Orbán Viktor az ágyunkban van

tereskova, godot galéria, orbán viktor festmények, kiállítás
Vágólapra másolva!
Az áprilisi választások és az újabb kétharmados Fidesz-győzelem után jött rá Nagy Kriszta Tereskova, hogy nincs más választása, mint Orbán Viktor-képeket festeni. Meg is tette: pontosan 57-szer rajzolta meg a kormányfő portréját, mindegyiket más kontextusban, a képeket pedig kiállította egy budapesti galériában. Szerinte Orbán helyes fickó, csak le kéne fogynia, és biztosra veszi, hogy valakinél kihúzza a gyufát a képekkel.
Vágólapra másolva!

Képek sorakoznak a galéria fehér falán, mértani pontossággal egymás mellett és alatt. 57 darab van belőlük, mindegyiken egy arc látható, ugyanabból a szögből, ugyanazzal a tekintettel, ugyanazzal a frizurával és vonásokkal: Orbán Viktor. Az arc nem változik, a mögé-, fölé- és ráfestett motívumok, színek és minták viszont igen. Az egyik képen Hello Kittyk kavarognak Orbán arca körül, a másikon csíkos ágyneműmintára került a miniszterelnök feje, a harmadikon a Szent Koronával látható.

Fotó: Mudra László - Origo

Még belegondolni is furcsa, hogy valaki megvesz ezek közül egyet, hazaviszi, és felakasztja a hálószobájában az ágya fölé. Márpedig Nagy Krisztának, a képeket készítő festőművésznek pont ez a célja: minél többet eladni Orbán Viktorból. Portréfestést vállalok című kiállítása – amelynek csak egy része az Orbán-sorozat – csütörtök este nyílt meg a Godot Galériában.

"Orbán Viktor olyan, mint a nap. Nagy Kriszta pedig 57-szer festette meg a napot" – így nyitotta meg a kiállítást Cséka György költő, esztéta, aki több szóviccet is beépített a beszédébe, például amikor azt mondta, hogy Nagy Kriszta "újra és újra megfestette a vezérmotívumot".

Fotó: Mudra László - Origo

Az érdeklődést jól jelezte, hogy a kezdés után tíz perccel már az összes borospoharat magához ragadta valaki, de azért egymás sarkára sem tapostak a vendégek. A legnagyobb tolongás annál a falnál volt, ahol Orbán nézett le ránk 57-szer, itt többek között Molnár Gyulába, Újbuda volt MSZP-s polgármesterébe is belebotlottunk.

"A kiállítás már javában készülődött, tudtam, hogy mikor lesz, azt is, hogy mi lesz a tematikája. Aztán a Fidesz–KDNP idén áprilisi újabb kétharmados győzelme napján valami bekattant, és attól kezdve csak arra tudtam gondolni, ami jön majd. Az ország, a kultúra, a művészet terén, de legfőképpen a saját életemben. Rájöttem, nincs más választásom, mint hogy Orbán Viktor-képeket fessek" – mondta az Origónak Nagy Kriszta.

Fotó: Mudra László - Origo

"A művészetben és a társadalomban jelenleg ez a helyzet: Orbán Viktor benne van az ágyunkban, rajta van a terítőnkön" – magyarázta, hogy miért van az egyik portrén például csíkos ágyneműmintás, a másikon rózsaszín rózsás tapétamintás, a harmadikon pedig terítőmintás környezetben a miniszterelnök feje.

A megnyitó közben egy középkorú férfi ment oda hálálkodva Nagy Krisztához, többször is megköszönte a kiállítást, szerinte komoly piaci rést töltött be ezekkel a portrékkal a művész, ezért pedig nagyon hálás.

Bár a nagy többség, főleg az újságírók valószínűleg Orbán Viktor miatt tartották érdekesnek a megnyitót, kár lenne megfeledkezni a többi kiállított portréról. Így például a művész önarcképeiről, amelyek közül személyes kedvencünk egy ezüstszínű csoda volt. Már el is képzeltem a nappalinkban, de Nagy hamar lelohasztotta lelkesedésemet, amikor elárulta, hogy mennyiért vihetem haza. És azért a jelenetért is érdemes volt elmenni a Godot Galériába, hogy lássuk, ahogy egy tündéri, göndör hajú kislány rácsodálkozik a róla készült festményre, amelyen még rövid hajjal látható, sok-sok rózsaszín Hello Kitty-figura társaságában.

Fotó: Mudra László - Origo

Kérdésünkre Nagy Kriszta elmondta: nem fél attól, hogy kihúzza a gyufát a képeivel, mert tudja, hogy így lesz, más kérdés, hogy kinél húzza ki. Szerinte veszélyes és nehéz helyzet a mostani: "Ha szeretni akarom Orbán Viktort, a szakmám tagjai között húzom ki a gyufát, ha nem akarom szeretni, magánál Orbán Viktornál" – mondta. Azt azonban fontosnak tartotta leszögezni, hogy politikailag nem akar állást foglalni, „mindenkinek a saját pszichéjére van bízva”, hogy mit érez, amikor ránéz ezekre a portrékra. "Ha te úgy érzed, hogy ezzel ki akarom gúnyolni Orbánt, akkor úgy érzed. Lehet, hogy más pedig pont azt érzi a képek láttán, hogy tisztelgek előtte."

A képeket – utalva arra, hogy 57 darab készült belőlük – 56.999 forintért adja. Ez Nagy szerint akciós ár, nem meggazdagodni akar belőle, már annak is örül, ha nullszaldóra kijön, és ez úgy tűnik, hogy már sikerült is. Húsz képnek már van vevője, az egyiket a Facebookon csak Orbán Viktor 12 apostola néven futó fiatal fiúk vették meg.

Fotó: Mudra László - Origo

Miért pont Orbán Viktornak ez az arca lett a vezérmotívum a képeken? – kérdeztük, mire Nagy Kriszta így felelt: neki ezen tetszik Viktor mint férfi. "Egyébként is tetszik nekem, szerintem tök helyes fickó, csak egy kicsit le kéne fogynia."

Bár Orbán még nem jelentkezett, hogy venne magának egyet a saját arcképéből a hálószobába, de Nagy Kriszta tervezi, hogy meghívja a június közepéig megtekinthető kiállításra.

Fotó: Mudra László - Origo