Egyetlen jeggyel 27 budapesti színház mintegy 300 programja közül válogathatnak az érdeklődők a Színházak éjszakáján, amelyre szeptember 20-án déltől másnap hajnalig várják a közönséget.

A karszalag megvásárlásával a nézők a résztvevő színházak bármelyikébe ellátogathatnak, erre az alkalomra született produkciókat láthatnak, interaktív programokon vehetnek részt.

Komáromi György, a programsorozat projektvezetője az esemény budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy idén először fesztiválközpontot nyitottak, ahol az érdeklődők információt kaphatnak a rendezvényről, megvásárolhatják a karszalagot, jegyet válthatnak a színházak előadásaira. A SzínházPONT emellett kiállítással, workshopokkal, vetítésekkel, irodalmi estekkel, színházi beszélgetésekkel is várja az érdeklődőket szeptember 2. és 20. között az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Szabadsajtó út 5. szám alatt, a Budapest Galéria volt épületében.

Az eddig tavasszal megtartott eseményt idén a színházi évad nyitányaként rendezik meg. Komáromi kiemelte, hogy a korábbi 14-15-ről 27-re emelkedett a résztvevők száma. Míg tavaly a Fővárosi Önkormányzat színházai kínáltak programokat ezen a napon, az idén magánszínházak és minisztériumi fenntartású intézmények is részt vesznek a rendezvényen.

Kulisszajárás és színészbújócska

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a fővárosban működő színházak közül 13 fővárosi fenntartású, de ezekben fordul meg a budapesti nézők mintegy 70 százaléka. Ezért is fontos számukra a Színházak éjszakája, amely reményeik szerint a város átfogó, nagy rendezvényévé, igazi színházi ünneppé válhat.

A program a felnőtteket koncertekkel, kulisszajárással, beszélgetésekkel, nyílt próbákkal, drámaórával, díszletépítés-bemutatóval, táncpróbával, kiállítással, garázsvásárral, aukcióval, közönségtalálkozóval és közösségi kerti partival várják, a gyerekeknek szerveznek színészbújócskát és diavetítést is.

A Színházak éjszakáján részt vesz az Átrium Film-Színház, a Bárka Színház, a Bethlen Téri Színház, a Budapest Bábszínház, a Budapesti Operettszínház, a Centrál Színház, a Dumaszínház, a Játékszín, a Jurányi Inkubátorház, a Karinthy Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Magyar Színház, a MU Színház, a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, az Örkény István Színház, a Pinceszínház, a Radnóti Miklós Színház, a Rózsavölgyi Szalon, a Stúdió K Színház, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (Ódry Színpad), a Szkéné Színház, a Thália Színház, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, az Újszínház és a Vígszínház.

A rendezvény programja a www.szinhazakejszakaja.hu oldalon olvasható.