A sznobok azért szerették a punkot, mert szar

Iron Maiden
Vágólapra másolva!
Bruce Dickinsonban egyszerűen nem lehet csalódni.
Vágólapra másolva!

Az Iron Maiden elkötelezett rajongója, a nemrég Budapesten járt folk-punk énekes, Frank Turner készített vele interjút a Guardian számára. Azzal kezdte, hogy hiába, hogy a Maiden rettenetesen sikeres, "kulturális hatását" sokan lebecsülik a médiában. Bruce Dickinson először azt mondja, hogy ez nem érdekli, ők egyszerűen más pályán játszanak.

Aztán Turner felvetésére, hogy "a metált mintha sokan alacsonyrendűnek tartanák", csak kibukik belőle a következő: "A sznobok akkor jártak legközelebb a metál elfogadásához, amikor megjelent a punk. Azt ugyanis elfogadták, mégpedig azért, mert szar volt, és azért fogadták el a szart, mert azt kordában tudták tartani. Azt mondhatták: 'ó yeah, punkok vagyunk, és így mindenkit kigúnyolhatunk. Mondjuk kurvára nem tudunk zenélni, de sebaj, így ráfoghatjuk, hogy az egész egy nagy művészi előadás.' Közben meg a punkzenekarok felében a srácok csak röhögtek az egészen, és azt mondták: 'Mennyi faszkalap. Nagyon köszönjük, adjátok ide a pénzt, hogy jól beszívhassunk és kúrhassunk.' De igazából heavy metal-zenekarokban szerettek volna játszani, mert a pornósztárok azok körül legyeskedtek." Igaz, Bruce Dickinson bevallja, hogy így 56 évesen már "talán túl van" a pornósztáros korszakon.

Az interjút érdemes elolvasni angolul tudóknak, mert Bruce Dickinson rendkívül szórakoztatóan kiosztja még azokat, akik úgy páváskodnak a színpadon, mintha állandóan tükörben néznék magukat; azokat a sajnos meg nem nevezett énekeseket, akik a hangfalak mögé rejtve énekdublőrt alkalmaznak; és azokat is, akik súgógépet használnak. Közülük egyet említ, a Judas Priestet, ahol ki van írva, hogy "Breaking the law, breaking the law / Breaking the law, breaking the law / Breaking the law, breaking the law / Breaking the law, és végül, sose fogod kitalálni, breaking the law."