Ha nem futnak be, akkor is

Red Bull Music Academy, válogatáslemez, lemezborító
Red Bull Music Academy válogatáslemez
Vágólapra másolva!
Többször is volt már itt szó a Red Bull Music Academyről: ez egy honlap / magazin, nagyszerű mixeket, koncerteket streamelő rádió és még sok minden - többek között tényleg "akadémia" is, ahol feltörekvő zenészeket okítanak befutottak.
Vágólapra másolva!

Korábban is szerepeltek a rovatban az RBMA résztvevőinek válogatáslemezei, és most is csak megismételni tudom, amiket akkor írtam: ezek egyvégtében akár többször is végighallgatható, igen magas színvonalú válogatások; korántsem csak azért érdekesek, hogy ha valaki befut róluk (mint mondjuk tavaly a 2011-es évfolyamból Om Unit), akkor elmondhatom, hogy én már akkor is hallottam, amikor te még a létezéséről sem tudtál! Az innen letölthető 2013-as válogatás majdnem két órájában van itt majdnem minden: főleg elektronikus zene, az okosabb és a táncosabb, a tört, töredezett és a 4/4 fajtából is. De akad electrofunk, gitározás, zongorázás, szomorú indie R&B is; illetve nyomott elektronikával kísért, de azért alapvetően énekes-dalszerzős számok. A híres előadók közül itt van például a nemrég Snoop Dogg-gal közösködő Dam-Funk, Thundercat, Patrick Pulsinger, Distal, Rudi Zygadlo.

Rossz szám tényleg nincs a lemezen, és meglehetős arányban vannak igazán jók. A kedvenceim azok, amelyekben Jameszoo is szerepel, többször August Rosenbaum és Stephen Bruner társaságában. Főleg a nyitó szám drámaian orgonázós, de kacsintósan kiforgatott jazz-funkja, meglepetésszerű basszussal, elnehezült hiphopütemmel, mókás kis hangocskákkal. Grassmass, úgy tűnik, szuperül lüktető morgásokra-zörgésekre specializálta magát. Brad Weber, Julian Cubillos, De La Montagne & Leo Aldrey közös száma kedvesen lüktető pszichedelikus folk, amibe egyszer csak némi kajabálós electropunk kukkant be. De a rendes műfaji számok között is vannak kiemelkedőek, például a Benjamin Damage, Pleasure Cruiser, Mathew Jonson, Carrot Green & Simonne Jones csapat által írt garage-sláger.