Egy klipben vagy, bármit megtehetsz

Hedley, videoklip
Hedley: Anything videoklip
Vágólapra másolva!
Igazából nem is tudom, miért kattintottam a "kanadai Grammy" Juno Awards klipes kategóriájának jelöltjeire, de miután az elsőbe belenéztem, nem volt megállás: ez az öt videó simán ott van a tavalyi legjobbak között, mármint a nemzetközi mezőnyben is. (És amúgy kenterbe veri az igazi Grammy jelöltlistáját.)
Vágólapra másolva!

"Ébredj! Egy klipben vagy!" - magyarázza egy hang az elején: " ez azt jelenti, hogy bármit megtehetsz". És tényleg majdnem minden van a Hedley klipjében, ami egy mai (erőltetetten) hedonista klipbe kell: rengeteg jó csaj és kicsivel kevesebb jó pasi; kerti parti, medencés parti. És még több is; megelevenedő festmény, csodás fordulattal legyőzött gonosz ember, torta és láncfűrész. Közben pedig ugye az egész meta, minden seggrázás egyben kommentár is. Láttunk ilyet tavaly többet is (Lily Allen, The 1975), de simán ennek a legjobb a hangulata ebben a mezőnyben. John Poliquin rendezte.

2012-ben robbant be az izlandi Of Monsters And Men a Little Talksszal, és az ahhoz klipet rendező WeWereMonkeys kollektíva készítette a King And Lionheartot is. Roppant látványos fantasy, elképesztően kidolgozott részletekkel, tényleg izgalmas sztorival és - a zenekar kérésére - happy end nélkül, lezáratlanul.

A D-Sisive száma arról szól, hogy a fiúnak tetszik a lány, de az azt mondja, csak barátnak szeretné őt - és még ez is csak porhintés! A szereplők 12 évesek a szöveg szerint, és iskola és a játszótér világából indul ki a Briin "Briin?" Bernstein and Daniel AM Rosenberg rendezte klip. De teleszórják ezeket fantáziadús, szürreális részletekkel, amelyek önmagukban is pompásak, és ráerősítenek a sztori mindkét fő vonására: mármint hogy cuki és szomorú is.

"Je t'aime comme tu es", vagyis "úgy szeretlek, ahogy vagy" - énekli Daniel Bélanger valahonnan a rock and roll őskorából, és az animációs klipben tobzódik a tánc és a szerelem; még a nagyorrú pasi is talál magának párt, meg a kutya, meg a halott. Agathe Bray-Bourret rendező pedig a szellemes ötletekben tobzódik.

A Sheepdogs klipje egy különösen erőszakos, lövöldözős-karatézós akciófilm, csak játékkatonákkal és játékrockerekkel. A bő három és fél percben előkerül az összes klisé, és persze hogy mindegyik vicces így. A rendező Matt Barnes.