Ez lehet 2014 legmenőbb hangzása - bevezetés DJ Mustardba

B.o.B, HeadBand, videoklip, DJ Mustard
B.o.B: HeadBand videoklip
Vágólapra másolva!
A rapperek már évek óta imádják, idén pedig valószínűleg a mainstream amerikai popba is be fog törni DJ Mustard. Bemutatjuk jellegzetes hangzását, videókkal és letölthető zenékkel.
Vágólapra másolva!

2011-ben hódította meg Amerikát a Rack City című szám. A rapper Tyga, de a sikerben legalább akkora, ha nem nagyobb szerepe volt a szuper alapnak, amelyet DJ Mustard készített. A producer azóta a legkeresettebbek közé tartozik, bár a nagy (mármint nem műfaji) top 10-be csak a befutást meghozó szám jutott be. Nemrég viszont Jennifer Lopeznek készített egy számot, ami ugyan elég pocsék lett - J-Lo nyomasztóan hiteltelen a szexiző klubcica szerepében -, de állítólag Rihannával is dolgozik (korábban Beyoncéról is pletykáltak), úgyhogy komoly esélye van arra, hogy 2014-ben a hiphopból kitörve az amerikai popzenei mainstream részévé lesz a Mustard-féle ratchet. Ezzel leggyorsabban a Rack City-t meghallgatva lehet megismerkedni, ami nemcsak legismertebb, de az általam hallottak közül a legjobb száma is.

A klubhiphopban régóta az egyszerű, kevés elemből építkező hangzás hódít (lásd az Amerikát meghódító déli hiphopot); DJ Mustard meg aztán tényleg nem cicomázza túl a dolgokat. Mi több, nagyjából egyetlen kaptafára gyártja a számait. 808-as dobgépek adják a ritmust, sok műtapssal, nem egyszer héj-héj kiáltásokkal; kell egy bombázó, egyszerre fenyegető és valószínűtlenül funkos basszus; meg valami egyszerű szintidallam, prüntyögés, csilingolás, zongizás. Esetleg füttyögés, mint az alábbi, eddigi talán legpoposabb számában, ami egyszerre bugyuta, cuki és ellenállhatatlan (az 53. helyig jutott a Hot 100 listán).

Ez az egyik titka: hiába kiszámítható nagyjából a második meghallgatott szám közepétől, ezek a pofonegyszerű motívumok egyben baromi hatásosak is. Prüntyi szintidallamokkal ugye bőven el vagyunk látva, de a Mustard-féle basszusmenetek már párjukat ritkítják a mai zenében; bennük van a funk, de közben kellően műviek is. Egy megfejtés szerint a most 23 éves Mustard - polgári nevén Dijon McFarlane - korát meghazudtolóan nagy tapasztalata az oka annak, hogy ilyen biztos kézzel ér el hatást. Tizenegy éve volt, amikor DJ nagybátyja rábízta, hogy vezényeljen le helyette egy bulit, és azóta játszik klubokban. A titok másik része az, hogy a buliban, valamint sztriptízklubokban jól működő zenében gyakran van valami fenyegető, sötét, ami a táncra vágyókat nem tántorítja el, viszont a "csak" tánczenétől irtózókat is megnyerheti. (Alább egy keménykedősebb szám.) Végül az is fontos, hogy a rapperek imádnak vele dolgozni, mert az egyszerű és hatásos alapok bőven hagynak nekik teret, miközben elvégzik a munka jó részét.

Mustard Los Angeles-i, az ottani jerkin' klubzenét, a Bay Area-i hyphy-t, illetve Lil Boosie Do The Ratchet című hiphopslágerének receptjét kombinálta - utóbbiból jön a ratchet "műfajnév" is, illetve egy szleng szó is a "megőrülésre" (vagy mit tudom én, DJ Mustard magyarázata engem csak összezavart). Felemelkedése egyben a nyugati parti hiphop megújulását is jelenti. És persze ha hiphop, akkor egy kicsit R&B is; más producereknél talán kicsit kevésbé, de ő is el-elkirándulgat erre. Legújabb száma Tinashe, az év egyik potenciális befutója számára készült.

Szóval akkor a letölthető zenék. Számos mixtape-en hallhatók alapjai, főleg YG nevű haverjával dolgozott sokat. Egy saját mixtape-je van, nyilván millió közreműködővel, a roppant szellemes című Ketchup. Ezt innen lehet letölteni, de elsőre talán kicsit sok lehet az inkább csak a már elkötelezetteknek szóló szám. Az ismerkedéshez inkább ajánlom a Southern Hospitality 2013 végén megjelent best of mixét, meghallgatható alább, letölthető innen. A történeti érdeklődésűek 2012-ből is találhatnak válogatás mixet. Videós összeállítás pedig van rengeteg: XXL, FACT, The Boombox stb. Akit érdekel DJ Mustard szexizős, R&B-s oldala, annak ajánlott a TeeFlii nevű fickóval készült, innen letölthető Fireworks. Nekem ezen túl sok volt a behízelgős-dugós búgás; bár az alapok többsége itt is üt, már amikor DJ Mustard éppen nem hatódik meg.