Húz, repít, kavarog

We Are Shining, videoklip
We Are Shining: Killing videoklip
Vágólapra másolva!
A We Are Shining pszicho-rituál-afrofunk-dub-pop-hiphopot játszik, nagyszerűen.
Vágólapra másolva!

A jónevű Hyperdub kiadóhoz tartozó és Spacek-tag Morgan Zarate és Acyde duója, a We Are Shining Devileyes címmel jelentette meg első mixtape-jét. A ritmusokban ott van az afrofunk és a keményebb, rituálisnak hangzó (pszeudo)törzsi dobolás, több-kevesebb hiphopos behatással. Nagy mennyiségű pszichedéliáról gondoskodik a vokál, a gitár, az effektezés. A basszusokban és a bőséggel adagolt visszhangokban erős jamaicai, dubos hatás hallható. Aztán mintegy mellékesen felbukkannak még fülbemászó, popos dallamok is, Roses Gabor és a Disclosure mellől ismert Eliza Doolittle is vendégeskedik egy-egy számban. A hangzás pedig jólesően nyers, szinte már a lo-fit súrolja.

A legjobb az egészben az, hogy egyszerre több irányban mozog a zene, és ezek együttesen járulnak hozzá a hatáshoz. Határozottan húz, miközben pszichedelikusan repked elfelé; ráadásul még az egyértelmű irányokhoz hozzájárul a körbe-körbe, néha össze-vissza kavargás érzése is, ahogy egymásra kerül sok-sok réteg, ahogy a hangok behatolnak minden üres helyre. (Mert a produceri munka nem hivalkodó módon, de nagyszerű.) 25 perc, ami egyrészt azt az érzetet kelti, hogy kéne még ebből, másrészt pont kerek egész.

A We Are Shining bemutatkozása letölthető a honlapról, meghallgatható a SoundCloudon. Alább egy mókás, melleket is tartalmazó montázsvideó, valamint egy félelmetes késdobálós. Morgan Zarate a Hyperdubnál tavaly ősszel megjelent EP-jét pedig itt lehet meghallgatni.