Zalatnay és Frenreisz perelné az amerikai szuperproducert

Vágólapra másolva!
A legnagyobb sztárokkal dolgozó Diplo 2012-es számában használta fel a dalukat, és ezt nem hagyják annyiban.
Vágólapra másolva!

Mint arról mi is beszámoltunk, magyar mikrobloggerek fedezték fel, hogy az amerikai DJ-producer - aki olyanokkal dolgozott már, mint Beyoncé, Justin Bieber, a No Doubt, Snoop Lion és Usher - egy 2012-es számához vette kölcsön Zalatnay Sarolta 1972-es, Adj egy percet című dalának alapját. A Bors azt írja, hogy az énekesnő, illetve a dal szerzője, Frenreisz Károly is jogi útra terelné az ügyet. A konkrét lépésekről Frenreisz beszélt a lapnak: "Jelenleg elindult egy folyamat, amelyben alaposan kivizsgálja az ügyet a Jogvédő Hivatal és a Hungaroton kiadó, amely gondozásában megjelent egykor a lemez. Sok kérdés merül fel az üggyel kapcsolatban, jelenleg nyomozás folyik. Ennek az ügynek két kimenetele van: vagy perre visszük a lopást vagy peren kívül megegyezünk. De semmiképp nem hagyjuk annyiban a dolgot."

Az énekesnő azt nyilatkozta a Borsnak, hogy szerinte "bizonyára úgy voltak vele, hogy csak egy kelet-európai előadóról van szó, úgysem ismeri senki, így gátlástalanul ellopták a zenénket. Mivel kicsi ország vagyunk, nem vesznek minket komolyan." Azt nem tudjuk, hogy ez közrejátszott-e Diplónál, az viszont biztos, hogy az ő száma ingyenesen letölthető, és ilyenkor legalábbis gyakori, hogy nem engedélyeztetik a hangmintákat, hiszen úgysem keresnek vele pénzt. Hasonló történt például a Harlem Shake-kel is, amely szintén Diplo kiadójánál jelent meg, először ingyenesen letölthető formában. Aztán amikor letarolta az internetet, akkor jelentkeztek a felhasznált hangminták eredeti szerzői, és végül Diplo meg is egyezett velük. Az About That Life azonban korántsem lett ilyen népszerű, de azért a YouTube-os és SoundCloudos nézettsége-hallgatottsága együttesen már meghaladja a félmilliót.

Amikor tavaly Kanye West átvette a Gyöngyhajú lány egy hosszú részletét (és mint egy idő után kiderült, fizetett is érte), itt szedtünk össze egy csokorra valót külföldi slágerekben felbukkanó magyar hangmintákból. Zalatnay Sarolta külföldi népszerűségéről itt írtunk, 2010-es Diplo-interjúnk pedig itt olvasható.