Az IMF-zombik elől nincs menekvés

Seun Kuti, IMF, videoklip
Seun Kuti: IMF videoklip
Vágólapra másolva!
Seun Kuti IMF című klipjének üzenete ennél egyértelműbb nem is lehetne.
Vágólapra másolva!

Az IMF (vagyis International Motherfuckers) egyenöltönyös egyenemberei pénzzel teli aktatáskát kínálnak, de bilincs is van hozzá. Aztán zombivá válnak és egyre nagyobbak lesznek, vonulnak rendületlenül, az egyszeri szegény ember hiába menekül előlük. Ennyi, de nem is összetett jelképrendszere miatt érdekes a sok-sok Seun Kutit felvonultató, Jérôme Bernard rendezte fekete-fehér klip, hanem pont a pofába mászó hatásossága miatt.

Seun Kuti amúgy az afrobeat alapító atyja, Fela Kuti egyik fia, és azon kevesek közé tartozik a műfajban, akik folytatják az ő politizáló örökségét is, nemcsak a zeneit. Nem csak dalszövegeiben: 2012-ben a sztrájkolók élére állt, amikor Nigéria kormánya megszüntette a benzinár támogatását. Mint arról bővebben itt írtunk, úgy vélte, hogy hazája máig nem heverte ki az IMF által kikényszerített, az előző évtizedben végrehajtott strukturális reformok hatását. A privatizáció, dereguláció csak inflációhoz vezetett, az életszínvonalon nem javított, ugyanis a nemzetközi szervezet politikája "nem veszi figyelembe az egyszerű embereket".

Az IMF amúgy az A Long Way To The Beginning című új albumon lesz rajta, a vendégrapper M1 pedig a szélsőbalos Dead Prez hiphopzenekar tagja. Az előző Sean Kuti-lemezről írt lelkes kritikánk itt olvasható.