Az év legjobb magyar klipjei

Az év legjobb magyar klipje
Run Over Dogs: Our Love videoklip
Vágólapra másolva!
Míg a külföldi videókban a szex és az erőszak ülte torát, addig nálunk az emberi kapcsolatok érzékeny elemzései, sportos és vezetésbiztonsági oktatófilmek, történelmi összefoglalók vannak a legjobb 15+2 klip között.
Vágólapra másolva!

+1.1: Kerekes Band: Folklore Man Album (Fehér Viktor, Fehér Marcell)

Az új lemezeket beharangozó videók a világ legunalmasabb dolgai közé tartoznak. Kivéve, ha egy olyan retróhíradó számol be a "világzenei szakosztály kimagasló eredményeket produkáló vállalata", a Kerekes Band albumáról, amelyben minden részlet a helyén van, ráadásul Bozai József a bemondó.

+1.2: Blind Myself: Veszélyes hulladék

A Blind Myself nem máshol, mint Fásy Ádám műsorában mutatta be ezt a számát. Amúgy annyi a videó, hogy a zenekar fehér frakkban zúz a Nóta TV-ben, de még így is az év emlékezetes pilanatai közé tartozott.

15. Mary Popkids: Nightdrive (Emil Goodman és Menzkie)

Akármilyen szépen mosolyog a pultos lány, mindig figyelni kell, mert akármilyen vicces, vezetés közben hallucinálni veszélyes.

14. S Olbricht ft Carla Under Water: S_tuder (Bartha Máté)

Egyszerre nagyon konkrét és absztrakt, szép és gusztustalan képek, itt a megfejtés, hogy mi micsoda.

13. Monkeyneck: Hey Boy (Nyitrai Marci)

A megcsömörlött nyugatiak már csak a csupasz mellek látványától éreznek valamit, de a romlatlan magyar embert három bicikliző lány látványa is megbizsergeti.

12. Sonya: Kitchenfloor (Damokos Attila)

Roppant látványos, titokzatos képek, egy rejtélyes zsák és jó pasi pap - mi kell még, cica?

11. Amorf Lovagok & Honvéd Férfikar Szerenád Kommandó: Napséta (Csáki László)

Betűtésztás dalszöveges videó és valós képeket felhasználó animáció keveréke, rengeteg apró szürreális ötlettel.

10. Bëlga: Gyarmat (357 Miki)

Ki gondolná az elején, hogy a végére még egy szerelmi történet is kikerekedik a bankármultijuppit elrabló ősmagyar törzs mókázásaiból?

9. Varga Zsuzsa: Apád mindig... (Szőke Bogdán Dániel, Bihari Balázs)

Sok gyűrött alufólia és villódzó fények közepette játszik a zenekar, izeg-mozog a kamera: egyszerre szexi és idegbajos klip a pont ugyanilyen dalhoz.

8: The [hated] tomorrow: Anyáddal (Derzsy András)

Az év kétségkívül legmonumentálisabb magyar klipje voltaképpen egy mini akciófilm bankrablással, lövöldözéssel, autós üldözéssel, szerelemmel és sok-sok beugró hírességgel.

7. Bermuda: London (Milo Gábor)

Őrült menő klip, és tulajdonképpen ez a lényeg, a longboardozás, de még Som Lajos is csak eszköz.

6. Kozmosz: Az Okosak Földje (Mihaszna Film)

Négy és fél percben átrohanunk a magyar történelem több korszakán; amit az elemzések árnyaltságán vesztünk, azt - hiszen ez egy klip - bőven visszanyerjük a (huszáros, steampunkos stb.) látványban.

5. DAV: Minden pillanat (Pater Sparrow)

Rejtélyes, jelképes, jelentőségteljes dolgok: telefon az erdő közepén, golyók, kártyák, hintalovak; viszont sok más hasonló klippel ellentétben ezt még kedves önirónia is áthatja.

4. Thomas Mark: Jean-Paul (Kostil Luka)

VHS kazettáról megismerjük a squash alapjait és titkait, láthatunk egy őrületes szaxofonszólót, és még egy pompás bajuszban is gyönyörködhetünk.

3. Uffalo Steez: Wassup (Horváth Viktor)

Nagyon vicces ám ez a sok elrontott, félrecsúszott üdvözlés, kézfogás - a klip attól különleges, hogy ezt végigkíséri az a kényelmetlen érzés, ahogy előjön, amikor veled történt ugyanez.

2. Szabó Benedek: Huszonöt (Klág Dávid, Péli Sári)

Mégis mitől olyan jó három és fél percen át egy lassított kerti parti, ahol olyan őrületes dolgok történnek, mint: szappanbuborék-fújás; égő botról cigire gyújtás; egy embernek dobnak egy ananászt, de ő nem kapja el? Hát mert tök jól néz ki; és ennél is fontosabb, hogy ez az a ritka klip, ami úgy ragadja meg pontosan a dal hangulatát, hogy nem egy az egyben képezi le: erős, de nem könnyen megragadható a kapcsolat a zene és a képek között.

1. Run Over Dogs: Our Love feat. Németh Juci (Freund Ádám)

A téma - egy párkapcsolat szakaszai rövid jelenetekben megragadva - ugyan ismerős, ám maguk a képek vannak olyan erősek és szellemesek, az egy snittes megvalósítás pedig van olyan jó, hogy nem is volt kérdés: ez 2013 legjobb magyar klipje. A Színművészeti Egyetem végzős diákjai készítették.