Hallgasson olyan zenét, amit senki más!

Vágólapra másolva!
A Forgotify megmenti a Spotify eltűnt kincseit. Igaz, ezzel együtt még jobban eldugja őket.
Vágólapra másolva!

Jó, az nyilván túlzás, hogy azokat a számokat, amelyeket soha senki egyszer sem játszott le a Spotify-on, nem is hallotta senki, hiszen más módjai is vannak a zenehallgatásnak. De az biztos, hogy még csak szubkulturális szinten sem tartoznak az akármennyire ismertek közé - akkor azért a 24 millió felhasználó közül legalább egy-kettő lejátszotta volna őket egyszer-kétszer. Tulajdonképpen megközelítés kérdése, hogyan értékeljük azt az érdekes adatot, hogy a több mint 20 millió számos katalógus 80 százalékát legalább egyszer meghallgatta valaki. Ha úgy nézzük, igaza van a Gizmodónak, hogy ez meglepően sok, hiszen eszerint számos tökéletesen ismeretlen zenének is van legalább néhány fős "rajongótábora". Másfelől a négymillió soha meg nem hallgatott szám azért még engem is megingat, pedig a "túl sok a zene" vitában az optimista oldalt képviselem.

Lane Jordan "interactive art director" találta ki az érdekes adattól inspirálva a Forgotify-t, két társával kifejlesztette, itt van az interneten fent. A működése egyszerű: véletlenszerűen kiválaszt egy még soha meg nem hallgatott számot a Spotify katalógusából. Ezt meghallgathatjuk, megoszthatjuk ismerőseinkkel, vagy egyszerűen csak ugorhatunk. Sok zenei és tech lap írt az ötletről; a beszámolókból úgy tűnik, leginkább jazz, komolyzene, valamint a világ Nyugatról nézve "egzotikus" részeinek zenéje jön elő.

A "talán felfedezünk valami nagyon, nagyon jó zenét" izgalmán kívül meg ott van az is, hogy ugye ha meghallgatunk egy számot, akkor azzal kiesik a Forgotify adatbázisából. (A Time-nak Jordan azt mondta, hogy naponta egyszer ellenőrzi a program a katalógust.) A nullaszor meghallgatott számok közül átkerül az egyszer meghallgatottak közé, ahonnan már a Forgotify sem fogja megmenteni. Kivéve persze, ha valaki csinál egy Almost Forgotify-t.

Több helyen felmerült az is, hogy az oldal így saját magát számolja fel, hiszen ha sokan használják, akkor el fog fogyni a felfedezetlen zene. Valójában azonban, mondja Jordan, az adatbázis nő, hiszen gyorsabban kerülnek új számok a Spotify katalógusába, mint ahogy a Forgotify hallgatói csökkentik a nullásokat. Ráadásul az a tippem, hogy most viszonylag sokan ráugranak erre az oldalra, mert tényleg tök jó ötlet; de aztán hamarosan el fogjuk felejteni. Hiszen annyi zene van, kinek van ideje arra hosszú távon, hogy tök ismeretlen, véletlenszerű furcsaságok között halászgasson?