Nem okozott 182-es pulzust a Blink 182

Sziget Fesztivál 2014
Sziget Fesztivál 2014
Vágólapra másolva!
A hazai rajongók több mint 10 éve vártak arra, hogy hazánkba is ellátogasson a világhírű punk-rock trió, éppen ezért nehéz elmondani, hogy miért is nem ütött akkorát. Kiváló fesztiválindítás lehetett volna! 
Vágólapra másolva!

Este 9 körül kiderült, tényleg nagyon sokan vagyunk már a Szigeten. Több tízezres tömeg sorakozott fel a nagyszínpad előtt a Blink 182 koncertjére.

A 2000-es évek elején az ő hatásukra vált menővé a térdig felhúzott zokni háromnegyedes gatyával, az old school deszkás cipő, a ferde sapka és a tagokhoz köthető márkás pólók. A Blink azonban ennél sokkal több volt. A punk populáris revíziója, mely sajátságos hangvételével, lazaságával milliók kedvence lett. Az ezredforduló elején pedig olyan emlékezetes slágereket köszönhetünk nekik, mint a “Dammit", “All the small things”, “The Rock Show” vagy éppen a “First Date”.

A 2003-as rendhagyó és kísérletező album után 2005-ben a rajongókat is sokként érte a hír: a Blink 182 feloszlott. Majd legalább ekkora meglepetés volt amikor 2009-ben a Grammy-díj-átadó meghívottjaiként bejelentették, hogy a csapat újra összeállt, azóta pedig aktívan koncertezik világszerte, egy albumot és egy EP-t is megjelentettek nem kevés sikerrel, annak ellenére, hogy mindannyian belekezdtek más zenei projektekbe is. Tom Delonge például mai napig aktívan működteti másik zenekarát az Angels and Airwaves-t, miközben az új Blink 182 lemez már úton van.

Sziget Fesztivál 2014 Forrás: Polyák Attila

És hogy mindez miért is érdekes a tegnap esti koncert szempontjából? Bizony azért, mert ez a banda már nem a régi. És aki teljességgel ezt várta a koncerttől, az akár csalódhatott is. Van néhány dolog, amire nem lehetett panasz: a dobos, a dalok és a technika. Azonban az összhatás messze elmaradt a Blink 182-tól, sokszor unalmassá vált a buli a jó slágerek ellenére. Hiányzott a főhős a színpadról, akit az első néhány dalban még a kivetítőn sem nagyon mutattak. A dalok között persze mindenki felébredt, amikor a frontember arra kérte a közönséget, hogy "most mindenki tegye a péniszét az orromba". Lehet arra fogni, hogy megváltoztak, hiszen az elmúlt két lemez és az egyéb zenei projektjeik is jó példái annak, hogy ma már egészen más dolgok jönnek belőlük zeneileg és érzelmileg is, amit állításuk szerint a soron következő új lemez kísérletező hangvétele is erősít majd.

Tom DeLonge az amerikai Blink 182 zenekar koncertjén a Sziget Fesztiválon 2014. augusztus 11-én. Forrás: Polyák Attila

A “Feelin’ this” bekezdése után csak folytak a Blink 182 slágerek (What’s my age again, I miss you, Stay together for the kids) azonban hiányoltuk a “First Date”, “Anthem Part II” dalokat. A rajongóknak a korábban kiszivárgott set list alapján volt egy elképzelésük az elhangzó dalokat illetően, azonban az sem a sorrendet, sem a dalokat tekintve nem stimmelt teljesen, így ezek alapján sajnos jóval kevesebb dalt hallhattunk a legutóbbi lemezekről. Viszont volt helyette egy hosszas “All of this”, amire talán szükség is volt, hiszen ezenkívül nem volt megállás a pörgést illetően. A legutóbbi albumról megszólaló “Up All Night” kiválóan illet a listába, a lendületet pedig kicsit sem zavarta, hogy bizony a fiúk még mindig sokszor hamisak. Különösen Tom erőlködik a legtöbbet, de ez sem a rajongókat, sem a koncertet nem befolyásolta egyáltalán és az elsöprő hangulatot nézve ez nem is meglepő. Ugyan számos megjegyzést tettek arra, milyen jól érzik magukat, nekünk továbbra is úgy tűnt, hogy "dolgoznak". A jó dalok, a slágerek önmagukban elszórakoztatták a szigetlakókat.

Sziget Fesztivál 2014 Forrás: Polyák Attila

A végén még megkaptuk az arcunkba legrégebbi slágereket is (Carousel, Dammit), amit a legendás pirotechnikával ellátott “FUCK” felirat díszített, és egy kis őrültködéssel karöltve a Blink kultikussá vált 18-as karikás rövid dala zárt.