Miért menjek külföldre fesztiválozni? Európai fesztiválok májusban és júniusban

fesztiválok rock am ring
Concert visitors enjoy the music on stage 02 June 2007 during the music festival "Rock am Ring" (Rock at the Ring) in Nuremberg, scheduled from 01 to 03 June 2007. AFP PHOTO DDP/BERTHOLD STADLER GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Bár a fesztiválszezon júliusban indul majd be igazán, májustól már lesznek figyelemre méltó rendezvények, legyen szó metálról, elektronikus zenéről vagy populáris rockról. Hol lép föl a Rolling Stones? Hát a Metallica és az Iron Maiden? És hová menjen, akinek túl populáris a Sziget és a Sound is? Tíz kiemelt fesztivál ajánlója a Primaverától a Nova Rockig. A Glastonburyt viszont hiába keresi bárki, hiszen arra legendásan gyorsan elfogynak a jegyek.
Vágólapra másolva!

Rock am Ring/Rock im Park

Forrás: AFP/Berthold Stadler

Húzónevek: Iron Maiden, Kings of Leon, Linkin Park, Metallica

Mi ez: Két német fesztivál egy-egy hatalmas betonteknőben, és mindkettőn ugyanaz a program. Európa egyik legnagyobb fesztiválján (a kettőn összesen 160 ezernél is többen megfordulnak egy évben) idén olyannyira jobbnak tűnik a program a tavalyinál, hogy a szokásos három nap helyett ezúttal négy napig fog tartani, bár a csütörtöki nem egy teljes műsornak felel meg. A húzónevek alapján azt lehetne hinni, hogy ez szigorúan rockfesztivál, de azért van a programban elektronikus tánczene és indie gitárpop is rendesen.
Kinek ajánljuk: Akik szerint a Szigeten már hiánycikk a rendes rockzene!
Mikor, hol és mennyiért: június 5-8. ill. június 6-9., Nürburgring és Nürnberg. A négynapos jegy még kapható, 214 ill. 210 euróért (kb. 63-64 ezer Ft).

Pinkpop

Forrás: AFP/Paul Bergen

Húzónevek: The Rolling Stones, Arctic Monkeys, Metallica

Mi ez:A legnagyobb holland fesztivál programja három napról és négy színpadról szól, és nagy fesztiválhoz méltó módon sokféle zene hallható majd itt, és simán megengedheti magának a Pinkpop, hogy például az Arcade Fire ne headliner legyen. Igaz, azért a nagy neveket leszámítva olyan sok irigyelnivaló már nincs a felhozatalon, a derékhadnál például észrevehető az átfedés a Szigettel is.
Kinek ajánljuk: Ha nem hajnalig akarsz bulizni, meg hasonló gyerekes hülyeségeket, hanem fegyelmezetten nyugovóra térnél a koncertek után, akkor a Pinkpop a te fesztiválod.
Mikor, hol és mennyiért: június 7-9., Landgraaf. A háromnapos, kempingezést is tartalmazó jegy ára 175 euro volt, amíg kapni lehetett. Hivatalosan már csak vasárnapra (a Metallica napjára) van napijegy, 90 eurós áron (kb. 27 ezer Ft).

Download

Forrás: downloadfestival.co.uk

Húzónevek: Avenged Sevenfold, Linkin Park, Aerosmith

Mi ez: A britek legfőbb metál- és rockfesztiválján viszont nincs semmi kilengés, itt hiába is keresnénk divatos dj-ket vagy indie zenekarokat, maximum egy-két régi motoros árnyalja a képet, mint a Status Quo vagy Joe Bonamassa. A Download a Szigethez hasonlóan óriási területű fesztivál, de a szervezőknek ezt a hatalmas teret is sikerült megtölteni őszinte, kőkemény rockzenével, noha idén öt helyett csak négy színpadon dübörögnek majd a hangfalak. Az idei felhozatalt egyébként az Avenged Sevenfold headlineri pozíciója miatt számos kritika érte.
Kinek ajánljuk: Aki kizárólag metalra és kemény rockzenére kíváncsi, és jó az erőnléte. Meg sok a pénze.
Mikor, hol és mennyiért: június 13-15., Donington Park. A teljes programra kempingezéssel együtt 205 font (73 ezer Ft).

