Szex nélkül kezdődik az iskola

pornó szűrő, internet, felnőtt tartalom, gyermek védelem
France, young boy with a computer
Vágólapra másolva!
Mától az összes magyarországi köznevelési intézményben és nyilvános könyvtárban szűrőprogramokkal kell biztosítani, hogy a kiskorú internethasználók ne találkozzanak olyan internetes tartalommal, ami káros lehet a lelki és értelmi fejlődésükre nézve.
Vágólapra másolva!

Hatályba lépett a 2013. évi CCXLV törvény, mely a gyermekek védelme érdekében tartalomszűrési kötelezettséget ró az iskolákra és könyvtárakra. A több mint hatezer érintett intézménynek gondoskodnia kell a weboldalak vizsgálatáról azokon a számítógépeken, amelyekhez kiskorúak is hozzáférhetnek.

A jogszabály alapvetően az erőszakot és a szexualitást közvetlenül, naturálisan ábrázoló tartalom szűrését írja elő, de bizonytalanságban hagyja az érintetteket abban, hogy milyen informatikai módszerrel pontosan milyen tartalmakat kell kiszűrniük – mondta Petrányi-Széll András, a G Data magyarországi kommunikációs vezetője.

Egy iskola feltehetően korlátozni kívánja például a drogokkal, a dohányzással, a rasszizmussal kapcsolatos tartalmakat is, vagy akár a szerencsejátékkal foglalkozó weboldalak elérhetőségét.

Szűrőprogrammal a kiskorú felhasználók védelmében Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

Kérdéses az is, hogy a szűrést milyen módszerrel kellene megvalósítaniuk az iskoláknak, hiszen a kulcsszóalapú listák készítése és kezelése például kezelhetetlen terhet jelentene a rendszergazdák számára.

A megoldást a kategóriaalapú tartalomszűrés jelentheti, ami úgy működik, hogy egy független szolgáltató a weboldalakat különböző kategóriába sorolja, így a rendszergazdáknak már csak azt kell eldönteniük, hogy az egyes kategóriákba tartozó weboldalak felkeresését engedélyezik vagy tiltják az internetezők számára.

A tartalomszűrés bevezetése jelentős anyagi terhet jelenthet az érintett köznevelési intézmények és nyilvános könyvtárak számára. Várható, hogy a kormányzat pályázati rendszerrel segíti majd, hogy a tartalomszűrésre kötelezett intézmények meg tudjanak felelni az előírásoknak, de a gyártók is igyekeznek majd akciókkal előállni.