Orosz-ukrán barátság, fenomenális szenegáli DJ, és persze az elmaradhatatlan Tankcsapda - ez történt a Sziget -1. napján

Sziget Fesztivál 2014
Sziget Fesztivál 2014
Vágólapra másolva!
Megható pillanat volt látni oroszokat, ukránokat együtt mosolyogni és hangosan énekelni az orosz Leningrad zenéjére. Ha ehhez még hozzáveszem, hogy bizony a holland rajongók sem maradtak a sátraikban, akkor a Sziget a 20 évesek körében megoldotta az épp legaktuálisabb konfliktust a világban.
Vágólapra másolva!

Hétfőn végre megnyitotta legendás kapuit a Sziget. Hiányzott már ez az egy hét együttlét: ha nem is jelenti még a nyár végét, a fesztiválszezonnak mégis csak ez a csúcspontja. Először átsétálni a K-híd bábeli zűrzavarán mindig szívmelengető, odabent pedig évről évre meglepetések várják az egyszeri fesztiválozót, nem csak zenei téren.

Sziget Fesztivál 2014 Forrás:Polyák Attila

További fotókért kattints a képre!

Vasárnapig erős támadást kell majd kibírnia a Hajógyári-szigetnek, de tegnap még minden teljes pompájában ragyogott. Hivatalosan a hétfői még csak a mínusz első nap, több helyszínen, például a hatalmas A38 sátorban még sötétség honolt, várva a keddet, esetleg a szerdát, hogy onnantól igazán delikát zenei válogatással kápráztassa el a vendégeket. A tömeg már most is elég sűrű, a többség ásványvizes pakkokkal és egyéb létfontosságú tábori felszerelésekkel tart valamelyik kemping felé.

De az általános vélekedésekkel szemben egyáltalán nem teljesen kizárt, hogy magyar szó üsse meg az ember fülét. A Petőfi Rádió és az Akvárium közös színpadának programja kifejezetten a hazai zenekarokra specializálódik. Tegnap este a Fish! első hangjaira azonnal nagyobb csapatokban rohantak a rajongók a színpadhoz, a buli alatt azonban kiderült, hogy a tömegnek a fele magyar, a másik fele német, francia, holland és spanyol fesztiválozókból áll. Ezért Fish! Krisztián spanyol és angol konferálásra váltott, majd megfuttatta a közönségét.

Fish! Forrás: Polyák Attila

A külföldiek először csak néztek, hogy miért kezd el körbe-körbe rohangálni a nép, aztán csatlakoztak hozzá, és olyan hal buli alakult ki a végére, hogy még a zenekar is meglepődött. Nyilvánvalóvá vált, hogy nem kell érteni a szöveget, ha a fellépő banda kezébe tudja venni az irányítást, és képes csapattá verbuválni a nemzetközi közönségét. Később a Pál Utcai Fiúk koncertjén már több magyar bulizott, a külföldiek valószínűleg átnyargaltak a Blink 182 koncertjére a nagyszínpadon.

Földrajzilag szélesebb merítést kínál az Európa színpad, ahol kifejezetten olyan zenekarok kerültek a programba, akik hazájukban már ismertek, azon kívül viszont (még) nem annyira. Mivel a nagyobb színpadokhoz képest kifejezetten nyugodtabb körülmények uralkodnak a környéken, itt heverészve hallgathattuk a holland tehetségkutató győztes Project Bongót vagy az egy spanyol fesztivál által delegált Alist. Zeneileg annyira sokszínű a line up, hogy a szervezők elérik a céljukat: simán belefuthatunk mindenféle érdekességekbe a hiphoptól az egyszálgitárig, úgyhogy érdemes errefelé nézelődni.

Sziget Fesztivál 2014 Forrás:Polyák Attila

Ahogy a Világfaluba sűrített afro-latin-reggae helyszínen is, ahová végképp el kell gyalogolnia annak, akinek elege van a dübörgő elektronikából és a nyári slágerekből. Itt egy pillanatig nem lehet unatkozni, és bár napközben is kínálnak mindenféle programokat, az igazi buli öttől indul be, akkor viszont láthatóan elég markánsan. A szenegáli DJ Azou és a magyar Rudeneck Sound felváltva zenél vasárnapig. A tegnapi nyitást Azou vezényelte le, méghozzá fenomenálisan: egy MC-vel kiegészülve pillanatok alatt megtöltötte a színpad előtti teret, ahol utána valószínűleg sokan feledkeztek meg arról, hogy egyébként milyen más koncerteket jelölgettek be a programfüzetben.

Sziget Fesztivál 2014 Forrás:Polyák Attila

Persze a Sziget központja azért mégis csak a Nagyszínpad, nyilván itt történik a legtöbb mozgás, és itt a legnagyobbak az elvárások. A nagyszínpad első fellépője a magyar Ivan & the Parazol volt, akiknek az idei fesztiválhimnuszt is köszönhetjük. Majd az orosz Leningrad zenekar lépett színpadra, és elképesztő partihangulatot varázsolt. Egyszerre volt ez fesztivál, karnevál, parti és koncert. A szöveg itt sem volt fontos, mindössze egy szót értettünk - "szpászíbá" - és mégis óriásit buliztunk. A koncert azonban tartogatott néhány megható pillanatot is: orosz és ukrán rajongók együtt énekelve, vidáman mulattak, zászlót lengetve. Aztán ahogy jöttünk ki a tömegből, egyre több holland fesztiválozó is feltűnt, akik szintén nem törődve politikai konfliktusokkal, hangosan tombolt a fellépő orosz bandára.

A The 1975 gitárzenéje kicsit elveszett a térben, bár a vékonyka frontember, Matt Healy nagyon igyekezett odatenni magát. A közönséggel való kapcsolatteremtés egyik legviccesebb mondata is tőle származik: megállapította, hogy a nézősereg bizonyára elég büdös lehet, de aztán gyorsan biztosította őket az így is feltétlen szeretetéről. Őket a születésnapját egész nyáron ünneplő Tankcsapda követte a színpadon, akik láthatóan képtelenek kifogyni az energiából, ami így is van rendjén. Gitárszóló szigetmintás hangszeren, ventilátor és nettó őrjöngés - a zenekar sok külföldi előadót megszégyenítő tempóban képes felrázni a közönségét, akiknek egy része bőven az után született, hogy ők koncertezni kezdtek.

Tankcsapda Forrás: Polyák Attila

A sztárfellépő Blink 182 ugyan nem sikerült csillagos ötösre, de azért a Nagyszínpad elégedetten húzhatta le a rolót utánuk, ezzel zárva a mínusz egyedik napi programot.