Nova Rock

Forrás: volume.at

Húzónevek: Iron Maiden, The Prodigy, Black Sabbath
Mi ez: A határ menti osztrák fesztivál kicsit olyan, mintha direkt a magyarokra öntötték volna, és ha egyszer majd népszavazást tartanak róla, hogy elcseréljük-e a Szigetet a Nova Rockra, elsöprő többséggel győzne az igen. Egy kis metál, egy kis modern rock, egy kis pop-punk, és még egy vicces David Hasselhoff-fellépés is díszíti a programot.
Kinek ajánljuk: Mindenkinek, aki egyszer is bekommentelte a Sziget aktuális fellépőivel kapcsolatos cikkekre vagy közösségi oldalakra, hogy „kik ezek?!". (Itt jegyezzük meg, hogy egy nagyobb profilú, kemény rockzenére szakosodott magyar fesztivál mintha hiányozna a palettáról, főleg a Hegyalja kiesésével feltűnő az űr.)
Mikor, hol és mennyiért: június 13-15., Nickelsdorf. A háromnapos jegy ára 144,5 EUR, nagyjából 43 ezer Ft, de ebben nincs kempingezés.

Hurricane/Southside

Forrás: AFP/Julian Stratenschulte

Húzónevek: Arcade Fire, Volbeat, Macklemore & Ryan Lewis, Seeed

Mi ez: A Rock am Ring/Rock im Park melletti másik német ikerfesztivál, egy északi és egy déli helyszínnel, ám poposabb, vagy inkább alternatívabb/indie-sebb felhozatallal. Csak a headlinerek ismeretében az idei Southside/Hurricane jóval gyengébbnek tűnhet a vetélytársaknál, ám a nem kiemelt fellépők közül sokkal több érdekesség van, mint mondjuk a Rock am Ringen: Black Keys, Lykke Li, Chvrches, Belle & Sebastian, Metronomy, hogy mást ne mondjunk.
Kinek ajánljuk: Akinek a magyar fesztivál-felhozatalnak nem tudja megbocsátani a még mindig tekintélyes adósságát.
Mikor, hol és mennyiért: június 20-22., Tuttlingen/Scheessel. A háromnapos jegy ára 156 euró (46 ezer Ft), a hozzánk közelebbi Southside honlapja szerint már nem sok belépő maradt, szóval nem árt sietni.

Nuits Sonores

: Forrás: AFP/Fred Dufour

Húzónevek: Kraftwerk, Four Tet, The Brian Jonestown Massacre
Mi ez: A Nuits Sonores mára olyannyira kinőtte magát, hogy mára egyértelműen Franciaország első számú elektronikus zenei és indie fesztiválja, és ezért a szokásos, május közepi időpontot is két héttel későbbre tolták a szervezők. Elképesztően sok friss és menő előadó (Rustie, Jacques Greene, Lunice, Optimo), legendás nagy öreg (Daniel Miller, Laurent Garnier, The Ex) váltják egymást öt napon át, és ez tényleg csak pár név a sok közül.
Kinek ajánljuk: Akinek a Sziget és a Balaton Sound pont, hogy túl populáris, a Sónar viszont drága.
Mikor, hol és mennyiért: május 28. – június 1., Lyon. Az ötnapos jegy 138 euró (kb. 40 ezer Ft), de van számos kombináció annak, aki csak rövidebb időre menne.

Primavera Sound

Forrás: ANP/AFP/Marten Van Dijl

Húzónevek: Arcade Fire, Queens of the Stone Age, The National, Pixies, Nine Inch Nails, Kendrick Lamar

Mi ez: Sok ember viszonylag kis helyen sok-sok koncertet néz meg a barcelonai tengerparton, köztük elismert mai és régi előadókat. Idén például a brazil zene legendája, Caetano Veloso vagy az újra összeálló shoegaze zenekar, a Slowdive számít nagy különlegességnek, de még lehetne mondani Julian Cope-tól a Televisionig sok ilyet, miközben azért olyan kurrens és populáris fellépők is vannak ám, mint a Disclosure. És azt csak halkan jegyzem meg, hogy az idei program Primavera-viszonylatban annyira nem is erős.
Kinek ajánljuk: Aki ezen a teszten 30 fölötti eredményt ért el.
Mikor, hol és mennyiért: május 29-31., Barcelona. Mivel az olcsóbb jegyek már februárban elfogytak, már csak 195 euróért (kb. 60 ezer Ft) árulnak fesztiválbelépőt.

