Zimbabwei koncertje miatt bírálják Bryan Adamset

Bryan Adams, koncert, turné, Quart
Vágólapra másolva!
A kanadai zenész pénteken játszik az afrikai országban, ám emberi jogi szervezetek arra kérik, mondja le a koncertet, mert ezzel is a Mugabe-rezsimet legalizálná.
Vágólapra másolva!

Bryan Adams évek óta az első nagyobb formátumú popsztár lesz, aki fellép Zimbabwében, ahol hamar el is kelt a koncertre mind a 3500 belépőjegy. Az emberi jogi szervezetek azonban egyáltalán nem boldogok: "Nem helyes, ha most nemzetközi sztárok lépnek fel Zimbabwében" - mondta Dewa Mavhinga az egyik ilyen szervezet részéről. "Azt a téves üzenetet sugározná, hogy Zimbabwében minden rendben van, és a nemzetközi kapcsolatai is helyreálltak, pedig nem ez a helyzet. Az ország visszafelé halad, és még van elég idő rá, hogy Bryan lemondja a koncertjét." Megfigyelők szerint az országot 33 éve uraló Robert Mugabe tavaly választási csalásokkal tartotta meg a hatalmát, és a nemzetközi sajtóban diktatúraként emlegetik Zimbabwét.

Forrás: AFP/Boris Roessler

Ha Bryan Adams-mértékű sztárok nem is lépnek föl minden nap az országban, az évente megrendezett hararei művészeti fesztiválon előfordulnak azért nemzetközileg ismert előadók - legutóbb a brit Noisettes és a szenegáli Baaba Maal játszott ott. Adams menedzsere, Bruce Allen viszont megvédte a koncertet: "Bryan egy nemzetközileg jól ismert előadó, és van közönsége Pakisztántól Vietnamon át Zimbabwéig. "Hogy őt idézzem: ahová megy, a srácok rockolni akarnak" - mondta Adams menedzsere egy kanadai újságnak.