Mi a közös Jamaikában és Miskolcban? Az Irie Maffia! - Klippremier

Irie Maffia
Irie Maffia
Vágólapra másolva!
Az Irie Maffia 'See No Barrier' című dala hű a mondanivalójához és tényleg nem ismer akadályt. A dal eredeti verziójához Miskolcon készült klip, míg a remix változathoz Jamaikában íródott a szöveg.
Vágólapra másolva!

Az Irie-supergroup Kemonja már február óta készült a ’See No Barrier’ klipforgatására, amit grenadai útja miatt halasztott el. Több, mint 8 év után látogatott haza az MC és a saját falujában, a családjával, az igen szabadszájú 'Tisztelet' című dalhoz forgatott egy selife-videót. Kemon most azonban egyik Irie favoritjához készített klipet.

A ’See No Barrier’ klipben, mindent bevállalós, bmx rider-ek szerepelnek, akiket mind a Harlee Shop vadászott le a forgatásra. „Azért tetszett meg az ötlet, mert ez a dal tényleg arról szól, amit a bmx-esek, az extrém sport is képvisel: nincs semmiféle akadály, nincs félelem, minden lehetséges.” A videót Miskolcon a belvárosban forgatták a Strange Visual stábjával. A klipet Ötvös Olivér rendezte és Nagy Bence fényképezte. „A ’See No Barrier’ egyébként nagy kedvencem, mert már az első hangnál ott voltam. Egy házibuli után ültünk le a géphez ELO-val és ott rögtön nekiálltunk az alapnak. Ráadásul én dancehall zenén nőttem fel, úgyhogy nekem nagyon cool, hogy az egyik nagy kedvencem, Mr. Lexx is köthető már az Irie Maffia dalához.”

Irie Maffia Forrás: Lékó Tamás Photography

Mr. Lexx Jamaikában kapcsolódott be az Irie Maffia életébe. ELO (az Irie Maffia zenekar vezetője és harsonása) még tavaly járt ott egy szakmai továbbképzésen, ekkor találkozott a Major Laser-rel világhírűvé lett Mr. Lexx-szel: „Jamaikán, volt egy „jobbkezünk”, aki mindenben segített, egy köztiszteletben álló veterán MC. Ő vitt minket mindenhova. Lexx egyik este, mikor a Mixing Lab stúdió előtt ácsorogtunk, odajött köszönni. Nekem régi nagy kedvencem, ezért megkérdeztem van-e kedve egy közös számhoz. Mondta, fain. Bementünk a stúdióba és gyorsan fel is vettük a számot, így született a ’Wicked’.”

A ’Wicked’ legelső verziója a ’See No Barrier’ alapjára készült, azonban Mr. Lexx saját szövegével. De az Irie dal saját diszkográfiája még itt sem ért véget, mert az új szöveghez ELO írt egy új zenét, majd jött JummoDaddy (az Irie Maffia billentyűse) és készített egy még újabb változatot. Ennek a remixnek az első dropja inkább a breakbeat, electro-house műfajba sorolható, a második drop viszont a trap műfajhoz áll közelebb. „A remix célja, az volt hogy egy igazi, nagyszabású fesztivál track is legyen az EP-n, a többi - inkább klubba való, dancehall stílusú - mix mellett.” – mondja JummoDaddy. A remix tempóját (128 BPM) és ritmikáját tekintve teljesen új koncepció szerint épült fel. A számon belüli műfaj váltással a dj-knek akart kedvezni, hogy a buli hangulatától függően szabadon lehessen indítani a dalt onnan, ahonnan a közönség lendülete épp diktálja. „Itthon megfigyelhető a kitartó és nagyon tudatosan a basszus zenét kedvelő közönség, akik szintén rendszeresen járnak fesztiválokra és klubokba. Ők alapvetően a drum and bass, dubstep/trap és az electro-house zenék körül csoportosulnak.”

Szóval a dal története több, mint egy éves és eléggé kusza, de a végeredmény szempontjából ez teljesen lényegtelen. Készült egy menő koncertdal és néhány remix a jelen trendeknek megfelelően, na meg egy klip, ami végül pontot tett a történetre.