Indul a STRAND - Nagyon Zene Fesztivál

2014.08.19. 12:36

Augusztus 20-án déltől újra fesztiválozókkal telik meg Zamárdi szabad strandja és a Balaton partja. A Nagyon Balaton sorozat keretében másodszor indul el a STRAND – Nagyon Zene Fesztivál, amelyen többek között John Newman, a Parov Stelar Band, a Papa Roach és a Knife Party is színpadra lép, és itt is megünnepli 25. születésnapját a Tankcsapda. A STRAND Fesztiválon épül fel a Balaton legmagasabb tornya: a Széchenyi 2020 Élményparkból 30 méter magasról egy 200 méteres kötélpályán csúszhatnak végig a vállalkozó kedvűek. A STRAND Fesztiválra négy nap alatt 60 000 vendéget vár, és minden estére tűzijátékot is ígér a szervező VOLT Produkció. A Petőfi Rádió négy napon át a helyszínről közvetíti adását.

A Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében az idei nyáron már több tucat, igazán színvonalas esemény fogadja a Balatonra érkezőket. Turisztikai szakemberek szerint várhatóan augusztus utolsó heteiben is a megszokottnál nagyobb forgalom lesz jellemző. “Egy évvel ezelőtt, a Nagyon Balaton debütálásakor két fesztivált is indítottunk a Balaton Régióban. A balatonvilágosi B.my.Lake mellett Zamárdiban, a Balaton Soundnak is otthont adó helyszínen a STRAND – Nagyon Zene Fesztivál, amely – amint az a nevéből is kiderül – a Petőfi Rádió élő manifesztációjaként várja tavaly óta a közönségét a Balaton partjára”mondta el Lobenwein Norbert főszervező, aki újdonságként tette hozzá, hogy a Széchenyi 2020 Élménypark részeként a Balaton legmagasabb tornya épül fel Zamárdi szabad strandján. A vállalkozó kedvű fesztiválozók 30 méter magasból egy 200 méter hosszú kötélpályán csúszhatnak végig a közönség felett.

Zamárdi, 2013. Közönség az Anna and the Barbies együttes koncertjén a több helyszínes Nagyon Balaton fesztivál keretében megrendezett Strand Fesztiválon a zamárdi szabad strandon 2013. augusztus 19-énForrás: MTI/Mohai Balázs

Az idei, második STRAND – Nagyon Zene Fesztiválra igazán tartalmas, minden igényt kielégítő koncertkínálattal álltak elő a szervezők, ahol a programok mellett minden este tűzijátékkal is kedveskednek a jelenlévőknek. A nyitónapon, augusztus 20-án a Tankcsapda 25 éves, születésnapi koncertje után az amerikai rockbanda, a Papa Roach lép színpadra. Másnap az egyik legnagyobb hazai fesztiválkedvenc, a Parov Stelar Band érkezik Zamárdiba – idén ők csak a STRAND-on vállaltak fellépést Magyarországon, és ugyanezen a napon a brit drum and bass producer, Wilkinson is a fesztivál vendége lesz. Pénteken az ugyancsak fesztiválkedvenc Dub FX és a Knife Party ad koncertet, szombaton pedig első hazai fellépésére érkezik a rajongók ezrei által már várva várt John Newman“Ha a Petőfi Rádió a STRAND névadója, nem lehet kérdéses, hogy a hazai koncertkínálat is illusztris neveket vonultat fel” – mondta Fülöp Zoltán, a VOLT Produkció vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy a közel száz fellépőt számláló programban többek között a Punnany Massif, az Irie Maffia, a Brains, a Kiscsillag, a Quimby, a 30Y, a The Carbonfools, Copy Con, Majka, a Fish!, a Supernem, a Péterfy Bori és a Love Band, a Magashegyi Underground és a Soerii & Poolek is színpadra lép. Két alkalommal is találkozhat a közönség a népszerű budapesti sorozattal, a Random Trip-pel, amelynek keretében a legismertebb és szeretett hazai sztárok mellett ezúttal a Groove Armada és a Freestylers oszlopának számító Valerie M is színpadra lép.

A petőfis DJ-k közül sokan szerepelnek a STRAND programjában, többek között Izil, a rádió zenei főszerkesztője is. Négy napig zenélnek a Robur DJ-k, és jelen lesz Karányi, Julia Carpenter, a Rewind és a Nobody Moves legénysége.

És ott lesznek a STRAND-on a VOLT Produkció és a Petőfi Rádió közös tehetségmutató versenye, a Nagy-Szín-Pad résztvevői és győztesei is, mások mellett a Mary Popkids, az Ivan & the Parazol, a Szabó Balázs Bandája, Deniz, Odett, a Cloud9+ és a Carbovaris.

Mary PopKidsForrás: Mary PopKids

Nem csak nagyon zene…

Horváth Gergely nemcsak jelen lesz a STRAND-on, de “élőben” mutatkozik be népszerű műsora, a Kultúrfitnesz is. “Mindig nagy élmény a rádió falain kívül kipróbálni magunkat. Ez alkalommal – mások mellett Deniz, Fluor Tomi, Kardos-Horváth Janó, Bérczesi Robi és Pásztor Anna lesz a vendégem a kora délutáni programban. A Petőfi Rádió hallgatói az egész országban figyelemmel kísérhetik a STRAND – Nagyon Zene Fesztivál eseményeit, négy napon át ugyanis a helyszínről közvetítjük műsorainkat” – mondta el Horváth Gergely, a Petőfi Rádió csatornakoordinátora.

A STRAND “beszélgetős” helyszínén, a Diákhitel Kávézóban négy nap alatt 12 előadáson, beszélgetésen vehetnek részt a STRAND vendégei. A Design Terminal csapata fiatal vállalkozókat, tervezőket és művészeket mutat be, de lesz borkóstoló is, és Zacher Gábor toxikológus is tart majd előadást.

Nekem a Balaton…

Ezzel a címmel várják kortárs képzőművészek a STRAND Fesztivál vendégeit mindennap déltől a Parti Bisztrónál. A jelentkezők ismert alkotók segítségével készíthetik el a saját műveiket, amelyeken bemutatják, mit jelent nekik a Balaton.

Weiler Péter Route ’71 című – vagyis a Balatont körülölelő országút nevét viselő kiállítása kivétel nélkül a Balaton hangulatát mutatja be. Ezek a képek ugyancsak a fesztiválon lesznek láthatók: sajátos helyen  kerítéseken.