Viasz és arany

etióp zene, ethio-jazz, koncertplakát
Az Ethio-Cali zenekar plakátjának részlete
Vágólapra másolva!
Nem titok (lásd e cikket / szerelmi vallomást), hogy az ethio-jazzt a világ legjobb dolgai között tartom számon. Nagy örömmel számolok tehát be arról, hogy újabb, ráadásul ingyenes válogatással gazdagodhatnak a magyar háztartások.
Vágólapra másolva!

A Wax & Gold az etióp hagyományos költészet egy formájáról kapta címét (eredetileg Semena Werq), lényege az, hogy van egy felszíni jelentés (ez a viasz) és egy mélyebb, rejtett (ez az arany). De ettől az információtól függetlenül is pompás a Paris DJs oldaláról letölthető válogatás. Szólózongorával indul, amiben már sok mindent lehet hallani a későbbiekből; a második, 1961-es szám a legidegenebb a mai fülnek. Ezután viszont jön az, amire a világ ethio-jazzerei a legjobban vártak: dögös, néha latinos beütésű groove-ok; hagyományos formákat és a jazzt (ennek a korábbi, szórakoztatózenei értelmében) vegyítő cool, dögös, egzotikus, melankolikus, erotikus motívumok indázása; szenvedélyes énekesek. Itt vannak a legismertebb "sztárok", Mulatu Astatke és (többek között az Exszel bandázó) Getatchew Mekurya; meg persze olyanok, akikről csak specialisták hallottak. A kísérő szöveg is informatív.

Az összeállítást az Ethio-Cali zenekar tagja, Sonny Abegaze készítette. Az együttest az igen sokfelé megforduló Todd Simon trombitás vezeti, mint neve is sejteti, Los Angeles-i, és az ethio-jazzen kívül más hatásokat is be kíván vonni a zenéjébe. A SoundCloudon meghallgatható koncertfelvételek bíztatóak; ezen kívül még egy stúdiófelvétel van a ParisDJs válogatásán.