Sonar

Forrás: AFP/Miguel Riopa

Húzónevek: Massive Attack, Röyksopp & Robyn, Chic, Plastikman

Mi ez: Összművészeti, de azon belül is elsősorban elektronikus zenei fesztivál Barcelonában, ahol három nap alatt felvonul a műfaj krémje. Természetesen nem a headlinerek alapján kell megítélni a felhozatalt, hiszen rengeteg rangos fellépő várható, hogy mást ne mondjunk: Jon Hopkins, James Murphy, Todd Terje, Four Tet vagy Forest Swords.
Kinek ajánljuk: Aki szerint egy döntően elektronikus zenei fesztiválhoz nem tartozik hozzá a felhajtott gallér.
Mikor, hol és mennyiért: június 12-14., Barcelona. A háromnapos jegy ára 195 euró (58 ezer Ft).

T-Mobile INmusic

Forrás: inmusicfestival.com

Húzónevek: The Black Keys, Pixies, MGMT, Foals

Mi ez: Az utóbbi években már annyira nem szoktuk irigyelni a legnagyobb horvát fesztivált, de azért még így is van miért. Nálunk például még sosem járt az elmúlt huszonöt év egyik legjobb zenekara, a Pixies. Nem láthattuk még a Black Keyst és a Wolfmothert sem idehaza, ezek a mázlista horvátok pedig őket is megkapják a festői környezet mellé.
Kinek ajánljuk: Aki a vezető magyar fesztiválok kínálatához már öregnek, az otthon ülésnél viszont még fiatalabbnak érzi magát.
Mikor, hol és mennyiért: június 23-25., Jarun-tó, Zágráb mellett. A kétnapos jegy ára április 17-ig 314 kuna (12 ezer Ft), kempingezéssel együtt 474 kuna (kb. 18 ezer Ft).

Couleur Café

Forrás: BELGA/AFP/Peter De Voecht

Húzónevek: Basement Jaxx, Morcheeba, Tricky, Jurassic 5, Tiken Jah Fakoly

Mi ez: A sokszínűséget hirdető brüsszeli fesztivál sosem arról volt nevezetes, hogy olyan őrülten aktuális programja lenne, viszont olyan műfajokra koncentrál, amelyekre más fesztiválok nem igazán szoktak. Vagyis világzene, reggae, a hiphop kevésbé divatos alfajai, és ezeken a stílusokon belül figyelemre méltó előadók is fellépnek.
Kinek ajánljuk: Aki szerint nem csak rockzenéből és elektronikából áll a világ.
Mikor, hol és mennyiért: június 27-29., Tour & Taxis. A háromnapos jegy jóval olcsóbb is a többi fesztiválnál, 95 euró (28 ezer Ft), a kempingjeggyel együtt 110 euró (32 ezer Ft).

Még fesztiválok az időszakban:

Metál, rock:
Impact (június 11-12., Lódz, Lengyelország)
Graspop (június 27-29., Dessel, Belgium)
Greenfield (június 12-14., Interlaken, Svájc)
Hellfest Summer Open Air (június 20-22., Clisson, Franciaország)

Pop-rock:
Rock In Rio Lisboa (május 25., május 29. - június 1., Lisszabon, Portugália)
Isle of Wight (június 12-15., Wight-sziget, Nagy-Britannia)
Open Air St. Gallen (június 26-29., St. Gallen, Svájc)

Indie + elektronika:
Le Guess Who? (május 24., Utrecht, Hollandia)
This Is Not A Love Song (május 29-31., Nimes, Franciaország)
Bad Bonn Kilbi (május 29-31., Düdingen, Svájc)
Beaches Brew (június 3-5., Ravenna, Olaszország)
Optimus Primavera Sound (június 5-7., Porto, Portugália)

Minden más:
Life (május 23-25., Belvedere House, Írország)
Love Saves The Day (május 24., Bristol, Nagy-Britannia)
Meadows In The Mountains (június 13-15., Polkovnik Szerafinovo, Bulgária)
Donauinselfest (június 27-29., Bécs, Ausztria)