál előtt. A Fishing On Orfű előtt még lesz egy-két "bejátszó buli" az országhatáron kívül, talán a Felvidéken, hogy ne a nagy koncerten derüljön fény a hibákra. November 15-től lehet jegyeket kapni a 2014-es fesztiválra.

A koncerteket dokumentálni fogják; azt egyelőre nem tudják, mit kezdenek a felvételekkel, Lovasi András szerint nincs sok értelme dvd-t kiadni, feltehetőleg a YouTube-ra mennek majd. Mi legalábbis így értettük a neten közvetített, nem túl jó minőségű sajtótájékoztató szövegét; a helyszínről tudósító Bama.hu szerint lehetnek majd hangvelvételek. Ami pedig a 2016 utáni terveket illeti, ott még nagyobb a bizonytalanság. Ha jól értettük, a három koncert után dől majd el, hogy akarnak-e megint együtt zenélni a tagok, és ha igen, milyen formában.

Lovasi András szerint Kispál András azt mondogatta, hogy majd akkor zenéljenek újra együtt, amikor öregek lesznek, és kell a pénz. Szerinte pedig éppen ezt kellene elkerülni, és reméli, hogy még pont elkapják azt az életkort, amikor jóízűen, "energiával, tűzzel" el tudják játszani a közös dalokat; ezért ő kereste meg a zenekar névadóját, aki meg is lepődött ezen. A fesztivál sajtóközleménye szerint "a tagság egyetértett abban, hogy közös cél, elképzelés híján nem állnak újra színadra. Egy nagy, 'best of'-jellegű visszatérést biztosan visszautasítottak volna, ám a tematikus koncertek ötlete minden tagnak szimpatikus volt."

Lovasi András nem titkolta, hogy a Kispál-visszatérések azért a Fishing On Orfűn lesznek, mert ennek a fesztiválnak ő az egyik főszervezője, és a meglehetősen kevés támogatóval bíró rendezvénynek nagy szüksége van erre. A zenekar egyébként már próbál, Lovasi András szerint felelevenedtek a korai évek szokásai is, az ugratások stb.

Amikor 2010-ben bejelentették a Kispál és a Borz feloszlását, Lovasi András a Quartnak azt mondta: "belátható időn belül" nem terveznek új koncertet, és csak akkor térnek vissza, ha a tagok közötti régi viszony, "furcsa szimbiózis" helyreáll, és ennek eredményeként vállalható új dalok születnek. Amikor 2011-ben beszélgettünk az (ex-)Kispál-tagokkal, egyikük sem tartotta valószínűnek, hogy lesz mostanában (mondjuk tíz éven belül) visszatérés, de ha igen, akkor biztos nem nosztalgiazenekarként - mondták. (Egyedül Mihalik Ábel dobos vélte úgy, hogy "simán lehet", hogy lesz még koncert, ő meg azt nem tudta, hogy akkor őt hívják-e majd.)

A 2013-ban a Fishing On Orfűn tartott Kispál és a Borz-nosztalgianapról írt beszámolónk itt olvasható; a zenekar történetét itt foglaltuk össze röviden. Magyar zenészek itt vallottak nekünk az együtteshez fűződő viszonyukról.